Σημαντικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη από τη Ρόδο

Σημαντικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη από τη Ρόδο

Σημαντικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη από τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1450 ΦΟΡΕΣ

Οι κάτοικοι του νησιού τον υποδέχθηκαν ως αυριανό πρωθυπουργό

Μήνυμα ενότητας σε όλους τους Έλληνες έστειλε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, σε ένα…μαραθώνιο Σαββατοκύριακο διαμονής στην περιοχή μας, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων και προέβη σε σημαντικές εξαγγελίες τόσο για εμάς όσο και για τα σχέδια του κόμματος ως η επόμενη κυβέρνηση.

Πρώτη στάση του κ. Μητσοτάκη, μετά τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», ήταν το Μέγαρο της Περιφέρειας όπου εκεί τον περίμενε αρκετός κόσμος και βέβαια στελέχη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας. Τον υποδέχθηκαν ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του κόμματος κ. Μάνος Κόνσολας, οι υποψήφιοι βουλευτές (σ.σ. τους οποίους... αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι) κ. Βασίλης Υψηλάντης, κα Μίκα Ιατρίδη, κ. Γιάννης Παππάς, κα Τόνια Μοροπούλου, κ. Αντώνης Γιαννικουρής και κα Ελένη Μαυρόγαλου, βεβαίως σύσσωμη η ΝΟΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Παύλο Μπακίρη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κρεμλής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη και συνεργάτες του αλλά και τη σύζυγό του κα Μαρέβα. Αρχικά, είχε μία σύντομη συνεργασία, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Μπόνης και ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ακολούθησαν δηλώσεις στο γραφείο του Περιφερειάρχη:
Καταρχήν, ο Περιφερειάρχης υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη ως επόμενο πρωθυπουργό της χώρας τον ευχαρίστησε γιατί, και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, η έναρξη του δικού του μεγάλου αγώνα γίνεται από τα νησιά μας. Και δήλωσε: «Ερχόμαστε από μία εκλογική διαδικασία, η οποία σε δύο Κυριακές, 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου, έδωσε αποτελέσματα, έδωσε μηνύματα και έδωσε και κατεύθυνση που δόθηκαν με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Νομίζω ότι το χρώμα του χάρτη είναι σαφές, είναι η πρώτη φορά που στην πολιτική μας ζωή το βλέπουμε αυτό και προφανώς δεν είναι ούτε αποτέλεσμα συγκυρίας, ούτε αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος που δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που έχει η κοινωνία, των αισθημάτων που τρέφει και της δίψας της για να φύγει η χώρα μπροστά. Σ’ αυτό το μεγάλο αγώνα είμαστε συστρατευμένοι για να σηκώσουμε τη χώρα μας ψηλά, να μπορέσει ο ελληνικός λαός επιτέλους να χαμογελάσει, να δει αισιόδοξα το μέλλον.

Να ξαναχτίσουμε μια πατρίδα η οποία θα κρατήσει τα παιδιά της και εμείς τουλάχιστον εδώ διαβεβαιώνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πολύ αποτελεσματική, παραγωγική, μηχανή, φέρνοντας νίκες, φέρνοντας σημαντικά αποτελέσματα στη χώρα που έχει ανάγκη από εισόδημα, ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και χαμόγελο στην κοινωνία. Σε αυτή τη μάχη τον θέλουμε σύμμαχό μας, τον έχουμε σύμμαχό μας και αυτό μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους. Πιο αισιόδοξους για το αύριο που αξίζουν τα αδικημένα νησιά μας αλλά και η χώρα ολόκληρη».

Καλωσορίζοντάς τον, στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης, δήλωσε: «Η Ρόδος, το πιο πλατύ χαμόγελο του ελληνικού τουρισμού και η πατρίδα άξιων, εργατικών, πολυμήχανων, ικανών ανθρώπων, υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τη μεθοδικότητα, τη σοβαρότητα και τον ορθολογισμό του, είμαι βέβαιος ότι θα πείσει την Ελλάδα και πολύ σύντομα θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και θα ξαναέλθει στον τόπο όπου ξεκινάει τον εκλογικό του αγώνα, ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαι βέβαιος πως αναγνωρίζει ότι η Ρόδος προσφέρει, δίνει, βοηθάει την Ελλάδα και θα το ανταποδώσει με τον τρόπο που εκείνος ξέρει, με λίγα λόγια, πολλά έργα και σοβαρότητα, που δε θα εγγυώνται μόνο μια καλύτερη επόμενη μέρα, αλλά ένα καλύτερο μέλλον. Είμαι βέβαιος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερχόμενος στη Ρόδο, αναγνωρίζει ότι από εδώ ξεκινάει την πορεία του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: «Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αντώνη Καμπουράκη για τις μεγάλες εκλογικές τους επιτυχίες και να πω, και στον Περιφερειάρχη που συνεχίζει ένα εξαιρετικό έργο αλλά και στον καινούριο δήμαρχο, ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι κοντά στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού διότι μαζί πρέπει να οικοδομήσουμε τη νέα φωτεινή και αισιόδοξη Ελλάδα.

