Επίσκεψη και ξενάγηση στην Κοιλάδα των Πεταλούδων μαθητών του 1ου ΔΣ Ιαλυσού

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄1  και Δ΄2 τμημάτων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού υλοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα την πεταλούδα της Ρόδου.

Το σχεδιασμό και την επιστημονική καθοδήγηση του προγράμματος είχαν οι δάσκαλοι Παναγιωτίδης Παναγιώτης (υπεύθυνος του Δ΄1 τμήματος) και Καλλιόπη Χατζήπαππα (υπεύθυνη του Δ΄2 τμήματος)  οι οποίοι στη διάρκεια του προγράμματος ενημέρωσαν τους μαθητές/τριες για την πεταλούδα της Ρόδου, την ιδιαιτερότητα της και λεπτομέρειες για τη ζωή της.

Την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά του σχολείου επισκέφτηκαν την κοιλάδα των Πεταλούδων για να γνωρίσουν καλύτερα και να δουν το έντομο που τόσο  καιρό μάθαιναν για αυτό. Σε αυτήν την επίσκεψή τους συνόδευσε και η γεωπόνος κα. Άννα Χαρίτου, η οποία είναι συγγραφέας του βιβλίου: «Η Πεταλούδα της Ρόδου - Panaxia Quadripunctaria Poda». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα κα ήδη  έχει εξαντληθεί η πρώτη του έκδοση.
 

Ο βιολογικός κύκλος της Πεταλούδας
Ο βιολογικός κύκλος της Πεταλούδας


Η κα. Χαρίτου ενημέρωσε  τα παιδιά για την Πεταλούδα της κοιλάδας και το πόσο σημαντικός βιότοπος είναι για το νησί μας.  Περπάτησαν όλοι μαζί την κοιλάδα και αρχικά  η κα. Χαρίτου εξήγησε στους μαθητές/ τριες σε ποια άλλα μέρη της πατρίδας μας  βρίσκουμε την πεταλούδα Panaxia. Μετά τους μίλησε για τη χλωρίδα της κοιλάδας των Πεταλούδων και για τη διασπορά της πεταλούδας στην κοιλάδα.  

Ακολούθησε περιπατητική διαδρομή και εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν  για το βιολογικό κύκλο της Πεταλούδας για τις αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο κατά την επαφή του με τις κάμπιες και τις χρυσαλλίδες.

Τέλος η κυρία Χαρίτου ενημέρωσε τα παιδιά για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει για τη επιβίωση της η Panaxia και πώς μπορούμε να την προστατεύσουμε. Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα από την ξενάγηση κα το γλαφυρό και απλό τρόπο που χρησιμοποίησε η Άννα Χαρίτου.