Τόνια Μοροπούλου: Ο Μητσοτάκης δίνει την ευκαιρία να δώσουμε  μια δημιουργική μάχη για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση της Ιστορίας του Πολυτεχνείου με τους αρνητές του εντός της Νέας Δημοκρατίας, το γεγονός ότι τους στεγάζει δεν χρωματίζει ολόκληρη την παράταξη, εκτίμησε η τότε μέλος της συντονιστικής επιτροπής της φοιτητικής εξέγερσης και σήμερα υποψήφια με τη ΝΔ Τόνια Μοροπούλου μιλώντας “Στο Κόκκινο” και τον Νίκο Σβέρκο.

Στην αρχή της συνέντευξης η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε στα Δωδεκάνησα όπου θα κατέβει, με τα «16 κατοικημένα νησιά και τα πάρα πολλά προβλήματα».

Η επιλογή της κατά την ίδια συνδέεται με τη «μεγάλη πρόκληση... βγαίνοντας από την κρίση να περάσουμε από έναν δρόμο ανάπτυξης, γιατί χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις γι’ αυτήν, το μεγάλο διακύβευμα ενός κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί...

Θεωρώ ότι ο Κ. Μητσοτάκης με την πρόσκληση για ενότητα που συγκεράζει διαφορετικές απόψεις, δίνει την ευκαιρία να δώσουμε μία δημιουργική μάχη για την Ελλάδα στο επόμενο βήμα για το μέλλον».

Για το πώς συνδυάζεται το ενδιαφέρον της για το κοινωνικό κράτος με τη συμπόρευση με τη ΝΔ και στελέχη της που αναφέρονται σε «ασφαλιστικό Πινοσέτ», η κ. Μοροπούλου απέρριψε την επισήμανση ως «ποδοσφαιρική ορολογία» και επέμεινε ότι «το μέλλον του κοινωνικού κράτους, οι μεγάλες παροχές που χρειάζεται η κοινωνία για να συνεχίσει το δρόμο της στο μέλλον με συνοχή και ποιότητα ζωής πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Και για να χρηματοδοτηθούν χρειάζεται η οικονομία να έχει αυτά τα περιθώρια. Είναι μία πραγματιστική άποψη».

Παρά την «εμπειρία» των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, η ίδια εκτίμησε ότι «το πολιτικό στοίχημα του Κ. Μητσοτάκη για μία ευρεία, πολυφασματική ενότητα μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνύπαρξης και δοκιμής διάφορων πολιτικών».

Στην επισήμανση ότι αυτή η συνύπαρξη περιλαμβάνει και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που έχει ισχυριστεί ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και αντάλλαζε επιστολές με τον Στ. Παττακό, ή τον Κ. Μπογδάνο και τις αναφορές για τανκς στην ΕΡΤ, η κ. Μοροπούλου (που το 1973 υπήρξε μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο Πολυτεχνείο και από τις «φωνές» του ραδιοφωνικού σταθμού των φοιτητών) είπε ότι «βεβαίως υπάρχει σύγκρουση, αλλά όχι διαπραγμάτευση.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι αδιαπραγμάτευτα, το Πολυτεχνείο, όπως το ζήσαμε, το καταθέσαμε και τα μαρτυρούμε. Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε μπορεί να αλλάξει την Ιστορία. Προσωπικά, είμαι ένας από τους μάρτυρες αυτής της Ιστορίας, θα συνεχίσω να είμαι». Υποστήριξε παράλληλα ότι «στο Πολυτεχνείο, παρότι οι περισσότεροι είχαμε τα οράματα και τις ιδέες της Αριστεράς, δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι θα το κάνουμε μόνοι μας. Το κάναμε και με ανθρώπους του Κέντρου και της Δεξιάς, με πάνδημο τρόπο... αυτός ο τρόπος είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο».

Μάλιστα, σε αντίστοιχη αναφορά για την συνύπαρξη και με τον Μ. Βορίδη που στο παρελθόν… κυνηγούσε με τσεκούρια Αριστερούς εκτίμησε ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε «με την άποψη ότι επειδή κάποιοι έχουν αυτές τις απόψεις, μπορεί να κατηγορηθεί μία ολόκληρη παράταξη εθνικού φάσματος» και υποστήριξε ότι η ΝΔ αποτελεί σήμερα ανάχωμα στην ακροδεξιά».