Κάρπαθος: Πολλά νησιά σε ένα

Κάρπαθος: Πολλά νησιά σε ένα

Κάρπαθος: Πολλά νησιά σε ένα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 330 ΦΟΡΕΣ

Πολυποίκιλη και γεμάτη αντιθέσεις, προσφέρεται για βουτιές στο παρελθόν και στα σμαραγδένια νερά της.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Ανακαλύψτε την ιστορία της Καρπάθου σε τέσσερις στάσεις. Ξεκινήστε από τη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, από τον βραχώδη λόφο Πυργάλλι, όπου σώζονται τα ερείπια της αρχαίας νεκρόπολης της Βρουκούντας.

Δεκάδες λαξευμένοι υπόσκαφοι τάφοι χάσκουν στους βράχους – αν τους δείτε από τη θάλασσα, μοιάζουν με πολεμίστρες.

Φτάνετε εδώ με καΐκι από το ψαροχώρι Διαφάνι ή πεζή, κατηφορίζοντας το λιθόστρωτο μονοπάτι 4 χλμ. από την Αυλώνα.

Επόμενη στάση στα Πηγάδια, στο μικρό αλλά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22450-23441). Στεγάζεται σε αρ ντεκό κτίριο του 1935 και φιλοξενεί εκθέματα από τη νεολιθική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.

Συνεχίστε στην Αρκάσα, με την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει στο κέντρο της αρχαίο βωμό που σήμερα χρησιμεύει σαν κολυμπήθρα. Δέκα λεπτά με τα πόδια απέχει το Παλαιόκαστρο, η αρχαία πόλη της Αρκάσας.

ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ

Γνωρίζοντας τον παλιό τρόπο ζωής, στο Αγροτικό Μουσείο Πυλών. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)
Γνωρίζοντας τον παλιό τρόπο ζωής, στο Αγροτικό Μουσείο Πυλών. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)


Πώς ζούσαν οι ντόπιοι στο παρελθόν; Η βόλτα στα μουσεία της Καρπάθου δίνει απαντήσεις. Το Αγροτικό Μουσείο Πυλών αναπαριστά μια παραδοσιακή αγροικία με πατητήρι, τυροκομείο, ανεμόμυλο και αλώνι. Φτάνοντας, θα σας υποδεχτούν τα ζώα του στάβλου, ενώ φεύγοντας θα δοκιμάσετε κρεμμυδοκουλούρα ψημένη στον ξυλόφουρνο.

Το Λαογραφικό Μουσείο Όθους (τηλ. 22450-31460) αποτελεί την καλύτερη αναπαράσταση καρπαθιώτικου σπιτιού – θα δείτε και τον χαρακτηριστικό σοφά, που χρησιμοποιούνταν αντί για κρεβάτι. Στο ίδιο χωριό βρίσκεται και το εργαστήριο ξυλογλυπτικής του Γιώργου Κωστέτσου (τηλ. 22450-31460).

Μέσα σε σύννεφα από πριονίδι κατασκευάζει ξυλόγλυπτα διακοσμητικά, αλλά και την παραδοσιακή καρπαθιώτικη λίρα. Στο Λαογραφικό Μουσείο Μενετών (τηλ. 6907-346445), που στεγάζεται σε δίπατο κτίριο 200 ετών, η υπεύθυνη του μουσείου, Ειρήνη Ροζάκη, έχει εντάξει στην ξενάγηση καρπαθιώτικες μαντινάδες.

ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ

Το πιο elegant χωριό του νησιού είναι το Απέρι, με τα ανακαινισμένα αρχοντικά του, που είναι χτισμένα από τους φημισμένους ντόπιους μάστορες. Στις Μενετές ανηφορίστε έως την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1845), από την αυλή της οποίας έχετε πανοραμική θέα στα πολύχρωμα σπίτια του οικισμού.

