Δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση για να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Την παύση «βλέπει» η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έπειτα από δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας καθώς όπως έγινε γνωστό δεν κατατέθηκε τελικά η τροπολογία που θα διασφάλιζε την παράταση του καταστατικού της για δέκα χρόνια και σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρός της, Αντιδήμαρχος, Αγαπητός Πάλλας εξέφρασε τη στενοχώρια και την πικρία του τονίζοντας ότι δεν υπήρξε πολιτική βούληση.

Εμφανώς απογοητευμένος ο κ. Πάλλας, χθες το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία εξήγησε πως έχει η κατάσταση για την Εταιρία αλλά και τι σκοπεύει να πράξει ο ίδιος από εδώ και πέρα.

Καταρχήν, ανέφερε ότι, όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες έγινε μία μεγάλη προσπάθεια  σε ό,τι αφορά την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Το καταστατικό της Εταιρίας έληξε τον Δεκέμβρη του 2018 και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες και οι επαφές με την Κεντρική Διοίκηση και ειδικά με τον συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ούτως ώστε να καταστεί δυνατό να δοθεί παράταση στο καταστατικό της κάτι που θα διασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας της για δέκα χρόνια.

Μέσω της νομικής στήριξης του νομικού συμβούλου της ΠΕΔ κ. Νίκου Πέρου και της κας Μιράντας Λαού, ετοίμασαν την τροπολογία την οποία επεξεργάστηκε και η νομική υπηρεσία του Υπουργείου. Οι διαβεβαιώσεις που είχαν έλεγαν ότι ήταν πάρα πολύ εύκολο να περάσει αυτή η τροπολογία ούτως ώστε να έχει ζωή αυτή η Εταιρία, που όλοι γνωρίζουν ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στο νησί. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι οι προγραμματικές συμβάσεις είχαν διάρκεια πέντε μήνες αλλά οι εργαζόμενοι ήταν παρόντες και τους δώδεκα μήνες για τυχόν θέματα που παρουσιάζονταν στο νησί. Και δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Πάλλας:

«Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος και πικραμένος διότι η ελπίδα και η διαβεβαίωση που είχα ήταν ότι θα περάσει αυτή η τροπολογία. Την Παρασκευή δέχθηκα το τηλεφώνημα του Υπουργού ο οποίος μου είπε “συγνώμη, δεν τα κατάφερα”», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν κρατάω κακία στον Πρόεδρο των εργαζομένων της Εταιρίας διότι και αυτός, πάνω στην αγωνία του, παρ’ ότι ήταν λάθος η συγκεκριμένη μέρα της δημοσίευσης αυτής, πιστεύω ότι το έκανε για να στηρίξει τους εργαζόμενους του Σωματείου του. Είναι κρίμα, πράγματι, μετά από δεκαπέντε χρόνια να κλείνει αυτή η Εταιρία».

Στη συνέχεια, ο κ. Πάλλας θέλησε να καυτηριάσει και τη στάση των βουλευτών της περιοχής μας διαχρονικά, λέγοντας: «Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια η Δωδεκάνησος και η Ρόδος έχουν χάσει πάρα πολλά και δυστυχώς το τελευταίο οχυρό που ήταν η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έκλεισε και αυτό».
Και είπε ακόμη: «Εγώ σαν Πρόεδρος της Εταιρίας είχαν την υποχρέωση, τον πρώτο μήνα του 2019, τον Ιανουάριο, να κάνω παύση της Εταιρίας. Έκανα, όμως υπομονή, ρίσκαρα πολιτικά, ρίσκαρα οικογενειακά, να μην κατηγορηθώ για παράβαση καθήκοντος, με την υπόσχεση ότι η Εταιρία θα έχει δέκα χρόνια παράταση».

Χθες, ο ίδιος ζήτησε και είχε ραντεβού με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον ενημέρωσε για το θέμα και ζήτησε να γίνει ένα ραντεβού με το νέο Δήμαρχο Ρόδου τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, προκειμένου να τους ενημερώσει και να συναποφασίσουν για τις ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Έτσι, καταρχήν θα περιμένει τα συμπεράσματα από τη συνάντηση αυτή και θα αποφασίσει αναλόγως, και δήλωσε κατηγορηματικά στη συνέχεια: «Δεν θα φθάσω, όμως, στο σημείο λήγοντας η θητεία μου σαν Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 31 Αυγούστου, να ρισκάρω πρώτα απ’ όλα την οικογένειά μου, την προσωπικότητά μου και να κατηγορηθώ για παράβαση καθήκοντος»!

»Εγώ-συνέχισε-θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια που δεν είχε καλό τέλος. Δώσαμε το καλύτερο δυνατόν, με τον Πρόεδρο των εργαζομένων, με τους νομικούς συμβούλους, τη Μιράντα τη Λαού και τον Νίκο τον Πέρο,  με τον Διευθυντή και εγώ μαζί, με πολλαπλά ραντεβού, με πολλές συναντήσεις…Δυστυχώς, όμως,  νιώθω τόση αγανάκτηση και τόση πίκρα που δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθώ στο μέλλον πολιτικά, και εννοώ πολιτικά σε υψηλότερο επίπεδο. Δυστυχώς, η απογοήτευση είναι τόση που θέματα που αφορούν το νησί και την ασφάλεια του νησιού δεν στηρίχθηκαν από ορισμένους ανθρώπους που κρατούν θέση Υπουργού».

Ερωτηθείς ο ίδιος που αποδίδει τελικά αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, είπε ότι θεωρεί ότι είναι η καθυστέρηση της όλης προσπάθειας ενώ έπρεπε αυτό να γίνει από τη στιγμή που ανέβηκαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και παρέδωσαν την νομοθετική ρύθμιση για να κατατεθεί. Ακόμη, θεωρεί ότι η κακή συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Εσωτερικών έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, είχαμε και τις εκλογές, προκηρύχθηκαν και οι εθνικές και όλη αυτή η καθυστέρηση έφερε αυτό το αποτέλεσμα.
«Θεωρώ ότι αν είχαν την πολιτική βούληση το θέμα θα είχε λήξει, δεν θα το συζητούσαμε καθόλου και θα είχαν προχωρήσει όλα κατ’ ευχήν», δήλωσε.

Κλείνοντας, ρωτήθηκε ο κ. Πάλλας τι γίνεται τώρα και, όπως είπε, πρώτα θα κλειστεί ραντεβού με το νέο Δήμαρχο αλλά, παράλληλα, ο ίδιος θα προχωρήσει στην καταγραφή της περιουσίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και που πρέπει να παραχωρηθεί, να είναι έτοιμος, ώστε σε μία εβδομάδα εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, να μπορεί να κάνει παύση της Εταιρίας και να μην κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.

Πάντως, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου αν δεν υπάρξει φως στον ορίζοντα, κάτι που θεωρεί πολύ δύσκολο, έχει υποχρέωση να παραδώσει την Εταιρία και να κάνει παύση μέχρι τις 15 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να έχουν τελειώσει όλα.

Στην Περιφέρεια
Εν τω μεταξύ, χθες το μεσημέρι, εργαζόμενοι της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ μετέβησαν στο Μέγαρο της Περιφέρειας προκειμένου να έχουν συνάντηση για το θέμα αυτό. Εκεί συναντήθηκαν με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Χρήστο Ευστρατίου και κατέστησαν σαφές ότι όλοι μαζί θα το παλέψουν.

Σύμφωνα με τα όσα τους είπαν, θα περιμένουν και τις εθνικές εκλογές και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον επόμενο αρμόδιο Υπουργό με στόχο να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Θα προηγηθεί συνάντηση του Περιφερειάρχη με το νέο Δήμαρχο, εκπροσώπους των εργαζομένων στην Εταιρία και προφανώς τον κ. Πάλλα.

Είπε, ακόμη, ο εντεταλμένος σύμβουλος ότι ως Περιφέρεια μετά τις εκλογές θα κοιτάξουν να δρομολογήσουν το θέμα, το οποίο έχει συζητήσει με τον Περιφερειάρχη.

Η κα Μιχαηλίδη
Δήλωση για το θέμα έκανε χθες και η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ στον Σύλλογο εργαζομένων στον Δήμο Ρόδου αλλά και του ΠΑΜΕ, κα Ντέπυ Μιχαηλίδη. Και είπε:

«Δυστυχώς, το ΠΑΜΕ επιβεβαιώθηκε σ’ αυτά που είχε πει τόσα χρόνια πριν, για μια Εταιρία που λειτουργεί δεκαπέντε χρόνια στο νησί της Ρόδου και έχει να κάνει με μία πάγια ανάγκη που έχει το νησί μας, τις φωτιές. Είναι μία πάγια ανάγκη και γι’ αυτό μιλάμε και θα λέμε πάντα ότι, όπου υπάρχει πάγια ανάγκη, θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει μόνιμη και σταθερή εργασία, και όχι μόνο εκεί. Είναι μία μόνιμη ανάγκη που υπάρχει παντού στην Ελλάδα, με το θέμα της φωτιάς και των καμένων εκτάσεων κτλ. και της επικινδυνότητας, της ασφάλειας ζωής των ανθρώπων, που δεν θα πρέπει να φθάσουμε καν σ’ αυτές τις εξελίξεις».

»Μετά από δεκαπέντε χρόνια εργασίας και προσφοράς των εργαζομένων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, οι άνθρωποι πετιούνται. Το λάθος για εμάς ήταν ότι από την αρχή δεν διεκδίκησαν  μονιμοποίηση με τη μεταφορά των εργαζομένων αυτών που δούλευαν για κάποιους μήνες και κάθε φορά με την ψυχή στο στόμα αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους,  να έρθουν στο Δήμο ως αορίστου χρόνου γιατί κάλυπταν πάγιες ανάγκες που θα υπάρχουν και στο μέλλον».

Μάλιστα, κλείνοντας είπε ότι εκείνο που «ακούγεται» είναι ότι πάνε να δημιουργήσουν μία άλλη Εταιρία, μία Κοιν.Σ.ΕΠ, μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι θα είναι οι ίδιοι αφεντικά του εαυτού τους, θα μπουν σ’ αυτό το τριπάκι και μετά από λίγο καιρό, όπως υπάρχουν δείγματα στην Ε.Ε. απ’ όπου και ξεκίνησε αυτό, θα αρχίσουν να διαλύονται. Είπε, ακόμη, ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έπρεπε να μην ακούνε καμία υπόσχεση για παράταση αφού αυτό είναι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού,