Το Ολοκαύτωμα της Κάσου   εορτάστηκε στην Αμερική

Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

 

Με την παρουσία εκατό και πλέον Κασιωτών, άλλων Δωδεκανησίων και Ομογενών, γιόρτασε η Κασιακή Αδελφότητα την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο "Κασιώτικο Σπίτι", που βρίσκεται στο Bronx της Νέας Υόρκης. Με ιστορικές αναφορές και λαογραφικά δρώμενα ο Σύλλογος πρόβαλλε στην Αμερική ένα τοπικό ιστορικό γεγονός με Πανελλήνια σημασία και αντίκτυπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίσκοπος Ευθύμιος Κονταργύρης, η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, ο πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλης Κασσώτης, ο πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας Νίκος Γ. Διάκος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Κώων «Ιπποκράτης» Σωκράτης Φουρτούνης με τη γραμματέα Σταματίνα Φουρτούνη, η αντιπρόσωπος του Συλλόγου Λερίων και γενική γραμματέας της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αδαμαντία Μαρή και η δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα» Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Γιώργος Μαστρομανώλης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες και κάλεσε τον Επίσκοπο Ευθύμιο, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Κασίων που αγωνίστηκαν υπέρ της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια η παιδική χορωδία τραγούδησε τον Εθνικό μας Ύμνο και ακολούθως η εισηγήτρια Ευαγγελία Αράπη παρουσίασε τους παρευρεθέντες: Επίσκοπο Ευθύμιο, Μαρία Μαραγκού, Μανώλη Κασσώτη, Νίκο Διάκο και Δέσποινα Αφεντούλη, οι οποίοι έδωσαν χαιρετισμό.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ιατρός Γιάννης Α. Αράπης, ο οποίος εκτός του ιστορικού του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κάσου.

Επίσης η Σοφία Λυριστή-Φραγκούλη απάγγειλε τον Ύμνο της Κάσου και μαντινάδες και παρουσίασε δημοσιεύματα και ιστορικές φωτογραφίες για την Κάσο και το Ολοκαύτωμα.

Το πολιτιστικό μέρος του προγράμματος συνεχίστηκε με κασιώτικη παραδοσιακή μουσική και με τη λύρα του Σάββα Περσελή (εγγονού). Χόρεψε το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου το οποίο φροντίζει και επιμελείται η Ιωάννα Κυριάκου, αποτελούμενο από τους Γιώργο Περσελή, Ειρήνη Περσελή, Υπαπαντή Περσελή, Ελευθέριο Περσελή, Καλλιόπη Περσελή, Σπυριδούλα Περσελή, Ειρήνη Σοφίλλα, Μαρία Σοφίλλα, Μανώλη Ασπρά, Άννα Μαρία Φραγκούλη, Αντιγόνη Ιερομόναχου, Μιχάλη Ιερομόναχου, Βασίλη Ιερομόναχου, Ερωδία Παπαγεωργίου, Μανώλη Παπαγεωργίου, Χάρη Περσελή, Παναγιώτη Περσελή, Ζωγραφίνα Βασιλογιώργη, Σοφία Δασκαλάκη, Σταύρο Δασκαλάκη. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη και ευχάριστη υπήρξε η συμμετοχή της νεολαίας στο πολιτιστικό μέρος του προγράμματος.

 

Η παιδική χορωδία τραγουδάει τον Εθνικό μας Ύμνο
Η παιδική χορωδία τραγουδάει τον Εθνικό μας Ύμνο

 

Ο πρόεδρος της  Κασιακής Αδελφότητας  κ. Γιώργος Μαστρομανώλης
Ο πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας κ. Γιώργος Μαστρομανώλης

 

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΑ,  κ. Μανώλης Κασσώτης
Ο πρόεδρος του ΕΔΣΑ, κ. Μανώλης Κασσώτης