Ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Το ενιαίο μέτωπο Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου στην αντίληψη της διαχείρισης των ζητημάτων του τόπου, η «συναντίληψη» του επανεκλεγέντος Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κ Αντώνη Καμπουράκη, παρουσιάστηκε χθες, επίσημα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, κατά την οποία ανέδειξαν ως κεντρικό άξονα τον κοινό στόχο «να ξανασχεδιάσουμε το νησί από την αρχή».

Από το πρωί χθες, οι δύο άνδρες είχαν μία μακρά συνάντηση εργασίας με το σκεπτικό, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει η νέα Δημοτική Αρχή στη Ρόδο να είναι έτοιμοι, έχοντας συμφωνήσει ένα πρώτο πλάνο αντιμετώπισης κάποιων ζητημάτων αλλά και, αν είναι δυνατόν, να έχουν θέσει σε προτεραιότητα κοινούς στόχους που από την πρώτη μέρα θα τρέξουν να υλοποιήσουν μαζί. Και δήλωσε:

«Χαίρομαι γιατί υπάρχει  και από τη συζήτηση και από τα θέματα τα οποία έχουμε ήδη αποτυπώσει, μία συναντίληψη πάνω στα περισσότερα μέχρι στιγμής ζητήματα. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε είναι ένα ενιαίο μέτωπο κυρίως ως προς την αντίληψη της διαχείρισης ζητημάτων και χαίρομαι επίσης γιατί έχουμε ξεκάθαρο στο ότι, ουσιαστικά, σε κάποια μεγάλα θέματα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, δηλαδή να ξανασχεδιάσουμε το νησί αφού σε κρίσιμες υποδομές και σε κρίσιμα ζητήματα έχει μείνει πίσω πολύ».

Στο σημείο αυτό, πάντως, ο Περιφερειάρχης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνει με απολύτως διακριτούς ρόλους του κάθε φορέα. Στη συνέχεια, είπε ακόμη ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία συναντώνται με κύριο αυτό των χρηματοδοτήσεων. Πάνω σε αυτό, μάλιστα, προοιώνισε ότι την επόμενη περίοδο μόνο καλά νέα μπορούμε να περιμένουμε και έτσι ανοίγει μία μεγάλη δυνατότητα και μια ιστορική ευκαιρία, όπως την αντιλαμβάνονται και οι δύο, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των χρηματοδοτήσεων για ν’ αντιμετωπίσουμε χρόνια ζητήματα του νησιού και μεγάλες ανάγκες σε ό,τι αφορά το μέλλον του, για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη από μία σειρά συναντήσεων που θα έχουν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος μαζί με τους συνεργάτες τους, θα πρέπει ολοκληρωθούν και οι διοικητικές διαδικασίες και στους δύο φορείς, (σ.σ. εκλογή Προεδρείων, Επιτροπές κτλ.), ωστόσο δεν προτίθενται να αφήσουν όλο αυτό το διάστημα ανεκμετάλλευτο αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτιάξει τον «οδικό χάρτη» των ζητημάτων για τα οποία θα θέσουν κοινούς στόχους.

Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε τη συνεργασία τους ως μία «συνεργασία-στοίχημα» για την πορεία του τόπου τα επόμενα χρόνια η οποία θα είναι και καθοριστική για μεγάλα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά στο νησί της Ρόδου.  Όπως είπε, ως Περιφερειακή Αρχή, όλο το προηγούμενο διάστημα, έδωσαν πολύ μεγάλη μάχη να έχουν μία ετοιμότητα, τουλάχιστον χρηματοδοτικά, να καλύψουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου νησιού, της Ρόδου, στα έργα τα οποία έχει ετοιμάσει το νησί και το πέτυχαν και όπου δεν μπόρεσαν άμεσα να καλύψουν αίτημα του Δήμου Ρόδου μέσα από δικές τους πηγές χρηματοδότησης, το στήριξαν μέσα από άλλες πηγές από κεντρικούς πόρους.

Ο κ. Καμπουράκης
Αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, δήλωσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος: «Η σοβαρότητα της συγκυρίας και το μέλλον του νησιού υπαγορεύουν και επιβάλουν τη μεγάλη εικόνα. Τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων. Γι αυτό ξεκινάμε αμέσως». Ανέφερε και εκείνος ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι Περιφέρειας και Δήμου σημειώνοντας ωστόσο ότι, σε πολλά σημεία, το μέλλον της Ρόδου απαιτεί να υπάρχει συναντίληψη και συνεργασία πάνω σε κοινές δράσεις.

Στη συνέχεια, ο νέος Δήμαρχος Ρόδου έκανε ξεκάθαρο ότι επιλέγουν να ασχοληθούν με «τα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα» και όχι με «τα πολλά και τα μικρά» ζητήματα που απασχολούν το νησί. Είπε, συγκεκριμένα: «Θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το νησί ούτως ώστε να διαμορφώσουμε την πλατφόρμα, πάνω στην οποία τα μικρά, καθημερινά προβλήματα θα βρουν λύσεις και θα μπορέσουν να ενταχθούν στο γενικότερο σχέδιο, όπου θα πάψουν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά αλλά ως σύνολο.  Είναι πολλά εκείνα που δεν μας επιτρέπεται να τα αναβάλουμε για το μέλλον. Τις ευκαιρίες είτε τις αρπάζεις από τα μαλλιά και τις αξιοποιείς είτε τις αφήνεις να χαθούν. Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη. Είμαστε εδώ για να δώσουμε τις λύσεις που για δεκαετίες δεν δόθηκαν».

Δυσαρέσκεια για την ενημέρωση
Στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης θέλησε ν’ αναφερθεί σε δύο πράγματα που τον στενοχωρούν, όπως είπε: Ανέφερε, λοιπόν, ότι η προεκλογική εικόνα της πόλης ήταν να γίνονται έργα ενώ η καθαριότητα επί καθημερινής βάσεως γινόταν με αξιοζήλευτο τρόπο κάτι που δεν βλέπουμε τώρα και μπορεί η παρουσία των τουριστών στο νησί να επιβαρύνει αλλά μέχρι ένα σημείο.

Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι έχουν καταθέσει ως παράταξη δύο αιτήματα για ενημέρωση ωστόσο ο ίδιος δεν έχει λάβει την ενημέρωση που περίμενε καθώς θεωρούσε ότι θα ήταν εύκολη και θα την είχε εντός λίγων ημερών αφού δεν τους επιτρέπονται πολλές καθυστερήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητάνε απλά πράγματα, όπως ποια έργα εκτελούνται, που, με ποιες συμβάσεις κτλ. Αντ’ αυτού, όπως είπε, λαμβάνει ψηφιακά αρχεία εκατοντάδων σελίδων ανά απόφαση, για εκατοντάδες αποφάσεις. «Δεν νιώθω ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή επιθυμεί να ενημερώσει το νέο διαχειριστή της τύχης της Ρόδου, όπως αυτός πήρε εντολή από τις πρόσφατες εκλογές», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Εκείνο που προτίθεται να κάνει, λοιπόν, είναι να εξαντλήσει την υποχρέωση που έχει να σεβαστεί τη συνέχεια των δημοτικών αρχόντων και μετά θα απευθυνθεί στους υπηρεσιακούς του Δήμου που είναι άξιοι, όπως είπε. Μάλιστα, επανέλαβε αυτό που είχε πει και προεκλογικά, ότι δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο, όποια σχέση εργασίας έχουν, θα παραμείνουν. Επίσης, είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να του παρέχουν απλές απαντήσεις σε απλά ζητούμενα που χρειάζεται ώστε να τα επεξεργαστεί μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και τους συνεργάτες του.

Μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος ζήτησε να ενημερωθεί και για τις συμβάσεις του Δήμου με τις τράπεζες, ποιο είναι το ποσοστό που έχει η Εθνική τράπεζα, ποιο είναι το θέμα με το υποκατάστημα στ’ Αφάντου, ώστε να μπορέσει να το συζητήσει και να παρέμβει. Όμως προϋπόθεση για να το κάνει αυτό είναι να έχει τις συμβάσεις, τη μισθοδοσία και που εμπλέκεται η Εθνική, για να μπορέσει να ζητήσει την αναστολή του κλεισίματος του υποκαταστήματος στην περιοχή. Όπως εξήγησε, πρέπει να έχει τα στοιχεία για να καταθέσει στην τράπεζα το αίτημα της παράταξής του να παραμείνει ανοιχτό το υποκατάστημα τουλάχιστον μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους. Και είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ πώς θα το κάνω αυτό αν δεν μου δώσουν  στοιχεία; Με τι ρυθμό θα πρέπει να έρθει η χορήγηση των στοιχείων που ζητάω;». Και συνέχισε ο νέος Δήμαρχος: «Μόνο κάποιος ο οποίος άγεται και φέρεται από προσωπικά συναισθήματα δεν σου λέει που είναι οι τραπεζικές σχέσεις αυτή τη στιγμή στον Δήμο της Ρόδου για να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις…».