Για να εξερευνήσετε το ήσυχο Μεσοχώρι, θα χρειαστεί να ανεβοκατεβείτε σκαλοπάτια που διέρχονται από αυλές, όμως θα δροσιστείτε στις τρεις πηγές της Παναγίας Βρυσιανής (1553) και θα σας αποζημιώσει η θέα από ψηλά στο καφέ Σκοπή. Από το 1996 μέχρι σήμερα, έχουν υπογράψει παντού με μαρκαδόρο –από τις πέργκολες μέχρι τις καρέκλες– πάνω από 11.600 επισκέπτες.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Μέχρι το 1970 δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στην Όλυμπο, ενώ ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια. Διασχίζοντας την άγρια βορινή Κάρπαθο, θα αντιληφθείτε γιατί το ορεινό μεσαιωνικό χωριό παρέμενε αποκομμένο επί εκατοντάδες χρόνια. Χάρη στη δυσπρόσιτη τοποθεσία του, ωστόσο, διαφυλάχθηκαν έθιμα και παραδόσεις. Φτάνοντας, θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο με πολύχρωμα σπίτια.

Γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές –οι ηλικιωμένες τις φορούν καθημερινά– θα σας μάθουν πώς φοριέται η λουλουδάτη μαντίλα που αγοράσατε, ενώ τριγυρίζοντας στα σοκάκια θα δείτε μέσα από τις μισάνοιχτες πόρτες υφάντρες στους αργαλειούς.

Για να αποφύγετε τα πλήθη, μην πάτε μεταξύ 11.00 και 17.30. Περάστε από το εργαστήρι της Πόπης Παυλίδου για ζωγραφιστά κεραμικά πιάτα και από το στιβανάδικο του Γιάννη Πρεάρη, του τελευταίου στιβανά.

Η ΑΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΙΑΣ

Αν είστε πεζοπόροι, ορνιθοπαρατηρητές, λάτρεις του σνόρκελινγκ ή ιστοριολάτρες, θα διηγείστε για καιρό την εμπειρία σας στη Σαρία, το νησάκι βόρεια της Καρπάθου. Στα 21 τ.χλμ. έκτασής της χωράνε ίχνη αρχαίας οχύρωσης, δύο εγκαταλελειμμένοι οικισμοί –ένας εκ των οποίων ήταν ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών– και έξι διάσπαρτα ξωκλήσια.

Με αφετηρία τον οικισμό Παλάτια, όπου δένει το τουριστικό καΐκι, θα κάνετε μια εύκολη 40λεπτη πεζοπορία στο φαράγγι του Έντι, όπου φωλιάζουν αετογερακίνες και μαυροπετρίτες. Άλλοι κάτοικοι του νησιού είναι η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, που γεννά στις υποθαλάσσιες σπηλιές του, αλλά και περίπου 2.500 κατσίκες που θα λιγουρευτούν το σνακ σας! Για την καλύτερη θέα, ανεβείτε στο ξωκλήσι του Αγίου Ζαχαρία.

ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

Στο νησί υπάρχουν πάνω από 242 διαδρομές, οι περισσότερες στη μέση και στο νότιο τμήμα του. Δημοφιλές σημείο είναι το 500 μ. μήκους φαράγγι της Φλασκιάς, που ξεκινάει κοντά στην παραλία της Άδειας. Για εξειδικευμένες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον οδηγό climbkarpathos.com. Αν είστε αρχάριοι, οι εκπαιδευτές του ION Club θα σας καθοδηγήσουν (τηλ. 6989-805142).

ΣΕΡΦ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

Εκατοντάδες windsurfers από όλο τον κόσμο έρχονται στον Αφιάρτη από τον Μάιο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Επιλέξτε, ανάλογα με το επίπεδό σας, έναν από τους τρεις κόλπους, τον Μακρύ Γιαλό ή Chicken Bay (αρχάριοι), τη Λίμνη, γνωστή και ως Gun Βay (μέτριας δυσκολίας), ή τα Βαθά, που αποκαλούνται και Devil’s Bay, αν σας συναρπάζει το μελτέμι 45 knots. Τρεις σχολές λειτουργούν για μαθήματα και ενοικίαση εξοπλισμού.

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Χάρη στα ζεστά, καθαρά και διαυγή νερά της (ορατότητα σε απόσταση 30 μέτρων), η Κάρπαθος θεωρείται κορυφαίος καταδυτικός προορισμός στην Ευρώπη. Υποβρύχιοι λαβύρινθοι και τοίχοι, σπηλιές, ναυάγια πλοίων, συναντήσεις με χελώνες και, αν είστε τυχεροί, με φώκιες σάς περιμένουν στον βυθό της. Η Κάρπαθος και η γειτονική Σαρία είναι ιδανικά μέρη για την πρώτη καταδυτική εμπειρία. Για πληροφορίες: Karpathos Diving Center, τηλ. 22450-22860.

ΚΑΡΠΑΘΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι η μέτριας δυσκολίας Αυλώνα – Τρίστομο (3 ώρες και 20΄). Θα δείτε το στενό πέρασμα που χωρίζει την Κάρπαθο από τη Σαρία, το μικρό εκκλησάκι του Άη Νικόλα, το οποίο, χτισμένο όπως είναι σε ξύλινη προβλήτα δίπλα στον βράχο, μοιάζει να επιπλέει στο νερό, και τα ερείπια της Καζάρμας, του στρατώνα των Ιταλών στο Τρίστομο. Περισσότερες διαδρομές στο ενημερωμένο app Karpathian Paths.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Το Αράκι είναι παραλία ιδανική για βιβλιοφάγους που αναζητούν ησυχία. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)
Το Αράκι είναι παραλία ιδανική για βιβλιοφάγους που αναζητούν ησυχία. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)


Η Κάρπαθος έχει πάνω από 100 παραλίες. Βάλτε ξυπνητήρι νωρίς, για να αποφύγετε την πολυκοσμία στη διάσημη Άπελλα, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Αργήσατε και η οργανωμένη πλευρά είναι ήδη γεμάτη;

Καθίστε στα λευκά βραχάκια ή περπατήστε από το μονοπάτι (15 λεπτά) έως τα Μικρά Άπελλα, όπου το μαγιό είναι προαιρετικό. Ανατολικά βρίσκονται και οι οργανωμένες παραλίες Αχάτα και Κυρά Παναγιά, η πρώτη με ψιλό βοτσαλάκι, η δεύτερη αμμουδερή.

Στη νότια Κάρπαθο, μετά από 15λεπτη οδήγηση σε χωματόδρομο, σε ένα απίθανο τοπίο με φρύγανα και κέδρους, θα σας αποκαλυφθεί ο Διακόφτης, μια εξωτική αμμουδιά με τιρκουάζ νερά και λίγες ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Στα δυτικά, επιλέξτε τη βοτσαλωτή παραλία Αράκι και τον Άγιο Νικόλαο στην Αρκάσα για παιχνίδια στα κύματα – μείνετε μέχρι αργά για το ηλιοβασίλεμα με θέα στην Κάσο. Για απομόνωση στον βορρά ενδείκνυται ο Άγιος Μηνάς. Αν σας μπει η ιδέα να διανυκτερεύσετε, μη διστάσετε. Υποστηρίζεται από 24ωρο καφέ-μπαρ.

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΓΚΟΥΡΜΕ

Χταπόδι με μαύρη φάβα στη δημιουργική κουζίνα του Poseidon. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)
Χταπόδι με μαύρη φάβα στη δημιουργική κουζίνα του Poseidon. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)


Το μανούλι, το ντόπιο κατσικίσιο τυρί, είναι οικογενειακή υπόθεση στην Κάρπαθο και οι ιδιοκτήτες κάθε ταβέρνας παράγουν δικό τους. Από τους 80 ανεμόμυλους και νερόμυλους που λειτουργούσαν στην Όλυμπο μέχρι περίπου το 1950, δύο είναι ενεργοί.

Η ταβέρνα Μύλος(τηλ. 22450-51333) λειτουργεί στην αυλή ενός από αυτούς – καθίστε για σκεπαστή χορτόπιτα και κατσικάκι κοκκινιστό. Για φρέσκο ψάρι θα πάρε στα Σπόα, στην ταβέρνα Φωλιά (τηλ. 22450-71341), ενώ για τις παραδοσιακές μακαρούνες –ζυμαρικά περιχυμένα με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και κατσικίσιο βούτυρο– στην Άδεια, στην Ταβέρνα της Ευδοξίας (τηλ. 22450-23686).

Το εστιατόριο Poseidon (τηλ. 6978-694482) πειραματίζεται με τα τοπικά προϊόντα και έχει εκτενή λίστα κρασιών. Για καρπαθιώτικο brunch με σπιτικές μαρμελάδες, ομελέτα με τραγανή αγκινάρα και τοπικό τυρί, στο παραδοσιακό καφενείο του Ηλία στις Μενετές (ανοιχτό από τις 13.00, νωρίτερα κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 6977-342007).

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)