Το βασικό δίλημμα αφορά το μέλλον της χώρας, τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απο τη Ρόδο

Το βασικό δίλημμα αφορά το μέλλον της χώρας, τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απο τη Ρόδο

Το βασικό δίλημμα αφορά το μέλλον της χώρας, τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απο τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1524 ΦΟΡΕΣ

Θερμής υποδοχής έτυχε στη Ρόδο από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αν η χώρα, μετά από μία μεγάλη περιπέτεια, κατάφερε να βγει στο ξέφωτο, είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, όπως είπε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε και συνομίλησε με πολίτες και εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας, έφθασε στη Ρόδο από Μάλτα το βράδυ της Παρασκευής και χθες, και λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, έφθασε στην «καρδιά» της πόλης της Ρόδου, την πλατεία Κύπρου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί ή έσπευσαν για να τον δουν.

Σημειώνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, συνοδεύεται από τους βουλευτές του κόμματος: τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τους κ.κ. Δημήτρη Γάκη και Ηλία Καματερό. Στη Ρόδο, βέβαια, ήταν σύσσωμη η νομαρχιακή επιτροπή νότιας Δωδεκανήσου του κόμματος με επικεφαλής τον Γραμματέα της κ. Αντώνη Αποστολίδη.


Με το που έφθασε ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός με θέρμη από τους παρευρισκόμενους καθώς αρκετοί πολίτες, νεαροί μέχρι μεγάλης ηλικίας, ήθελαν να του πουν μια κουβέντα και να φωτογραφηθούν μαζί του. Εκεί ήταν και ο Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου ΑμΕΑ κ. Μανόλης Ζηδιανάκης.

Ο πρωθυπουργός, χαιρέτισε και φωτογραφήθηκε με αρκετούς πολίτες και καταστηματάρχες που μόλις είχαν ανοίξει τα καταστήματά τους και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τους πεζόδρομους, πάντα συνοδευόμενος τόσο από την προσωπική του φρουρά όσο και από μεγάλη δύναμη της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. που ήταν ακροβολισμένη σε όλο το ιστορικό κέντρο, παρουσία και του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Μιχάλη Καληωράκη.

Κατά τη... βόλτα του, ο πρωθυπουργός χαιρετούσε όποιον τον πλησίαζε, στεκόταν ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους, είχε στιχομυθίες με πολίτες ενώ δεν έλεγε «όχι» στις σέλφι. Αφού πέρασε περιμετρικά της Νέας Αγοράς, στάση έκανε στην πιάτσα των ταξί στο «Νεώριο» όπου χαιρέτισε αυτοκινητιστές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί.

Τελικός προορισμός του ήταν η καφετέρια «Yachting» απέναντι και εκεί έγινε η συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων κυρίως από τον κλάδο του τουρισμού.

Η συνάντηση με τους φορείς
Σε “χαλαρό” κλίμα, στο χώρο της καφετέριας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων ενώ, προς το τέλος, στη συζήτηση «μπήκαν» και πολίτες που τελικά έκαναν διάλογο μαζί του.

Πρώτος το λόγο πήρε, βέβαια, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος του είπε: «Βρίσκεστε σε μία περιοχή όπου ο τουρισμός είναι η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων, το 80% του εργατικού δυναμικού αλλά και του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής απασχολείται στον τουρισμό. Αυτό δημιουργεί και θετικά και αρνητικά».

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας, ένα πολύ δύσκολο θέμα για εμάς είναι ότι κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι αυτοί απολύονται τέλη της σεζόν και αρχές της καινούργιας επαναπροσλαμβάνονται, κάτι που δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Δεν παρέλειψε, επίσης, να του πει ότι στους τρεις μεγαλύτερους κλάδους του τουρισμού της περιοχής μας έχουμε καταφέρει, και πέρυσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, να υπογράψουμε και τοπικές συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων και τον Σύλλογο των Ξεναγών.

Αναφορά έκανε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και στο επίδομα ανεργίας για το οποίο ζητούν να πάει στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη ο οποίος αυξήθηκε, ώστε να μπορούν να ζήσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και το χειμώνα. Την ικανοποίησή του εξέφρασε για το γεγονός ότι με παρέμβαση της μέχρι πρότινος Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν οι σχολές εκπαίδευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε πολλές περιοχές στο πλαίσιο της Σχολής Τουρισμού.

Ακόμη, ως θετικό ανέφερε ότι έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα ελέγχου της αγοράς εργασίας αλλά η Επιθεώρηση Εργασίας πρέπει να στελεχωθεί με τεχνικούς επιθεωρητές. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 150 υπαλλήλων. «Στην περιοχή έχουμε διάθεση και να συμβάλουμε στην προσπάθεια της χώρας αλλά και να παίρνουμε αυτά που μας αναλογούν από αυτό που παράγουμε», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ.

Για τον αγώνα που κατέβαλαν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Λεωφορείων κ. Στέλιος Καπάνταης. Ο κ. Γιώργος Φρατζολάκης, Πρόεδρος των εργαζομένων στο Καζίνο και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΡ, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι θα συνάψουν Συλλογική Σύμβαση και ευελπιστούν στην πλήρη επαναφορά του Οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας.

