Σοβαρές καταγγελίες έγιναν χθες από τον Φώτη Χατζηδιάκο

Σε μία συνέντευξη “ποταμό” που έδωσε χτες στον Ρ/Σ “ΠΑΛΜΟΣ” ο δήμαρχος της Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, προχώρησε σε καταγγελίες γύρω από τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις 26 Μαΐου, με αναφορές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για τις οποίες ζήτησε την εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας, και για το λόγο αυτό, η παράταξη εκπροσωπούμενη από το δικηγόρο Δήμο Μουτάφη, επρόκειτο χτες να ζητήσει παρέμβαση από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.

Ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε συγκεκριμένα: «Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής το μελετήσαμε. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι υπήρχαν οι τετραπλές εκλογές, υπήρχε μία ανοδική τάση της Νέας Δημοκρατίας που συμπαρέσυρε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές κάτι που έγινε πανελλαδικά. Επίσης γνωρίζοντας συναδέλφους που δούλεψαν την προηγούμενη θητεία, είδα ότι στο σύνολό τους «πλήρωσαν» τις τροποποιήσεις του νόμου για τα δημόσια έργα, τις καθυστερήσεις κ.λπ. Το όποιο παράπονο ή πρόβλημα οφείλεται σε κυβέρνηση ή άλλους θεσμικούς εκπροσώπους πάει πολύ χαμηλά στον πολίτη και το τίμημα το πληρώνει ο δήμαρχος.

Παράλληλα στην περιοχή μας υπήρχε πολύ μεγάλη αποχή. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση αριθμητικά του αποτελέσματος. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει γενικά και τις δημοκρατικές διαδικασίες και να περάσουμε ειδικά στους νέους το μήνυμα ότι το ύψιστο δικαίωμα που έχει ένας πολίτης είναι το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι. Αλλά αυτού του είδους η αδιαφορία που συνδυάστηκε και από πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για το πού και πώς ψηφίζουμε προκάλεσε τεράστια σύγχυση και ο πολίτης έριξε την ευθύνη στο δήμαρχο. Πήγα σε εκλογικά κέντρα και μου έλεγαν: πώς τα κάνατε έτσι; Πώς να πείσουμε τον πολίτη ότι δεν έχουμε εμείς ανάμειξη αλλά προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον ψηφοφόρο;»

«Bullying σε βάρος των ψηφοφόρων»
Παράλληλα ο δήμαρχος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα όσα έγιναν τη μέρα των εκλογών είπε: «Η διαδικασία ήταν τραυματική. Εδώ είχαμε καταγγελίες και αναφορές δυστυχώς στα μεγάλα εκλογικά κέντρα και αναφέρομαι στην πόλη της Ρόδου, στην Ιαλυσό, στις Καλυθιές, στα Αφάντου, στον Αρχάγγελο, αν και στα μικρά χωριά υπήρχε ασφυκτική πίεση, ότι υπήρχε ένα bullying σε βάρος των ψηφοφόρων… Ήταν αδιανόητο. Το βίωσα κι εγώ…

Έχω καταγγελίες, και αναφορές ότι υπήρξε στενή πίεση, παρακολούθηση και αντικατάσταση ψηφοδελτίων, να παίρνουν έξω από το εκλογικό τμήμα από γιαγιά τα ψηφοδέλτια και να τα σκίζουν και να δίνουν άλλα… Έχω και βίντεο…
Μάλιστα εγώ προσωπικά βρέθηκα σε εκλογικό τμήμα στους Αγίους Αποστόλους και παρόντες ήταν υποψήφιοι άλλων συνδυασμών οι οποίοι με πλησίασαν και μου είπαν: «κάνε κάτι, δε μπορεί συγκεκριμένου συνδυασμού εκπρόσωπος να παίρνει τους πολίτες, να τους πιέζει και να τους αλλάζει ψηφοδέλτιο και να μου λένε χαρακτηριστικά ότι γίνεται και χρηματισμός. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».

Στον εισαγγελέα για τα περιστατικά
Μιλώντας για τη στάση της παράταξης απέναντι στα περιστατικά τα οποία κατήγγειλε, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε τα εξής: «Είναι σήμερα ο Δήμος ο Μουτάφης εκ μέρους της παράταξής μας στον έφορο δικαστικών αντιπροσώπων, τον εισαγγελέα και τον αστυνομικό διευθυντή, για να τους ζητήσει να περιφρουρήσουν το ύψιστο δικαίωμα που έχει ο πολίτης μέσα από διάφανες δημοκρατικές διαδικασίες να γίνονται οι εκλογές.

Δεν μπορεί να παραβιάζεται κατάφωρα η εκλογική νομοθεσία. Μιλούσα με το δικαστικό αντιπρόσωπο στις Καλυθιές καθώς έγινε αναφορά να μπαίνει άτομο μέσα στο τμήμα να αλλάζει στο παραβάν ψηφοδέλτια της γιαγιάς, να παρεμβαίνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος και να τον απειλεί και από ευγένεια δε βγήκε ο ίδιος ο δικαστικός αντιπρόσωπος να το πει. Όταν είδε ότι θα διέλυε τη διαδικασία κάλεσε την αστυνομία και το συγκεκριμένο άτομο όταν πήγε η αστυνομία έφυγε από το παράθυρο για να αποφύγει την αυτόφωρη σύλληψη.

Είναι γεγονότα που τα είδαν πολίτες. Εάν έτσι πηγαίνει ο ψηφοφόρος στην κάλπη οποιοδήποτε αποτέλεσμα βγει καταλαβαίνετε ότι είναι προϊόν αυτού του εκβιασμού και της καταπίεσης και είναι αλλοίωση αποτελέσματος. Δε θυμάμαι ποτέ στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα να έχουμε τέτοιες διαδικασίες.

