Διαμαρτυρία του Δικηγορικού συλλόγου ηια την καθυστέρηση καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και κάθε συναρμόδιο φορέα απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης.

Οι δικηγόροι αναφέρουν μεταξύ άλλων πως για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, δεν λειτουργεί το σύστημα για την ηλεκτρονική αίτηση αποζημίωσης με αποτέλεσμα τόσο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι όσο και οι γραμματείς να μην μπορούν μέχρι σήμερα να δηλώσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής τους.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με την υπ’. αρ. ΚΥΑ 35305/8.5.2019  (ΦΕΚ Β΄1562) άλλαξε ο τρόπος πληρωμής στους δικαιούχους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής των διοριζομένων, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κλπ. Ειδικότερα για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που διορίστηκαν εντός του νομού της έδρας τους, τους γραμματείς της εφορευτικής επιτροπής και τους διερμηνείς τουρκικής γλώσσας και προβλέπεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω εφαρμογής στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr  χρησιμοποιώντας προσωπικούς κωδικούς taxisnet.

Η διαδικασία, παρόλο που λειτούργησε για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για τις εκλογές της 26ης Μαΐου, δεν λειτουργεί για τις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι που άσκησαν τα καθήκοντά τους στις επαναληπτικές εκλογές να μην μπορούν να δηλώσουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των γραμματέων της εφορευτικής επιτροπής και οι ίδιοι  να δηλώσουν το IBAN τους προκειμένου να δικαιούνται της σχετικής αποζημίωσης.

Η κατάσταση αυτή σαφώς έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο δικηγορικό σώμα, το οποίο συνεισέφερε τα μέγιστα σε μία εκλογική διαδικασία ιδιαιτέρως δύσκολη και απαιτητική, πρωτοφανή, για τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων έφεραν επάξια εις πέρας το τιτάνιο έργο που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν, ανταποκρινόμενοι πλήρως στα καθήκοντα που ανέλαβαν και για το λόγο αυτό δικαίως αξιώνουν την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης έγκαιρα και χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία και κωλυσιεργία.

Προς αποκατάσταση της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε, καθώς και της ανασφάλειας που προκαλεί η μη έγκαιρη καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών της 7ης Ιουλίου,  ΚΑΛΟΥΜΕ τους εμπλεκόμενους φορείς να ανταποκριθούν άμεσα στην εκπλήρωση των εκκρεμών υποχρεώσεών τους, οι οποίες απορρέουν από την άνω εκλογική διαδικασία.

Μετά τιμής
Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου
Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Περίδης                                                  
Η Γ. Γραμματέας
Καλλιόπη Παπαπαύλου – Βαρδέλλη”