Ο Πρόεδρος των ταξιτζήδων, κ. Θεοδόσης Καστανίδης, είπε μεταξύ άλλων ότι, το ταξί, από το 2012 βάλλεται ασύστολα από πολιτικές που έδωσαν την περισσότερη δουλειά στα Ε.Ι.Χ. και στον τουρισμό. Μετά την υπογραφή από τον κ. Χρήστο Σπίρτζη-συνέχισε-για το καθεστώς με τα minibus έχει σωθεί το 90% των ταξί.

Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξεναγών, κ. Νίκος Ξυλουράς, ο οποίος ανέφερε ότι, ως ξεναγοί είχαν πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κα Κουντουρά διότι ξανάνοιξαν οι σχολές και θέλουν αργότερα το ίδιο να γίνει και με τις περιφερειακές. Τα περισσότερα σωματεία ξεναγών έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και τώρα βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων γιατί αυτό που θέλουν είναι να γίνει η μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών, που είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους.

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων κ. Γιάννης Μαρίνος ο οποίος πάντως έδωσε το λόγο σε εκπρόσωπο των εργαζομένων σ’ αυτά που παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός
Αφού ευχαρίστησε και για την παρουσία όλων και για την υποδοχή που του έγινε, ξεκίνησε λέγοντας: «Έχω την αίσθηση ότι στη Ρόδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος να προχωρήσει μπροστά. Είναι ένα νησί που έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, είναι ένα στολίδι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη Μεσόγειο και μία από τις βασικές πηγές πλούτου της Ρόδου είναι ο τουρισμός. Καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στις αφίξεις σε όλη την Ελλάδα, το οποίο αποτυπώθηκε και στη Ρόδο και η αλήθεια είναι ότι ο τουρισμός ήταν αυτός που μας κράτησε όρθιους και στις δύσκολες στιγμές. Ενώ την καταστροφική πενταετία 2010-2014 είχαμε μία συρρίκνωση του ΑΕΠ παντού, στον τουρισμό είχαμε μία σταθερότητα, μία μικρή ανάπτυξη. Από το 2015 και μετά, κάθε χρόνο σπάμε ρεκόρ αφίξεων με το μεγαλύτερο όλων την περυσινή χρονιά που ξεπεράσαμε τα 35 εκατ. αφίξεις, κάτι το οποίο ήταν ένα ασύλληπτο όνειρο τα προηγούμενα χρόνια».

Είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας: «Προφανώς, δεν άλλαξαν όλα από τη μια μέρα στην άλλη αλλά το κρίσιμο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη αλλά αυτή η μεταφορά στην κανονικότητα και σε μέρες καλύτερες στο μέλλον, να μην αφορά μονάχα μία κατηγορία στοχευμένη μίας τάξης κοινωνικής που μπορεί να έχει όλα τα οφέλη από την επάνοδο στην ανάπτυξη αλλά να αφορά όλους. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο διότι ακόμα και στις μέρες των παχιών αγελάδων στο παρελθόν η ανάπτυξη, τα κέρδη, τα ωφελήματα δεν ήταν για όλους».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αποφασίζουμε εάν θα πάμε όλοι μαζί μπροστά ή εάν θα διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στην εκ νέου υπαγωγή στο ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μετά από τρία χρόνια που αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που ήταν έξω από το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, για πρώτη φορά κατάφεραν η χώρα να είναι ελεύθερη και ισχυρή να αποφασίζει για τις πολιτικές που θα ακολουθεί στο πλαίσιο των υπαρχόντων δεσμεύσεων.

Δύο δρόμοι
Όπως είπε προς τον κόσμο ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας είναι της ανάπτυξης με διάχυση των οφελών όλους, σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και την εργασιακή ασφάλεια. Επιπλέον είναι και ένας δρόμος που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Ο άλλος δρόμος -του Κυριάκου Μητσοτάκη- είναι ο δρόμος που ευνοεί τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, τις φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, για εκείνους που αποφεύγουν τη φορολόγηση με τις offshore και με την άρνηση των ελέγχων. Μάλιστα, σχετικά με τις εξαγγελίες του Προέδρου της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κενό θα καλυφθεί από μειώσεις δαπανών, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εάν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση προ κρίσης και εντέλει θα κληθεί το ΔΝΤ ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα, τόνισε.

...«Άμεση Δημοκρατία»
Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, στον κ. Τσίπρα θέλησαν να απευθύνουν ερωτήσεις πολίτες που ήταν παρόντες. Απαντώντας, λοιπόν, σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι «μετά από τρία δύσκολα χρόνια υπήρξε δυσαρέσκεια από πολίτες που κατάλαβαν μεν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ωστόσο ήθελαν το αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια να έλθει πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο, και αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε στην κάλπη».
Και είπε για τις επικείμενες εκλογές: «Ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, οι πολίτες στις 7 Ιουλίου θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα της χώρας, η ψήφος δεν είναι μόνο ιδεολογική, αφορά το αύριο του τόπου και των παιδιών μας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών σημείωσε: «Θέτουμε το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα των ευρωεκλογών. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό και αφορά τη ζωή και το μέλλον μας». Θέλησε, μάλιστα, να στείλει το μήνυμα ότι «το πρωί της 7ης Ιουλίου, η κάλπη θα είναι άδεια και θα την γεμίσουμε εμείς με την ψήφο μας».

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»