«Magic Physics» στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

«Magic Physics»  στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

«Magic Physics» στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 675 ΦΟΡΕΣ

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη πειραμάτων της ομάδας “MAGIC PHYSICS” συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Ρόδου, την Τετάρτη 22 Μαΐου. Ο απώτερος στόχος αυτής της συνέργειας ήταν να γνωρίσουν, να εξοικειωθούν και να αγαπήσουν τα παιδιά την επιστήμη της φυσικής μέσα από ένα πρόγραμμα παρουσίασης πειραμάτων στο ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα τρίωρο ταξίδι στον μαγικό κόσμο των φυσικών επιστημών προσαρμοσμένο στις ανάγκες, στο ηλικιακό εύρος και στο επίπεδο κατανόησης των παιδιών και φυσικά στην ασφάλειά τους.

Η εκκίνηση για αυτό το ταξίδι δόθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς με τη σύσταση του Ομίλου Φυσικής και την ενθουσιώδη συμμετοχή 50 μαθητών/τριών της σχολικής μονάδας του 1ου Γυμνασίου και με την αμέριστη συμπαράσταση της Διευθύντριάς μας κυρίας Βογιατζή Μαριέττας.

Η πρωτότυπη αυτή δράση στόχευε στην ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών, μέσα από την ενεργή συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η έντονη επιθυμία τους για την κατάκτηση της γνώσης και την εμπέδωσής της εκφράστηκε μέσα από τις δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις μας μετά το πέρας των σχολικών μαθημάτων.

Το εντυπωσιακό για εμάς ήταν ότι οι μαθητές/τριες παρά την κούρασή τους, συμμετείχαν αθρόα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και με την ίδια ένταση και το ίδιο ασίγαστο πάθος της πρώτης μας συνάντησης, εξέφραζαν απορίες, προβληματίζονταν, συνεργάζονταν, ανακάλυπταν οι ίδιοι το μεγαλείο της Φυσικής συσχετίζοντάς το με την καθημερινότητά τους και κατακτώντας το σπουδαιότερο: με την καθοδήγησή μας ενεπλάκησαν στην μαθησιακή διαδικασία υλοποιώντας πειράματα εντός και εκτός του σχολικού συγκροτήματός μας.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, μέσα από αυτή την διαδικασία είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πειραματικές δράσεις που σχετίζονταν με πολυποίκιλα θέματα (βαρύτητα, ηλεκτρισμός, φως, πίεση, κύματα και ήχος, πειράματα χημείας) και να χρησιμοποιήσουν τις Νέες Τεχνολογίες εποικοδομητικά, αποκομίζοντας έτσι πολύπλευρο όφελος.

Η συμμετοχή τους σε μια τόσο ιδιαίτερη διεπιστημονική εκπαιδευτική εμπειρία, αποτελεί σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές, «ένα τέλειο μάθημα που δεν θέλουν να το χάσουν!» και τους οδηγεί με μοναδικό τρόπο στην οικοδόμηση της γνώσης, ανακαλύπτοντας τους νόμους της φυσικής μέσα από εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης.

Η αξιολογική κρίση των μαθητών/τριών-πειραματιστών αναφορικά με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του Ομίλου Φυσικής στο τέλος της χρονιάς αφορούσε την εξοικείωσή τους με την πειραματική μεθοδολογία, την αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του φυσικού κόσμου, την καλλιέργεια της θετικής τους στάσης απέναντι σε αυτές, την ανάδειξη της ανεκτίμητης αξίας της γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας και τέλος την ωφελιμότητα της προφορικής παρουσίασης.

Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας το μαγικό αυτό ταξίδι του Ομίλου Φυσικής του 1ου Γυμνασίου.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας αφού στα πρόσωπά τους αντικατοπτριζόταν ο ενθουσιασμός και η αγάπη τους για τις Φυσικές

Επιστήμες όπως επίσης και τους γονείς τους για την πίστη τους σε εμάς και ευελπιστούμε ότι του χρόνου αυτό το μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της εμπειρικής μάθησης θα συνεχιστεί με νέες προσδοκίες. Γιατί το ταξίδι μας μόλις άρχισε…

Η συντονιστική ομάδα του Ομίλου Φυσικής
ΡΟΥΣΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΦΥΣΙΚΟΣ)
ΚΟΥΣΚΟΥΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΦΥΣΙΚΟΣ).

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern