Kόκκινο κρέας: Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει 10% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Υπάρχουν οι ειδικοί που υποστηρίζουν πως το κόκκινο κρέας είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και δεν κάνει να το κόβουμε εντελώς. Βέβαια και η υπερβολική κατανάλωση κάνει κακό.

Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων δείχνει πως όσοι αυξάνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από σοβαρές νόσους.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξέτασαν τη συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβολές κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και θνησιμότητας την περίοδο 1986 έως 2010. Συνέλεξαν δεδομένα από 53.553 γυναίκες νοσοκόμες, ηλικίας 30 έως 55 ετών και από 27.916 άνδρες επαγγελματίες του τομέα υγείας, ηλικίας 40 έως 75 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Κάθε τέσσερα χρόνια όσοι έλαβαν μέρος, συμπλήρωναν ένα Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων, όπου ερωτούνταν πόσο συχνά κατανάλωσαν τον περασμένο χρόνο ένα φαγητό και ποια ήταν η ποσότητα μιας μέσης μερίδας. Κατά την περίοδο της έρευνας πέθαναν 14.019 συμμετέχοντες, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, καρκίνους και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Τα στοιχεία της έρευνα αφορούν τα τελευταία 33 χρόνια. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)».

Ο επικεφαλής της έρευνας Φρανκ Χου και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών ασθενειών, κάποιων τύπων καρκίνου και με πρώιμο θάνατο. Από την άλλη, η μείωση του κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση του από άλλες πηγές πρωτεϊνών (αυγά, ψάρι, λαχανικά, πλήρη δημητριακά) ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο.

Αυξάνεται κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου, λέει η έρευνα Βρέθηκε ότι όταν κάποιος καταναλώνει πάνω από 3,5 μερίδες κόκκινου κρέατος - είτε αυτό είναι επεξεργασμένο είτε όχι - για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου του κατά μέσο όρο 10% για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ή μη, η αύξηση του κινδύνου είναι 13% και 9% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, φαίνεται να είναι ωφέλιμη. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μια μερίδα ψάρι για οκτώ χρόνια συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Οι μελετητές κατέληξαν ότι «ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να εξάγει ντετερμινιστικά αποτελέσματα, είναι εμφανές πως η αλλαγή στην πηγή πρωτεϊνών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως λαχανικών ή δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία».

Πηγή: iatronet.gr