«Όχι» από τράπεζες  σε πρόταση 165 εκατ. για τα ξενοδοχεία Κυπριώτη

Eurobank  και Πειραιώς έλαβαν πρόσφατα μια προσφορά για την εξόφληση των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, το οποίο ελέγχει πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω, από joint venture δύο επενδυτικών φορέων: Ενός hotel operator κι ενός αμερικανικού private equity.

Τα βασικά στοιχεία της προσφοράς ήταν:
Η εξόφληση του 90% του κεφαλαίου του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού του ομίλου και των τόκων (πλην τόκων υπερημερίας και δικαστικών εξόδων.) Η πλήρης εξόφληση όλων των τρεχουσών υποχρεώσεων προς το δημόσιο ασφαλιστικούς φορείς, προμηθευτές κ.λπ. (δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πλην των τραπεζικών. Η επιπλέον επένδυση αναβάθμισης των 5 ξενοδοχείων. Το σύνολο της πρότασης περιελάμβανε τα 165 εκατομμύρια ευρώ. Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης  βεβαίως, θα αναβάθμιζε σημαντικά το τουριστικό προϊόν του ακριτικού νησιού της Κω και θα δημιουργούσε αρκετές επιπλέον θέσεις εργασίας.

Η πρόταση ήταν μη δεσμευτική και θα καθίστατο δεσμευτική με την ολοκλήρωση του due Dilligence για το οποίο οι επενδυτές θεώρησαν ότι θα χρειάζονταν το πολύ 2 μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι επενδυτές παρουσίασαν τις πηγές χρηματοδότησής τους, αλά επίσης πρότειναν και στις τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχήμα της χρηματοδότησης.
Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες απέρριψαν την πρόταση, προτιμώντας προφανώς τη διεξαγωγή δικαστικών ενεργειών.

Ειδικότερα. αφού στα τέλη του 2018 απερρίφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω η αίτηση των πιστωτριών τραπεζών να τεθεί υπό ειδική διαχείριση ο Ξενοδοχειακός Όμιλος Κυπριώτη που ελέγχει συνολικά 1.483 δωμάτια στο νησί,  κατέθεσαν έφεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Ρόδου.

Η έφεση εκδικάστηκε πριν από λίγες μέρες, και έλαβε γνώση της επενδυτικής πρότασης και τώρα όλοι περιμένουν πλέον το αποτέλεσμα.

Πηγή: Bnb Daily