Και πράγματι αγαπητέ Γιώργο, αγαπητέ Αντώνη, δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου να βρεθώ στην Ρόδο, στα Δωδεκάνησα που τόσο αγαπώ και να εισπράξω και εδώ αυτόν τον δυνατό αέρα της πολιτικής αλλαγής ο οποίος φυσάει πια στη χώρα.

Οι Έλληνες αναζητούν μία δυνατή φυγή στο μέλλον, αναζητούν να διεκδικήσουν οι ίδιοι το μέλλον που τους αξίζει με αισιοδοξία, με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση. Και για όλα αυτά θα μιλήσουμε στην προεκλογική περίοδο από τώρα μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη στον τόπο, για το πώς θα στηρίξουμε τον τουρισμό, για το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για το πώς θα μειώσουμε τη φορολογία, για το πώς οι Έλληνες θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο από το οποίο δεν περισσεύει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα!

Για αυτό και το μήνυμά μου, εδώ πέρα από τη Ρόδο, είναι ένα μήνυμα ενότητας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και την επόμενη μέρα ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά διότι ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε την καλύτερη Ελλάδα που μας αξίζει»!

Αμέσως μετά, ο Περιφερειάρχης προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη ένα συμβολικό δώρο από τη λαϊκή παράδοση της Ρόδου, το λεγόμενο «κανί», το οποίο χρησιμοποιείται στα εγκαίνια σημαντικών έργων, ευχόμενος στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να εγκαινιάσει πολλά σημαντικά έργα ως πρωθυπουργός της χώρας. «Και στα πολλά σημαντικά έργα που θα εγκαινιάσετε κι εσείς στην Περιφέρεια και στον Δήμο, να ξέρετε ότι θα έχετε την κεντρική κυβέρνηση αρωγό», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.


Μετά από κάποια λεπτά χαλάρωσης, ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τους παραπάνω, πήγε πεζή στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και, πέρασε από την «καρδιά» της πόλης, την πλατεία Κύπρου όπου βέβαια δεν σταματούσε να χαιρετάει τον κόσμο και να συνομιλεί με καταστηματάρχες.

Η σύσκεψη με τους φορείς
Περισσότεροι από 35 εκπρόσωποι φορέων συμμετείχαν στη σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ, τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης άκουγε υπομονετικά για αρκετή ώρα, σημείωνε και απάντησε σε όλα τα θέματα που του τέθηκαν, δίνοντας και το στίγμα της πολιτικής που επιθυμεί να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία για τη χώρα ενώ ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα όσα είπε για θέματα ζωτικής φύσεως για την περιοχή μας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη ο «οικοδεσπότης» κ. Πάππου είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή που ήρθε «στο σπίτι των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών του τόπου μας», οι οποίοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Γνωρίζοντας τις θέσεις και τις απόψεις του για την επιχειρηματική κοινότητα, δήλωσε βέβαιος ότι, ως πρωθυπουργός, θα αποτελέσει ορόσημο για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος υπήρξε και Πρόεδρος του ΕΒΕΔ, εξέφρασε τη χαρά του που ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκινάει έναν μεγάλο πολιτικό αγώνα από την περιοχή μας, από την ακριτική Ελλάδα, αλλά και επειδή το θέμα που επέλεξε να είναι αντικείμενο συνάντησης είναι ο τουρισμός που είναι πάνω από το 80% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, είναι όμως και εκείνος που σήκωσε τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια της Ελλάδας και κράτησε την οικονομία μας όσο μπόρεσε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι μία περιοχή ηγήθηκε αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας, με όλους τους τουριστικούς δείκτες, σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά παραγωγή εσόδων, θέσεων εργασίας, κατά κεφαλήν δαπάνη κτλ., μία περιφέρεια απογειώθηκε με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη περιφέρεια. Είναι αυτή που στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, όπως είπε, θα δώσει πάνω από το 50% στο φόρο που μπήκε τελευταία και είναι ο φόρος διαμονής. Και βέβαια είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία στον τουρισμό σήκωσε το πιο βαρύ πρόγραμμα των τελευταίων εδώ, με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια χωρίς ούτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησης.


Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος είπε στον κ. Μητσοτάκη τι θέλουμε: «Εμείς δεν ζητάμε πολλά. Εμείς ζητάμε να επιστρέψει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Εμείς ζητάμε δικαιοσύνη. Θέλουμε τα νησιά μας να μην αδικούνται. Δεν ζητάμε ποτέ προνόμια. Θέλουμε την ανταγωνιστικότητά μας να επιστρέψει. Θέλουμε πίσω την ανταγωνιστικότητά μας, όπως αυτή εκφραζόταν από την έκπτωση στον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το εγκαταλείψουμε ποτέ, πολύ περισσότερο σε μία εποχή που, ηττημένοι από τη μεγαλύτερη φορολογική επίθεση που δέχθηκε ποτέ η οικονομία, αντέξαμε και μείναμε όρθιοι. Εμείς θα συνεχίσουμε κοιτώντας ψηλά. Η διατήρηση στην κορυφή δεν είναι εύκολη, πάντα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης».


Από την πλευρά του, ο νέος Δήμαρχος είπε ότι η Ρόδος είναι πατρίδα ανθρώπων που δουλεύουν, εκπροσωπώντας άξιους πολίτες οι οποίοι αποδείχθηκε στο αποτέλεσμα και τριών τελευταίων εκλογών ότι δεν είναι οπαδοί του ρίσκου, των ακραίων πειραμάτων.
«Είμαι βέβαιος ότι υποδεχόμενοί σας σήμερα σαν Πρόεδρο της Ν.Δ., είμαστε βέβαιοι ότι στις 8 Ιουλίου ως πρωθυπουργός που θα έχει πάρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στην Ελλάδα από τους Έλληνες που θα πειστούν ότι η σοβαρότητα, η μεθοδικότητα και η σκέψη της επαύριο, μιας καλύτερης Ελλάδας με μέλλον, θα σας υποδεχθούν και βεβαίως εσείς θα αντεπεξέλθετε στις προσδοκίες να τους δώσετε τα μέσα να επιζήσουν. Και είπε, στη συνέχεια: «Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στο νησί τουριστικά σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, σίγουρα ο επισκέπτης δεν έρχεται και βρίσκει ένα καλά ανταγωνιστικό προϊόν. Πράγματα που συνέβησαν την τελευταία πενταετία έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο είναι περίπου το 85%-90% του τοπικού ΑΕΠ».

Οι φορείς
Καθολικό είναι το αίτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως διεφάνη χθες από αυτά που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και των παραγωγικών τάξεων στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη μετείχαν: Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη του ΕΒΕΔ, ο κ. Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ο κ. Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης και ο προηγούμενος κ. Αναστάσιος Μελετίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Κώστας Σκιαδόπουλος, ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου κ. Θεοδόσης Καστανίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης, η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου κα Ελένη Καρύδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου φαρμακοποιών κ. Κωνσταντίνος Γλεντής, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕΔ κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Διακογεωργίου, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής μας κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των επαγγελματιοβιοτεχνών κ. Νίκος Τσούλος κ.ά.


Ανάμεσα στα θέματα που έθεσαν στον κ. Μητσοτάκη ήταν βέβαια η μείωση της φορολογίας, η ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας περί εμπορίου για την πάταξη της άγρας πελατών και του φαινομένου της επαιτείας, η λήψη μέτρων για τη μείωση των προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων με τη θέσπιση κινήτρων, το Δικαστικό Μέγαρο, η υποστελέχωση του Κτηματολογίου και των Δικαστηρίων, ακόμη η ανάγκη κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, η επιτακτική ανάγκη ίδρυσης Σχολής για στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να μπει τάξη στο Airbnb, η άμεση κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, η ανάπτυξη του all-inclusive χωρίς κανόνες.

Ακόμη, ο κ. Γιαννικουρής έθιξε το θέμα με τα Μνημεία στην Κω δύο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό ενώ η κα Μοροπούλου αναφέρθηκε τη Μεσαιωνική Πόλη και την ανάγκη για υλοποίηση μίας κυκλικής οικονομίας και σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ώστε να αποτελέσει ένα υπόδειγμα διαχείρισης Μνημείου και ανάπτυξης.

Έδωσε το στίγμα ο κ. Μητσοτάκης
Καταρχήν, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι, στο δικό τους το μυαλό, η καλή επιχειρηματικότητα σήμερα συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία των εργαζόμενων και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός.

Ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα, καινοτομία, συνέργειες και εκπαίδευση είναι οι πέντε έννοιες που συμπυκνώνουν τον πυλώνα της δικής τους πολιτικής:

Ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος: Θύμισε ότι έχουν δεσμευτεί ότι η Ν.Δ. θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση όλων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και εκείνων του τουρισμού. Πρόθεσή τους να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος από το 28% στο 20%, τον φόρο στα μερίσματα από το 10% στο 5%, συνολικά το ΦΠΑ στην εστίαση σε πρώτη φάση στο 13% και εντός μία τετραετίας φιλοδοξεί να πάμε σε συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%. προφανώς διατηρώντας τον υπερκατώτατο για τις λίγες κατηγορίες προϊόντων που βρίσκονται στο 6%.

Για τη νησιωτική ανταγωνιστικότητα, καταρχήν θύμισε ότι ως παράταξη έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα και κατάφεραν να κρατήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά, θέμα που, όπως είπε, θα πρέπει να ξανασυζητήσουν με την Ε.Ε., στο πλαίσιο, όμως, μιας συνολικής και πιο προχωρημένης πολιτικής που θα αφορά συνολικά τη νησιωτικότητα (σ.σ. υγεία, παιδεία, υποδομές).

Είπε, ακόμη, ότι ως Ν.Δ. δρομολόγησαν την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, δεν γνωρίζει αν υπάρχουν καθυστερήσεις στη Ρόδο, είπε ωστόσο: «Η συγκεκριμένη Εταιρεία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, θα πρέπει να τις τηρήσει αλλά πρέπει να πω ότι συνολικά η αναβάθμιση των αεροδρομίων αποτελεί μία θετική εξέλιξη για τον τουρισμό και θα αποτελεί και μία πολύ θετική εξέλιξη για τη Ρόδο όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα έργα στο αεροδρόμιο “Διαγόρας”».


Στη συνέχεια, είπε ότι θα πρέπει να επαναξιολογήσουν το ζήτημα της διαχείρισης των λιμανιών και αν χρειάζεται ενδεχομένως να εμπλέξουν περισσότερο την Περιφέρεια για να υπάρχει μία δυνατότητα να διαχειριστούμε σημαντικά λιμενικά έργα σε επίπεδο Περιφέρειας, είναι ανοιχτός να το συζητήσουν.

Αυτό έχει να κάνει-συνέχισε-και με τα λιμάνια που είναι μία φυσική υποδοχή της κρουαζιέρας διότι αυτή πάσχει από το γεγονός ότι η Ρόδος μπορεί να είναι λίγο απομονωμένη αλλά και ότι δεν έχουμε επαρκείς υποδομές. Στο σημείο αυτό θέλησε να είναι ξεκάθαρος λέγοντας ότι αυτές δεν θα γίνουν από το δημόσιο αλλά σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Και είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Προφανώς, το όραμά μας είναι η Ρόδος να είναι ένα από τα έξι λιμάνια τα οποία θα πρέπει να είναι λιμάνια για home-porting, πύλη εισόδου-εξόδου για την κρουαζιέρα σε αυτό το τμήμα της ελληνικής επικράτειας» και ανέφερε ότι έχει συζητήσει το θέμα και με τον κ. Κόνσολα.

Για τη βιωσιμότητα: Μίλησε για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, κάτι που ζητάει η αγορά, βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα πρέπει να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των τουριστικών τους μονάδων και ό,τι χτίζεται θα πρέπει να χτίζεται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, είναι σύμφωνοι με τον ΣΕΤΕ ότι πρέπει να δώσουν κίνητρα σε παλαιότερες τουριστικές μονάδες για ενεργειακή αναβάθμιση με αντάλλαγμα την αύξηση του συντελεστή δόμησης, κυρίως για τους κοινόχρηστους χώρους.