Ιεράρχηση ζητημάτων
Σχετικά με την ιεράρχηση των ζητημάτων για το νησί, καταρχήν απαντώντας ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι θα τους ήταν πιο εύκολο πολιτικά να ξεκινήσουν από τα μικρά αλλά η απόφασή τους είναι να ξεκινήσουν από τα πολύ μεγάλα, αυτά που για πάρα πολλά χρόνια είχαν μείνει παρατημένα και που ουσιαστικά λειτουργούν ως μεγάλη τροχοπέδη και υπονομεύουν το δρόμο που έχει το νησί σε ένα καλύτερο μέλλον και σε βάθος δεκαετιών. Αυτά τα μεγάλα ζητήματα είναι: Νερό, αποχέτευση, απορρίμματα, ενεργειακά θέματα. Δηλαδή, βασικές, μεγάλες, κρίσιμες υποδομές του νησιού, για τα οποία χάθηκε πάρα πολύς χρόνος, όπως είπε.

Για το νερό: Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα ωστόσο απομένει η β’ φάση του φράγματος του Γαδουρά για την οποία η ΠΝΑΙ είναι έτοιμη αφού έχει εξασφαλίσει πόρους για να ξεκινήσει μερικά την υλοποίησή της και η συζήτηση με το νέο Δήμαρχο έχει να κάνει με τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργαζόμενοι να πάνε σε μία ολική εφαρμογή της μελέτης της β’ φάσης.

Ο κ. Καμπουράκης πάνω σ’ αυτό είπε: «Δεν μπορεί κάποιος να συζητάει το 2020 για επάρκεια και για ποιότητα νερού. Δεν μπορεί να προσπαθούμε…με πινέλα να διορθώσουμε τον βιολογικό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τα θεμέλια που ένα νησί όπως η Ρόδος θα επιτρέψει καλύτερη ζωή, υπό τις νόμιμες διαδικασίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, να μπορούν ο ροδίτης και η ροδίτισσα να ζουν με αξιοπρέπεια, προστατεύοντας τις επόμενες γενιές και κυρίως οι επισκέπτες του νησιού, μαζί με τους μόνιμους κατοίκους θα χαίρονται και αυτοί έναν τόπο μοναδικό».

Για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ: Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε σε δύο αποφάσεις του δ.σ. που έχουν να κάνουν με την επιχορήγηση της μεταστέγασης των ΡΟΜΑ από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Και δήλωσε: «Νομίζω ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν για να βρει λύση και το θέμα αυτό το κοινωνικό των ανθρώπων αλλά και η περιοχή εκείνη η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς. Και για λόγους ανθρωπιστικούς και για λόγους κοινωνικούς αλλά και για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου που είναι  απόλυτα αναγκαίος στη Ρόδο μας. Δεν κινούνται τα πράγματα σήμερα όπως εγώ θα περίμενα. Νομίζω ότι υπήρξε μία αλλαγή πορείας στις εκλογές, σήμερα δεν βλέπω να λύνονται προβλήματα, βλέπω περισσότερο να υπάρχει φρένο στην καθημερινότητα».

Πάρκινγκ-κυκλοφοριακό: Ερωτηθείς, ακόμη, σχετικά με το μείζον αυτό πρόβλημα, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος είπε ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έγιναν και συμπλήρωσε: «Πράγματι, η σημερινή κατάσταση είναι αδιανόητα απαράδεκτη. Ωστόσο μπορούν να βρεθούν πολλές σοβαρές  λύσεις… Είναι υποχρέωσή μας να προσφέρουμε στο ροδίτη και τον κάτοικο του νησιού, τη δυνατότητα να επισκέπτεται το κέντρο της πόλης αλλά και στο μόνιμο κάτοικο, τόσο της Μεσαιωνικής Πόλης όσο και της πόλης της Ρόδου, τη δυνατότητα να απολαμβάνει το κέντρο με εύκολο τρόπο. Θα το δείτε πολύ σύντομα με προτάσεις και με αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Πάντως, η πολιτική απόφαση είναι δεδομένη».

Διάβρωση των ακτών: Για το επίσης μείζον αυτό θέμα, καταρχήν ο κ. Χατζημάρκος θύμισε ότι πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, είχε ανοίξει μία πρόσκληση στο ΕΣΠΑ δεσμεύοντας ευρωπαϊκούς πόρους από το πρόγραμμα της ΠΝΑΙ για τη διάβρωση των ακτών και κάλεσε τα νησιά όπου υπάρχει αυτό το πρόβλημα να καταθέσουν προτάσεις για χρηματοδότηση. Όπως είπε, τότε δέχθηκε κριτική γιατί ήταν πολύ λίγα τα χρήματα και κατατέθηκαν μόλις δύο προτάσεις, από την Κω και τη Σίφνο. Τελικά τα λίγα χρήματα αποδείχθηκαν υπεραρκετά ενώ αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ετοιμότητα και εξακολουθεί να μην υπάρχει.

Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε, πάντως, να πει ότι για ν’ αδειοδοτηθεί ένα έργο απαιτούνται χρόνια αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για όλα τα ζητήματα. Μάλιστα, είπε ότι θα κάνουν ένα μήνα υπομονή για την κυβέρνηση που θα προκύψει προκειμένου να θέσουν αυτό το ζήτημα στο τραπέζι, κάτι το οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι 13 επανεκλεγέντες Περιφερειάρχες, το πρώτο δηλαδή που θα ζητήσουν από τη νέα κυβέρνηση θα είναι αλλαγή στο μοντέλο και η επιτάχυνση των διαδικασιών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, αυτό που έκανε το Κράτος ήταν να τους αφαιρέσει τα αντανακλαστικά.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Καμπουράκης  είπε ότι προεκλογικά η εικόνα που προέβαλε για τον ίδιο η ανθυποψήφια παράταξη είναι ότι είναι ερασιτέχνης και δεν θα του χάριζε 50 εκατ. ευρώ. Θύμισε, στη συνέχεια, ότι η διάβρωση των ακτών το 2013 ήταν από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στην τότε ευρωπαία επίτροπο και Δαμανάκη και από τότε ακούγεται η ίδια ερώτηση.  Δεν είδε όμως σε ποιο σημείο της Ρόδου ο Δήμος προχώρησε σε έργα. «Η διάβρωση των ακτών είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό για το νησί και πρέπει άμεσα, σοβαρά, όχι μεσοπρόθεσμα ούτε βραχυπρόθεσμα, να λυθεί», τόνισε.

Ενεργειακό: Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος αυτό περικλείει όχι μόνο την ηλεκτροδότηση αλλά το νερό, την ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων και γι’ αυτό είπαν ότι το νησί θα το σχεδιάσουν ξανά από την αρχή. Αυτό περιλαμβάνει και τις λιμενικές υποδομές και το αεροδρόμιο. Για το τελευταίο, μάλιστα, είπε ότι ευτυχώς γίνονται έργα αλλά δυστυχώς υπάρχει ταλαιπωρία στον κόσμο και προβλήματα στο αεροδρόμιο. Σε κανένα από τα μεγάλα ζητήματα δεν είναι ικανοποιημένοι και σε όλα θα εργαστούν για να τα σχεδιάσουν από την αρχή, είπε ο ίδιος.

Ως παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε το αποχετευτικό Αρχαγγέλου και μίλησε για ένα διάστημα με ψέματα και κοροϊδία και δήλωσε ότι ντρέπεται «για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πήγαν σε μία εκλογική μάχη με μοναδικό όπλο την παραπληροφόρηση, τη συκοφαντία κτλ.» Η πάγια θέση του είναι ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για μεταφορά των λυμάτων του Αρχαγγέλου στη Ρόδο και ανέφερε ότι ποτέ σ’ αυτό το θέμα δεν υπήρχε συναντίληψη στο νησί ενώ τώρα υπάρχει, όπως προέκυψε και από την πρώτη συζήτηση με το νέο Δήμαρχο.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Καμπουράκης είπε, από την πλευρά του, ότι είναι αδιανόητο στη Ρόδο να μην υπάρχουν υπογειοποιήσεις, να μην έχουν γίνει κάποια πράγματα. Οι λύσεις θα βρεθούν και για το αποχετευτικό, και για την ύδρευση και για την άρδευση και είμαστε υποχρεωμένοι να μιμηθούμε καλά παραδείγματα γι’ αυτό, είπε και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να βρούμε τους τεχνοκράτες και ο Δήμος της Ρόδου έχει σοβαρότατους εργαζόμενους σε κάθε υπηρεσία, άξιους ανθρώπους, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα προσφέρουν και τη γνώση τους και θα συμμετέχουν για να μη χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Τέλος, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι στις 27 Ιουνίου θα συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο στη Ρόδο και στο μεσοδιάστημα συνεχίζει τις επαφές του με τις 19 Δημοτικές Αρχές που έχουν αλλαγή Διοίκησης ώστε να έχουν κοινό βηματισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι, στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης περιλαμβάνεται και η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη. Όπως είπε ο  κ. Χατζημάρκος, επειδή τέθηκε και από αρκετά μέλη του π.σ. το γεγονός ότι υπάρχει αλλαγή Διοίκησης σε όλα τα όργανα-με εξαίρεση την ΠΝΑΙ-που είναι συμβαλλόμενα μέρη, θα γίνει η σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση.