Καταγγέλλουν προεκλογικά ρουσφέτια στον ΕΦΚΑ της  Ρόδου

Σοβαρότατες καταγγελίες, για απαράδεκτη και ύποπτη από κάθε άποψη διαδικασία τοποθετήσεων νέων προϊσταμένων, μετακινήσεων και τακτοποιήσεις «κομματικά ημετέρων» διατυπώνει ο Σύλλογος Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού του ΙΚΑ Νομού Δωδεκανήσου, ζητώντας την άμεση ανάκληση όλων των πράξεων

Η επιστολή – καταγγελία, υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου κο Γιάννη Παπαντωνίου και τον Γενικό Γραμματέα κο Πούπουζα Νικόλαο και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. τις τελευταίες ημέρες και ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο προέβη σε τοποθετήσεις προϊσταμένων και μετακινήσεις υπαλλήλων στο Υποκατάστημα του Ε.Φ.Κ.Α. Ρόδου, με εντελώς αδιαφανή και κομματικά κριτήρια, με προφανή σκοπό την αλίευση ψήφων και τις επερχόμενες εκλογές και την “τακτοποίηση” των κομματικά ημετέρων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη δημιουργία των νέων δομών του Ε.Φ.Κ.Α. (Π.Υ.Σ.Υ, Π.Ε.Κ.Α., Τοπική Υπηρεσία), η Διοίκηση προχώρησε σε μετακινήσεις υπαλλήλων και τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης (προϊσταμένων τμημάτων και διευθυντών) χωρίς να λάβει υπ’όψιν της ούτε τις αιτήσεις των υπαλλήλων ούτε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του καθενός.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι ο παραγκωνισμός από θέσεις ευθύνης στελεχών με πολύ μεγάλη εμπειρία, η δημιουργία μεγάλης αναστάτωσης μεταξύ των συναδέλφων και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών που αποψιλώνονται από έμπειρα στελέχη και αδυνατούν στοιχειωδώς να εξυπηρετήσουν τους συναλλασσόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι τρία τμήματα επί μήνες δεν έχουν προϊσταμένους και παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα του Διευθυντή προς τη Διοίκηση, για την κάλυψή τους, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, αλλά πλήρης αδιαφορία. Η προχειρότητα και η βιασύνη είναι τόση, ώστε ούτε κτήρια έχουν βρεθεί για να στεγάσουν τις υπό δημιουργία νέες υπηρεσίες ούτε εξοπλισμός υπάρχει (γραφεία, υπολογιστές κ.α.).

Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της Διοίκησης που αφορούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Ρόδο δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανείς. Είχαν προηγηθεί ανάλογες ενέργειες στην Κεντρική Υπηρεσία και μία σειρά από περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Οι δύο ομοσπονδίες προσωπικού του ΕΦΚΑ καθώς και η ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων είχαν προχωρήσει τον περσμένο Μάρτιο σε καταγγελία των συγκεκριμένων υπηρεσιακών ενεργειών της Διοίκησης και ζήτησαν το “πάγωμα” και την επανεξέτασή του από άλλη βάση.

Ο σύλλογός μας συντασσόμενος με την παραπάνω θέση της ομοσπονδίας καταγγέλλει τις ενέργειες της Διοίκησης που γίνονται με μοναδικό κριτήριο το κομματικό και οδηγούν σε απαξίωση τους συναδέλφους και σε γενικευμένη διάλυση τις Υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. 

Απαιτούμε άμεσα:
1. Tην ανάκληση των τοποθετήσεων και των μετακινήσεων όλων των υπαλλήλων και την αξιολόγησή τους με βάση τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα του καθενός.

2. Το πάγωμα της δημιουργίας των νέων δομών του Ε.Φ.Κ.Α. (Π.Υ.Σ.Υ, Π.Ε.Κ.Α. Τοπική Υπηρεσία) και τον σχεδιασμό τους από νεά βάση, αφού δεν υπάρχουν αυτές οι στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές.

3. Την εφαρμογή της νομιμότητας σε όλες τις ενέργειες της διοίκησης καθότι πολλές τοποθετήσεις και μετακινήσεις παραβιάζουν εντελώς τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα”.