Καλοκαίρι και εκλογές

Oι ανοιχτοί λογαριασμοί μεταξύ κομμάτων και των αρχηγών τους με κανένα τρόπο δεν σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου στην καθημερινότητά του και τον τρόπο που επιλέγουν να πορευθούν στη  ζωή οι πολίτες με τις τεράστιες – οικονομικές κυρίως – δυσκολίες.

Οι ίντριγκες, οι διαξιφισμοί αλλά και οι στείρες υποσχέσεις για την εξασφάλιση της ψήφου την 7η Ιουλίου, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι που ήδη έφτασε και που για πολλούς δεν σημαίνει ξεκούραση, ψυχαγωγία και εκτόνωση.

Η πολυδιαφημιζόμενη χώρα της ξεγνοιασιάς εξακολουθεί να είναι μόδα μόνο για τους πλούσιους κεντροευρωπαίους και βορειοευρωπαίους, για τους Άγγλους, Γερμανούς και άλλους πιτσιρικάδες που σπεύδουν να εκτονωθούν σε μπαράκια και πλαζ της ταλαίπωρης αυτής χώρας, ξέροντας από πριν ότι εδώ τίποτε δεν λειτουργεί σωστά και η ανομία βασιλεύει.

Το κοινό αυτό μυστικό των τουριστών που προτιμούν την Ελλάδα για διακοπές δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο στους εγχώριους παρά μια γενική και αόριστη ευεξία ότι τα πράγματα πάνε καλά στον τουρισμό. Και καθώς αναμένονται οι εθνικές εκλογές, καθώς το πιο πιθανό είναι να αλλάξει η κυβέρνηση, δίνεται ένα ακόμη τράτο στην ασυδοσία λόγω του διαστήματος προσαρμογής από την παράδοση της εξουσίας στη ΝΔ.

Για να είμαστε δε συνεπείς και στο πνεύμα των ημερών και να μην λένε κάποιοι πως προϊδεάζουμε την ψήφο, ενδεχόμενη παράδοση. Οι επικείμενες εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν στο παραμικρό τα ισχύοντα δεδομένα, το πολύ – πολύ να βρεθεί μια ακόμα δικαιολογία για την κρατική απραξία απέναντι σε πιθανά ξεσπάσματα πυρκαγιών.

Σε κάθε περίπτωση, δικαιολογία υπάρχει. Το καλοκαίρι λοιπόν όπου όλα ατονούν, όλα παγώνουν, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσει η παραφιλολογία των οικονομικών αλλά και των υποτιθέμενων πολιτικών προγραμματισμών για τον χειμώνα. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Θα δούμε το κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ενδεχομένως νέος πρωθυπουργός θα πατάξει την ανομία και τη διαφθορά στη χώρα.

Επειδή όμως βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική περίοδο, επειδή κάποιοι κάνουν ακόμη υπολογισμούς και εξετάζουν σενάρια ανατροπής των υφιστάμενων προβλέψεων, καλό θα είναι να σταματήσω εδώ.

Αυτό που δεν θα ξεχάσω να τονίσω για μια ακόμη φορά είναι το γεγονός ότι πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση «καβατζάρονται» θέσεις εργασίας, που ως εκ θαύματος ανακύπτουν μαζικά. Το δε περίεργο είναι ότι όλοι όσοι μέχρι τώρα  μιλούν για αδιαφάνεια, σπεύδουν να βρουν ποιον «γνωστό» έχουν και πού για να βολευτούν. Ή μάλλον δεν είναι καν περίεργο αλλά μία από τις κλασικές ελληνικές παθογένειες, που συντηρούν με ευλάβεια τα κόμματα.

Καλοκαιράκι λοιπόν, ο ψυχαγωγικός πυρετός αυξάνει αλματωδώς και μερίδα των πολιτών αυτής της χώρας ετοιμάζονται να εκδράμουν στις παραλίες και τις πλαζ. Βεβαίως αυτό που συναντά κανείς με την πρώτη ματιά είναι η εμπορική αξιοποίηση και της τελευταίας ακτής, η κατάληψη από ομπρέλες και της τελευταίας αμμουδιάς και όλα στο όνομα της ανάπτυξης και  της εύκολης διασκέδασης.

Αυτοί που χαίρονται όμως πραγματικά την ανεμελιά στη χώρα δεν είναι παρά οι τουρίστες. Οι Έλληνες πολίτες στην πλειονότητα τους δεν έχουν και μεγάλες δυνατότητες να εκδηλώσουν την εξωστρέφειά τους. Πολλοί δεν πάνε καν διακοπές, ο αριθμός τους όμως αποκρύβεται από  τα ψυχαγωγικά δελτία ειδήσεων, που φτιάχνουν κάποιοι που ξέρουν τη δουλειά τους.

Στο τέλος, λέω, απομένουν μόνο οι εικονικές κοκορομαχίες λίγο πριν τις εκλογές, οι υποσχέσεις και τα πλάνα της «μοντέρνας» Ελλάδας. «Αλλάξαμε τον χάρη της χώρας», λέει η τωρινή κυβέρνηση, «κατέστρεψαν τις υποδομές και εξανέμισαν τις ελπίδες του ελληνικού λαού», αντιτείνει η ΝΔ. Και από κοντά και τα υπόλοιπα κόμματα που φιλοδοξούν να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Μία από τα ίδια, θα έλεγα, με μόνη  διαφορά το ποιος/ποιά βολεύεται και πού λίγο πριν ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες και ποιος/ποιά ετοιμάζεται να αναλάβει πόστο μετά το κλείσιμό τους και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.