Η Ρόδος εκλέγει  σήμερα τον δήμαρχό της

Το νέο δήμαρχο Ρόδου εκλέγουν σήμερα οι δημότες σε ολόκληρο το νησί μας, στο πλαίσιο των επαναληπτικών εκλογών του δεύτερου γύρου, με μονομάχους τον Αντώνη Καμπουράκη που συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 41,56% και τον νυν δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο που συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 30,76%.

Σε ό,τι αφορά το επιτελείο του Αντώνη Καμπουράκη  όλα τα στελέχη βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα  σε αυξημένη ετοιμότητα και επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη, ότι δεν πρέπει να πάει καμία ψήφος χαμένη και ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή όλων των ψηφοφόρων στη σημερινή αναμέτρηση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα που έγινε την περασμένη Κυριακή  και να υπάρξει έτσι ουσιαστική αλλαγή στον Δήμο της Ρόδου.

Από την πλευρά του Φώτη Χατζηδιάκου, επίσης υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και αυξημένη ετοιμότητα ενώ εκφράζεται η άποψη ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι ανατρέψιμο και ότι κανένας αγώνας δεν έχει ακόμη χαθεί. Τα στελέχη του, επισημαίνουν ότι  μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και σημειώνουν ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον σημερινό νικητή
Τρία είναι τα δεδομένα  που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον σημερινό νικητή των εκλογών, που θα αναλάβει νέος δήμαρχος στο νησί της Ρόδου:

Το πρώτο δεδομένο είναι η αποχή των ψηφοφόρων.  Πόσοι δηλαδή θα σπεύσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αν είναι λιγότεροι από την πρώτη Κυριακή, η αποχή αυτή θα ευνοήσει τον Αντώνη Καμπουράκη, όπως συμβαίνει δηλαδή με τους συνδυασμούς εκείνους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Το δεύτερο δεδομένο είναι τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι που την πρώτη Κυριακή επέλεξαν τους συνδυασμούς του Στράτου Καρίκη, του Δημήτρη Κρητικού και του Τάκη Πότσου αντίστοιχα.
Το ποσοστό αυτό (που εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικό) αντιστοιχεί στο 27,69%. Μεταφραζόμενο σε ψήφους, ανέρχεται σε 27.962 ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει τους Στράτο Καρίκη, Δημήτρη Κρητικό και Τάκη Πότσο που καλούνται τώρα να επιλέξουν τον νέο δήμαρχο της Ρόδου.
Οι επικεφαλής των τριών αυτών παρατάξεων πάντως, είχαν κάνει δηλώσεις αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ενόψει του δεύτερου γύρου και της καθοριστικής αναμέτρησης.

Ο Τάκης Πότσος, είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να μην επιλέξουν κανέναν από τους δύο υποψηφίους ρίχνοντας στην κάλπη λευκό ή άκυρο.

Αντίστοιχα οι Δημήτρης Κρητικός και Στράτος Καρίκης, με δήλωσή τους, κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών και το ποιος από τους δύο θέλουν να είναι  ο νέος δήμαρχος Ρόδου.

Τα ποσοστά του πρώτου γύρου
Τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών για το νησί της Ρόδου είχαν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι: 103.584
Έγκυρα: 56.312
Άκυρα: 2.824
Συμμετοχή:  60.152
Λευκά: 1.016

Καμπουράκης Αντώνιος
“ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ”

41,56 %
23.401ψήφους
20έδρες

Χατζηδιάκος Φώτιος
“ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ”

30,76 %
17.322 ψήφους
15 έδρες


Καρίκης Ευστράτιος (Στράτος)
“ΝΕΑ ΜΕΡΑ ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ”

15,09 %
8.496 ψήφους
8 έδρες

Κρητικός Δημήτριος
“ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ”

8,81%
4.959 ψήφους
4 έδρες

Πότσος Καλέτος (Τάκης)
“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΡΟΔΟΥ”

3,79%
2.134 ψήφους
2 έδρες