Για τις δωροεπιταγές
Την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσα για εκμαυλισμό και για δωροεπιταγές που ήταν σε φάκελο με ψηφοδέλτια υποψηφίων. Εμένα μου τις έφεραν στο γραφείο μου με ψηφοδέλτια υποψηφίων και πήγα ο ίδιος το Σάββατο στο πολυκατάστημα του Πάππου, ψώνισα, πλήρωσα και μετά έβγαλα από την τσέπη τη δωροεπιταγή και λέω: «έχουμε και αυτή τη δωροεπιταγή αλλά θα την εξαργυρώσω το άλλο Σάββατο» για να καταλάβουν ότι δεν έχουν να κάνουν με… κάφρους σε αυτό εδώ το νησί, έχουν να κάνουν με νοήμονες πολίτες.

Να εκμεταλλευτούν την ένδεια, την ανάγκη των συμπολιτών μας και να εξαγοράσουν την ψήφο με δωροεπιταγές είναι πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει. Αν είναι αυτό το νέο ήθος και ύφος που επαγγέλλονται, να το χαίρονται. Να πάρουν από τώρα τις καρέκλες και να εγκαταστήσουν τέτοιου είδους πρακτικές μέσα στο Δήμο και πάνω στο νησί.
Υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δείχνουν ότι οι εκλογές της αυτοδιοίκησης αυτή την περίοδο, πάνε τελείως στρεβλά. Είπαμε να γίνει διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, να καταθέσει ο καθένας τις προτάσεις του ώστε ο πολίτης να αποφασίσει ποιον θέλει για δήμαρχο. Δυστυχώς είτε από φόβο είτε από αδυναμία είτε από άγνοια κάποιοι δεν προσήλθαν.

Ο γέρος της δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει για το στρατηγό Γρίβα της Κύπρου ότι: «εδοξάσθη κρυπτόμενος με την ΕΟΚΑ, εγελοιποιήθη εμφανιζόμενος στην πολιτική». Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Πρέπει να επικεντρωθούμε στην καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον ευτελισμό και από την άλλη πλευρά υπάρχει κάποιος που διεκδικεί το δήμο της Ρόδου και δεν τολμά να βγει να κάνει συζήτηση.   

Είμαστε ένα κράτος δικαίου, υπάρχουν νόμοι και υπάρχουν και αρμόδιοι αυτά να τα διαφυλάξουν. Οφείλουν όλοι να εφαρμόσουν κατά γράμμα το νόμο. Οφείλουν εφόσον ορισμένοι έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα και του θράσους και της αυθαίρετης συμπεριφοράς να υπάρξει η περιφρούρηση των τμημάτων. Ο απλός πολίτης που χρηματίστηκε δεν τολμά να το πει γιατί είναι συνένοχος σε αδίκημα».

Φ. Χατζηδιάκος: Φοβάμαι για το αύριο
Παράλληλα ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες και να επιλέξουν το δήμαρχο με καθαρό μυαλό, μακριά από καθρεφτάκια και δωροεπιταγές λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι πολίτες καλούνται την Κυριακή να επιλέξουν μεταξύ μίας δημοτικής αρχής που εκπροσωπεί το σύνολο της κοινωνίας και είναι μέσα στην κοινωνία, και μίας παράταξη και ενός επικεφαλής που εκπροσωπεί τα μεγάλα συμφέροντα. Με αυτά που προηγήθηκαν αποδεικνύεται ότι αν νομίζουμε ότι μέσα από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και μέσα από το χρήμα θα έχουμε συνέχεια και θα διοικείται ο δήμος αυτό είναι καταστροφικό. Φοβάμαι για το τι θα έρθει αύριο.

Καλούνται οι συμπολίτες μας να κάνουν την επιλογή ενός δημάρχου που να είναι μέσα στην κοινωνία και το έχει αποδείξει και στα δύσκολα και στα εύκολα και ενός άλλου υποψήφιου δημάρχου που όχι μόνο δεν τολμά να έρθει να αντιπαρατεθεί ή να συζητήσει αλλά βγήκε και πήγε σε κάποια λαϊκά σπίτια…. Τα γνώριζε πριν δέκα μέρες, αν δεν τον έπαιρναν οι συνεργάτες του; Αυτά πρέπει να τα έχεις βιώσει… Για τα χωριά δεν λέω γιατί ο ίδιος δήλωσε: ας είναι καλά το GPS που μπορούμε και τα βρίσκουμε…

Αν οι πολίτες μας πιστέψουν ότι χρειάζεται ένας celebrity δήμαρχος για να διοικήσει τον τόπο, είναι δική τους επιλογή και θα τη σεβαστούμε. Εάν επιλέξει ένα δήμαρχο που φοβάται να δώσει το χέρι του και περιστοιχίζεται από φρουρούς, με γεια τους με χαρά τους, να τον χαίρονται. Εάν είναι ένας δήμαρχος που φοβάται να λερώσει τα παπούτσια του στη λάσπη και τα ρούχα του… Εγώ επαίρομαι που εκπροσώπησα το δήμο.

Επειδή εμείς δουλέψαμε αυτά τα χρόνια, αυτό το έργο δεν το χαρίζουμε σε κανέναν παρά μόνο στους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό μακριά από σειρήνες, καθρεφτάκια, δωροεπιταγές. Θα πρέπει να ψηφίσουμε με καθαρό μυαλό. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας, να έρθουν και να ψηφίσουν και το αποτέλεσμα σεβαστό».