Για το γκολφ Αφάντου, αφού σημείωσε ότι είδε μία πρόοδο μετά από μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε, δήλωσε: «Είναι δέσμευσή μου το project αυτό να προχωρήσει, θα ασκήσω ασφυκτική πίεση στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και σε όλους τους φορείς να λυθούν οι εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν είτε με προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε με περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε το project αυτό το οποίο αποτελεί ένα όνειρο δεκαετιών, όχι μόνο για τ’ Αφάντου, για τη Ρόδο, το Νότιο Αιγαίο, να μπορέσει συνολικά να προχωρήσει».

Καινοτομία: Όπως εξήγησε, αυτή έχει να κάνει με τον τρόπο που προβάλλουμε το τουριστικό μας προϊόν, σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προβολή της χώρας, σημαίνει πως οι ΜΜΕ του τουρισμού αγκαλιάζουν την ψηφιακή τεχνολογία και το ψηφιακό marketing κτλ. Σημαίνει και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου που αυτό μπορεί να γίνει μέσω του πολιτισμού, και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Και είπε, ακόμη: «Αν θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον τουρισμό παγκόσμια, θα πρέπει να θέσουμε τη φιλοδοξία να έχουμε την καλύτερη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ή τουριστικών δεξιοτήτων στον κόσμο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει, με πρωτεργάτη το δημόσιο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με προγράμματα μαθητειών. Αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε τον πήχη χαμηλά σήμερα».


Για την Υγεία: Η Υγεία-συνέχισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ.-δεν αφορά μόνο τους παρόχους, αφορά και αυτούς. Στο πρόγραμμά τους που είναι καινοτόμο, ξεκινάει από την πρόληψη, συνεχίζει με την Α’ βάθμια περίθαλψη, πηγαίνει στα νοσοκομεία και καταλήγει στη φροντίδα ανθρώπων μεγάλης ηλικίας ή με χρόνια προβλήματα. Και το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται εσωτερική ανασυγκρότηση και θα έχει πάντα τον πρώτο λόγο αλλά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γίνεται με όρους τέτοιους που θα είναι ωφέλιμοι για το κράτος και τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν ένα σημαντικό κόστος. Επίσης, θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, θέλησε να κλείσει με μία γενική παρατήρηση: «Διαπιστώνω από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μία απελπισμένη προσπάθεια να παρουσιάσουν τη ΝΔ. ως ένα σκιάχτρο το οποίο θα φοβίσει τον κόσμο, ως μία παράταξη η οποία περίπου θα φέρει τον κοινωνικό μεσαίωνα, θα τιμωρήσει με κάποιον αδιανόητο τρόπο την ελληνική κοινωνία.

Η ΝΔ. είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα αυτής της χώρας, είναι το κόμμα που δεν χωρίζει τους Έλληνες πολίτες σε πολλούς και σε λίγους αλλά είναι το κόμμα το οποίο θέλει να κάνει μία καινούργια αρχή με όλους τους πολίτες. Η ελπίδα νικάει πάντα το φόβο. Και αυτοί που σήμερα επενδύουν στο φόβο μίας Ν.Δ. που απλά δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο στο δικό τους φαντασιακό κόσμο, θα δουν το αποτέλεσμα στην κάλπη».

Στο Κέντρο «Ελπίδα»
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε, πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης όταν, παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στο πρόγραμμά του λόγω της πτήσης, επισκέφθηκε όπως είχε δεσμευτεί το Κέντρο «Ελπίδα» όπου τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Ο ίδιος, συνομίλησε με την Πρόεδρο κα Σταυρούλα Καπούλα, ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς λειτουργεί, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, τι ελλείψεις έχουν. Είχε επαφή βέβαια και με τα άτομα που δέχονται τις υπηρεσίες του Κέντρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε αλλά και για το γεγονός ότι διαπιστώνει ότι πρόκειται για μία δεμένη οικογένεια.
Ακούγοντας την κα Καπούλα είπε ότι πολλές από τις δομές που έχει επισκεφθεί είναι στην ουσία ιστορίες προσωπικών πρωτοβουλιών και είπε προς την ίδια: «Στο πρόσωπό σας θέλω να τιμήσω όλους τους αγωνιστές της ζωής. Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που έχετε κάνει» ενώ τονίστηκε ότι το Κέντρο καλύπτει όλες τις ανάγκες με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και την προσωπική πρωτοβουλία. Το λεωφορειάκι, η στέγη και τα επιδόματα είναι τα θέματα που του έθεσαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου ότι θέλουν να διασφαλιστούν.
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν το Καστελόριζο, η Κάλυμνος και η Κως.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας