Η ενότητα του ΚΙΝΑΛ πάνω από πρόσωπα και στρατηγικές

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

 

Από το 1975, αφότου ψηφίστηκε το Ελληνικό Σύνταγμα και προβλέφθηκε ψηφοδέλτιο επικρατείας, μέχρι και σήμερα, οι πρόεδροι των κομμάτων επιλέγουν τα πρόσωπα και την σειρά που παίρνουν σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο.

Σ’ αυτές τις δίδυμες εκλογές Μαϊου (ευρωεκλογές) - Ιουλίου (εθνικές εκλογές) είχαμε δύο πρώην προέδρους κομμάτων, που ήθελαν να είναι υποψήφιοι: τον Βαγ. Μεϊμαράκη της Ν.Δ και τον Βαγ. Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ.

Ας δούμε τι έγινε με τις υποψηφιότητες τους:

  • Ο Βαγ. Μεϊμαράκης κατέβηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής, με σταυρό προτίμησης και αγωνίστηκε - περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα - για την επικράτηση της Ν.Δ. Δεν είπε, θέλω την 1η θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, αλλιώς φεύγω απ’ το κόμμα.
  • Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αρνήθηκε να αγωνιστεί, ως υποψήφιος στην εκλογική του περιφέρεια (ή σε όποιαν άλλη θα ήθελε) για την επιτυχία του Κινήματος Αλλαγής. Είπε : ή την 1η θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή «δεν θα έχω πλέον κομματικές δεσμεύσεις...».
  • Για την διαφορετική στάση των δύο πρώην προέδρων κανένα σχόλιο... Όμως, είναι γνωστό ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι πανέξυπνος και φυσικά ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας, πως θα έπρεπε να πράξει όπως και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Δηλαδή ν’ αγωνιστεί ως υποψήφιος στην Θεσαλονίκη, όπου και θα εκλεγεί πρώτος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
  • Αποφάσισε όμως, να προχωρήσει με τη δική του προσωπική στρατηγική ! Επέλεξε να προβάλλει ως σοβαρή νέα υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρόκειται να εκλεγεί τον προσεχή Φευρουάριο. Δεν δήλωσε τυχαία : «... θα έχω πλέον την δυνατότητα - χωρίς κομματικές δεσμεύσεις - να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας».
  • Ασφαλώς δεν αληθεύει ο ισχυρισμός του «δε με θέλουν στο Κίνημα Αλλαγής, με έδιωξαν».Δεν τον έδιωξε η Γεννηματά. Αντίθετα του ζήτησε να είναι υποψήφιος στην Θεσαλονίκη ή σε όποιαν άλλη περιφέρεια θέλει. Και εκείνος αρνείται.

Επειδή το Κίνημα πρέπει να είναι πάνω από τα «θέλω» των στελεχών του, Όλοι - η πρόεδρος και οι πρώην πρόεδροι - οφείλουν να αγωνιστούν, ως υποψήφιοι, στις εκλογικές περιφέρειες τους, για να μεγιστοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να εκλέξει το Κίνημα περισσότερους βουλευτές. Η Γεννηματά στην Β’ περιφέρεια της Αθήνας, ο Γ.Παπανδρέου θα είναι στην Αχαϊα (όχι στο επικρατείας) & ο Β Βενιζέλος πρέπει να είναι στην Θεσαλονίκη.

  • Εξ άλλου πρώτος ο Βαγγέλης Βενιζέλος γνωρίζει,ότι είναι αναφέρετο δικαίωμα όλων των προέδρων των κομμάτων, να επιλλέγουν τους εκάστοτε επικεφαλής των ψηφοδελτίων επικρατείας των κομμάτων τους. Αφού επέλεξε - προσωπικά ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ - πρώτους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στις εκλογές : — του 2012, τον Πύρο Δήμα και — του 2015 τον Γιώργο Φλωρίδη. Και βέβαια γνωρίζει καλά, πως κανείς δεν του αμφισβήτησε την άσκηση του δικαιώματος του. Κανείς δεν είπε : γιατί ο Δήμας, γιατί ο Φλωρίδης, αν δεν είμαι εγώ, ‘’ δεν θα έχω πλέον κομματικές δεσμεύσεις ‘’
  • Τον Γενάρη του ‘15, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, άλλαξε στην Γεννηματά εκλογική περιφέρεια, από την Α’περιφέρεια, στην Β’περιφέρεια Αθήνας Και εκείνη σεβάστηκε την απόφαση του, αγωνίστηκε στις εκλογές & εκλέχθηκε 1η.
  • Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο πανέξυπνος Βαγγέλης Βενιζέλος. Γι’ αυτό η αντίδραση του στην επιλογή της προέδρου Γεννηματά, να ηγηθεί του ψηφοδελτίου επικρατείας ο Γιώργος Καμίνης (για να σηματοδοτήσει ανανέωση και διεύρυνση), εντάσσεται στην προσωπική στρατηγική που προανέφερα : να παίξει ο Βαγγέλης Βενιζέλος ευρύτερο θεσμικό ρόλο, πέραν του Κινήματος. Μακάρι να επιλλεγεί γι’ αυτόν τον ρόλο. Το Κίνημα θα τον στηρίξει, γιατί έχει τις ικανότητες και το αξίζει !
  • Όμως, το ΚΙΝΗΜΑ & Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ και τις όποιες προσωπικές στρατηγικές τους.

Το συνέδριο που είχε οργανώσει, ως πρόεδρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος το 2015, είχε πάρει αποφάσεις - εντολές προς τον επόμενο πρόεδρο, να εργαστεί για : Ε Ν Ο Τ Η Τ Α και αυτή θα πρέπει ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Να εργαστεί για ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ και αυτή συμπεριλαμβάνει και την επιστροφή στο Κίνημα όσων δυσαρεστημένων, το 2012, το 2013 και το 2014 (όταν ήταν πρόεδρος ο Βαγγέλης Βενιζέλος) επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καταννοούν, πιστεύω, όλοι πως την επιστροφή αυτήν επιδιώκει να επιτύχει η πρόεδρος Γεννηματά.

Και να προωθεί, με αξιολογικά κριτήρια, την ΑΝΑΝΕΩΣΗ, για την οποία έγιναν βήματα και πρέπει να γίνουν και άλλα, με αποφασιστικό τρόπο.