Ζευγάρι κατηγορείται ότι ιδιοποιήθηκε την περιουσία 90χρονης

Ζευγάρι κατηγορείται ότι ιδιοποιήθηκε την περιουσία 90χρονης

Ζευγάρι κατηγορείται ότι ιδιοποιήθηκε την περιουσία 90χρονης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 679 ΦΟΡΕΣ

Θα δικαστεί αύριο στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει αύριο ο 73χρονος και η 67χρονη σύζυγός του, κατηγορούμενοι ότι ιδιοποιήθηκαν την κινητή και ακίνητη περιουσία 90χρονης με πρόφαση ότι θα την «φροντίζουν».

Για την υπόθεση αυτή, οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ήδη κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2017 το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε ένοχο τον 73χρονο για εκβίαση, απάτη και κλοπή και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 12 έτη (για την εκβίαση καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, για την απάτη σε φυλάκιση 4 ετών και για την κλοπή σε φυλάκιση 4 ετών), με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ.

Με την ίδια απόφαση το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχη για άμεση συνέργεια την 67χρονη και της επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση επίσης να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) εξάλλου απάλλαξε από την κατηγορία της κλοπής την 67χρονη αλλά και τον γιο της που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση.

Κατά της απόφασης αυτής οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση η οποία θα εκδικαστεί στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου αύριο 10 Ιουνίου, και την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει ο δικηγόρος κ. Κώστας Διακονής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζευγάρι φέρεται μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ετών ότι κατάφερε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς της 90χρονης, το χρηματικό ποσό των 56.000 ευρώ, καθώς και να γίνει μεταγραφή στο όνομά τους και άλλων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που η ηλικιωμένη γυναίκα διέθετε.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά την έγκληση που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2011 η – τότε- 83χρονη γυναίκα, δια του δικηγόρου της κ. Μιχάλη Καντιδενού, όπου και αναφέρει αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αυτό, η ηλικιωμένη, χήρα καθώς ο σύζυγός της απεβίωσε το 2001, έχει ένα και μόνο γιο ηλικίας –τότε- 62 ετών. Με τον 73χρονο, γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1966 καθώς ήταν συνάδελφος με τον θανόντα σύζυγό της. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε φιλία μεταξύ του κατηγορούμενου και του γιου της ηλικιωμένης, η οποία διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια, ενώ ατόνησε με την πάροδο των ετών.

Όταν όμως το 2005 ο 73χρονος πληροφορήθηκε τα προβλήματα που είχε η ηλικιωμένη με τον γιο της, λόγω πρόσκαιρων και επιπόλαιων διαφορών, άρχισε να την προσεγγίζει εκ νέου και να της παρέχει -όπως η ίδια η 90χρονη έχει καταγγείλει- δήθεν φροντίδα συνοδεύοντας την στους γιατρούς, φροντίζοντας για τα φάρμακά της κ.ά., αποκτώντας σταδιακά πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά της στοιχεία (πόση σύνταξη έπαιρνε, πόσα βιβλιάρια καταθέσεων είχε και σε ποιους λογαριασμούς και Τράπεζες) αποκτώντας με τον καιρό τον πλήρη οικονομικό της έλεγχο και τη διαχείριση των χρημάτων της εκείνος.

Η ηλικιωμένη κατήγγειλε επίσης πως ο 73χρονος εκμεταλλευόμενος τη φυσική της αδυναμία και την εξάρτησή της από τα φάρμακα και τους γιατρούς, όσο και το γεγονός της απομάκρυνσής της από το μοναδικό της παιδί και την έλλειψη άλλων συγγενών, δημιούργησε ένα πλέγμα ασφυκτικού (καταναγκαστικού) εναγκαλισμού και ενός «τοίχους προστασίας» γύρω της απωθώντας τρίτους (φίλους, γνωστούς ακόμη και τον γιο της), γεγονός που με τον καιρό άρχισε να την δυσαρεστεί χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει το παραμικρό αφού τη «δήθεν προστασία» ακολούθησαν οι εκφοβισμοί και οι απειλές.

Με τον τρόπο αυτό, ο 73χρονος κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να αφαιρέσει σταδιακά από τους λογαριασμούς της ηλικιωμένης το συνολικό ποσό των 56.000 ευρώ, να της αφαιρέσει όσα χρήματα διατηρούσε σπίτι της, αλλά και σε συνεννόηση με συμβολαιογράφο της Ρόδου να συντάξει διαθήκη (τον Φεβρουάριο του 2010) με την οποία η ηλικιωμένη γυναίκα, ορίζει μετά θάνατό της τον ίδιο ως μοναδικό της κληρονόμο!

Ο ίδιος κατηγορείται πως με τους ίδιους τρόπους κατάφερε να της αποσπάσει και ένα ακόμα ακίνητο που διέθετε η ηλικιωμένη στην πόλη της Ρόδου. Συγκεκριμένα, φέρεται τον Μάρτιο του 2010 η σύζυγος του 73χρονου να αγόρασε έναντι του ποσού των 15.000 ευρώ το ακίνητο αυτό, χωρίς -σύμφωνα με την καταγγελία της ηλικιωμένης- αυτό να έγινε ποτέ γίνει.

Τέλος, ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ηλικιωμένη γυναίκα νοσηλευόταν για επέμβαση που είχε κάνει, φέρεται να «άδειασε» το σπίτι στο οποίο έμενε, αφαιρώντας από μέσα πιάτα, ποτήρια κ.α. ακόμη και οικογενειακά χρυσαφικά.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο