Από τη Ρόδο κατάγεται  ο ηθοποιός Τζον Σόλο

Της Ματίνας Δεμελή στον “Εθνικό Κήρυκα”

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O Ελληνοαμερικανός Τζον Σόλο είναι ηθοποιός και κωμικός. Τον «εντόπισα» τυχαία, στα social media να διακωμωδεί ελληνικές καθημερινές συνήθειες μέσα από μικρά έξυπνα βιντεάκια που φτιάχνει όταν …έχει έμπνευση.

Γεννημένος στην Αμερική, με καταγωγή από τη Ρόδο και τη Σπάρτη «πέρασε» για λίγο από το ελληνικό σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς. Ο Τζον μεγαλώνοντας αγάπησε την ελληνική κουλτούρα μέσα από την οικογένειά του και πλέον μέσα από την ελληνική πελατεία του, καθώς είναι συνιδιοκτήτης γνωστής καφετέριας στην Αστόρια.

Εκεί τον συνάντησα ένα απόγευμα. Η συνέντευξη ξεκίνησε σχολιάζοντας ένα από τα πιο πετυχημένα του βίντεο με θέμα τις καλοκαιρινές διακοπές ενός Έλληνα που ζει στην Αμερική.

«Οι Έλληνες κάπως τα καταφέρνουν και πηγαίνουν στην Ελλάδα διακοπές για μεγάλο διάστημα. Η ιδέα για το βίντεο αυτό ήρθε όταν αρκετοί πελάτες άρχισαν να με ρωτούν “θα πας στην Ελλάδα το καλοκαίρι”; Όλοι εδώ αυτό συζητάνε και ρωτάνε ο ένας τον άλλον. Και έλεγαν, ο ένας δυο εβδομάδες, ο άλλος έλεγε τρεις και έτσι έκανα το βίντεο. Σε καμία περίπτωση δεν κοροϊδεύουμε τις ελληνικές συνήθειες. Είναι απλά αυτοσαρκασμός, κάτι που κάνουν οι Έλληνες».

Πώς αποφάσισες να κάνεις βίντεο με ελληνικά θέματα και καταστάσεις;
«Με κάνει να νιώθω καλύτερα και να καταλαβαίνω την ελληνική κουλτούρα. Μεγαλώνοντας δεν ήμουν ποτέ άνετος με το ελληνικό στοιχείο, καθώς πήγαινα σε αμερικανικό σχολείο και δεν έκανα παρέα με Ελληνες. Όταν μεγαλώνεις το καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι στη ζωή σου. Εδώ, στην καφετέρια εμπνέομαι από τους Έλληνες που γνωρίζω και μιλάω καθημερινά μαζί τους. Μαθαίνω τόσα πολλά και η ιδέα μου έρχεται εκείνη την ώρα».

Ο Τζον επιλέγει για τα βίντεό του Ελληνες φίλους του, ακόμη και κάποιους που γνωρίζει εκείνη τη στιγμή. «Πολλά από τα βίντεο τα κάνω με Έλληνες που γνωρίζω εδώ. Όπως τον Χρήστο Ζέρβα από τον Πύργο Ηλείας. Εχουμε κάνει 5-6 βίντεο μαζί. Εχει πολύ πλάκα και ταλέντο. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει όλη τη ζωή του, ήρθε από την Ελλάδα. Του κάνω λίγο σκηνοθεσία, τι να πει, τι να μην πει και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Όταν κάνω βίντεο, βγαίνουμε έξω από το μαγαζί και το κάνω γρήγορα. Τα φτιάχνω εκείνη τη στιγμή. Και προσπαθώ να μην το σκέφτομαι πολύ, να είναι αυθόρμητο. Πρέπει να πιάσεις αμέσως αυτό που περιμένει να δει ο άλλος. Ο κόσμος θέλει αμέσως το κεντρικό θέμα για να κάτσει να δει το βίντεο, να ξέρει το αστείο. Αλλιώς τους χάνεις. Γίνονται τόσα πολλά κάθε μέρα, ο κόσμος είναι πολυάσχολος, δεν έχει χρόνο». Τα βίντεο του Τζον μπορεί να φτιάχνονται μέσα σε πέντε λεπτά αλλά οι επισκέψεις του ξεπερνούν κάποιες φορές και τις 600.000. «Παίρνω μηνύματα από Ελληνες από όλο τον κόσμο. Κάποιος μου έστειλε από την Αυστραλία και μου είπε:

“αυτό που έκανες μου θυμίζει τη γιαγιά μου”. Είναι ένα ωραίο συναίσθημα και μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω». Ο Τζον έχει δουλέψει για πολλά σόου στην τηλεόραση ενώ έχει κάνει και φιλμ που πήγαν στο φεστιβάλ Τραϊμπέκα. Αυτή την εποχή δουλεύει δίπλα στον Αλ Πατσίνο για ένα καινούργιο σόου.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτή τη νέα συνεργασία με τον Πατσίνο.
Στο παρελθόν έκανα μια ταινία μικρού μήκους, το Captain Sensitivity που βρίσκεται στο Amazon. Στα επόμενα σχέδιά μου σκέφτομαι να κάνω κάποια ταινία κάποια στιγμή που να έχει σχέση με τους Ελληνες».

Συμβουλές από την …Ελληνίδα μάνα
Τι καλύτερο από το να εμπνέεσαι και να παίρνεις ιδέες από την ίδια σου τη μητέρα; Αυτό κάνει και ο Τζον. «Όταν έχω κάποια ιδέα, την συζητάω με την μητέρα μου και η συμβολή της είναι σημαντική.

Την ρωτάω τι νομίζεις γι’ αυτό; Και αν είναι κάτι λίγο πιο άγριο μου λέει ‘όχι ρε Γιάννη’ αλλά όταν το βλέπει μου λέει ότι είχε πλάκα. Δε θέλω να γίνω κακός, ούτε να προσβάλω κανέναν. Ολα γίνονται στο πλαίσιο της κωμωδίας και με αγάπη για την ελληνική μου καταγωγή». Ο Τζον ανακαλύπτει καθημερινά ελληνικές συνήθειες όπως το κακό μάτι, τη μούντζα, τις γκρικλις λέξεις των Ελλήνων μεταναστών και άλλα.

«Το πιο αστείο για μένα είναι η “γνωστή” λέξη που λένε όλοι στους φίλους τους και τη χρησιμοποιούν για όλα. Όταν νευριάζουν με κάποιον, όταν χαιρετάνε ένα φίλο τους, όταν φωνάζουν κάποιον. Όλες οι φυλές την ξέρουν αυτή τη λέξη. Είναι μέρος της ελληνικής κουλτούρας κι αυτό».

«Και δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά»! Εκτός από τους ερασιτέχνες Ελληνες φίλους του ο Τζον κάνει αρκετά από τα αστεία βιντεάκια του και με γνωστούς ηθοποιούς.

«Τώρα έχω έναν πολύ καλό ηθοποιό που δουλεύουμε μαζί, είναι από το Πουέρτο Ρίκο και όποτε μου μιλάει για τζάιρο εγώ του λέω γύρο».