Πολυ-αισθητηριακή έκθεση από σήμερα στην οπλοθήκη «De Milly»

Πολυ-αισθητηριακή έκθεση από σήμερα στην οπλοθήκη «De Milly»

Πολυ-αισθητηριακή έκθεση από σήμερα στην οπλοθήκη «De Milly»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1067 ΦΟΡΕΣ

Για πρώτη φορά στη Ρόδο από την ομάδα «ΓΕ.ΦΗ.ΡΑ»

Μία έκθεση με πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα υλοποιείται για πρώτη φορά στη Ρόδο και αξίζει τη στήριξη όλων μας αφού μας βάζει στον κόσμο των Ατόμων με Αναπηρίες μέσα από μία πολύ-αισθητηριακή μορφή τέχνης.

Πρόκειται για την έκθεση που έχει τίτλο «Θύμησης βλέμμα», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Οπλοθήκη De Milly (σ.σ. Πλατεία Σύμης, έναντι ΔΕΗ) από σήμερα 20 μέχρι και τις 24 Ιουνίου, και αποτελεί την πρώτη δράση της νεοσύστατης ομάδας «ΓΕ.ΦΗ.ΡΑ».

Γι’ αυτήν μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο, μέλη της ομάδας αλλά και εκπρόσωποι των φορέων που την στηρίζουν.

Καταρχάς, εξήγησε τι ακριβώς είναι το μέλος της «ΓΕ.ΦΗ.ΡΑ», η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κα Νάντια Σαρρή. Όπως είπε, η ομάδα έχει πάρει το όνομά της από τις τρεις αισθήσεις, «γεύση-αφή-όραση».

Αναλύοντας τον όρο «πολύ-αισθητηριακή» έκθεση, η κα Σαρρή είπε ότι είναι μία έκθεση η οποία θα εμπλέκει περισσότερες από μία αισθήσεις. Δηλαδή, πηγαίνοντας κανείς σε μία έκθεση φωτογραφίας ή ζωγραφικής το μέσο πρόσληψης είναι η όραση. Εδώ, το μέσο πρόσληψης θα είναι όλες οι υπόλοιπες αισθήσεις εκτός από την όραση.

Και εξήγησε: «Ουσιαστικά η έκθεσή μας δομείται από επτά σταθμούς, επτά σημαντικούς σταθμούς για τη ζωή ίσως κάθε ανθρώπου, τα παιδικά χρόνια, ο πρώτος έρωτας, η απώλεια, το γήρας, οι οποίοι σταθμοί αποτελούν τις μνήμες μιας γυναίκας. Οι μνήμες αυτής της γυναίκας, γίνονται μουσικές αφηγήσεις, απτικά έργα τέχνης, γεύσεις και μυρωδιές».

Η ίδια, ως δασκάλα ειδικής αγωγής, έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε δράσεις ευαισθητοποίησης για την αναπηρία και, όπως είπε, το μήνυμα τις περισσότερες φορές ήταν πολύ ηχηρό και φανερό για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αυτή τη φορά, συμμετέχουν τρεις δάσκαλοι ειδικής αγωγής στην ομάδα και αποφάσισαν να μην φωνάξουν αυτό το σύνθημα αλλά, με πολύ ήσυχο τρόπο, να δημιουργήσουν μία δράση που να τους χωράει όλους.

Όμως, όπως είπε η ίδια, στην προσπάθειά τους αυτή συνάντησαν πολλά εμπόδια γιατί προσπάθησαν να βρουν ένα χώρο προσβάσιμο σε όλους και τότε ήρθαν αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα, ότι οι καλλιτεχνικοί χώροι είχαν είτε σκάλες χωρίς ράμπες είτε δεν διέθεταν ασανσέρ . Έτσι, αυτόματα αποκλείονταν τα άτομα με κινητική αναπηρία. Στη συνέχεια, κατέληξαν στο συγκεκριμένο χώρο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ, κ. Μανόλης Ζηδιανάκης, τους παραχώρησε ράμπες.

Στη συνέχεια, επειδή ήθελαν η έκθεση να είναι όντως προσβάσιμη για όλους, προσπάθησαν να κάνουν τις αφίσες με την αφή μπράιγ για να μπορούν ν’ αντιληφθούν τις λεπτομέρειες και άτομα με προβλήματα όρασης. ‘Ένα ακόμα πρόβλημα ήταν οι μουσικές αφηγήσεις που δεν θα μπορούσε να τις ακούσει ένα άτομο με κώφωση. Έτσι, έπρεπε όλες οι ιστορίες να γίνουν στη νοηματική.

Για τους ίδιους, το στοίχημα και ο σκοπός της έκθεσής τους ήταν διττός: «Αντί να φωνάξουμε σεβασμός στη διαφορετικότητα, να μπούμε εμείς στη θέση ενός ατόμου με προβλήματα όρασης για ν’ αντιληφθούμε τον κόσμο του. Και δεύτερον να κινητοποιήσουμε τις άλλες αισθήσεις», είπε η κα Σαρρή.

Τη χαρά τους γι’ αυτή την έκθεση, και ως Σύλλογος και ατομικά, εξέφρασε ο κ. Ζηδιανάκης γιατί, όπως είπε, είναι μία πρωτοβουλία που την ανέλαβαν μόνοι τους και αυτό έχει το θετικό ότι, σιγά-σιγά, η κοινωνία αρχίζει και αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες των ΑμΕΑ. Δεν παρέλειψε, ακόμα, να πει ότι τα Άτομα με Αναπηρίες στη Ρόδο δυστυχώς είναι αποκλεισμένα.

Τέλος, τους συνεχάρη γιατί στην ομάδα δεν υπάρχει ΑμΕΑ και κάλεσε τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν την έκθεση για να μπουν λίγο στον κόσμο τους και να δουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ, κα Νάνσυ Τρυποσκούφη, είπε ότι, το Κέντρο, έχοντας διανύσει μια μακρά πορεία προσφοράς στον πολιτισμό και τα γράμματα του τόπου μας, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη στήριξη σ’ αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία δημιουργικών ανθρώπων που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση μιας πολύ-αισθητηριακής έκθεσης στην οποία μουσική, εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία αλληλοσυμπληρώνονται με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη μέριμνα ευπαθών ομάδων όπως τα ΑμΕΑ και οι ηλικιωμένοι…».

Η εκπρόσωπος της Εταιρείας «Πανάκεια» είπε ότι αυτή ασχολείται με ανθρώπους που έχουν χάσει τη μνήμη τους και προσπαθεί να στηρίξει τους φροντιστές. Έτσι, θεώρησαν, σε συνεργασία και με τους καλλιτέχνες που μίλησαν, ότι το κομμάτι των αισθήσεων και όλα αυτά που μπορεί ένας άνθρωπος να δει μέσα από τις μνήμες του και μέσα από τη ζωή του, είναι κάτι που έρχεται σε άμεση ανταπόκριση με το έργο που θέλουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.

Η κα Ιωάννα Μαρίνου, επιστημονικά υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Δίοδος», ευχαρίστησε όλη την ομάδα για την πρωτοβουλία τους αλλά και για την πρόσκληση να συμμετάσχουν. Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή της γιατί βλέπει εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει μέρος στα σεμινάρια της «Διόδου» να δημιουργούν σήμερα αυτές τις πρωτοβουλίες. Το Κέντρο συμμετέχει στην έκθεση με την υλοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου που θα προηγείται ουσιαστικά της εισόδου σ’ αυτήν.

Φορείς συνδιοργάνωσης της έκθεσης είναι ο Σύλλογος Ατόμων Με Αναπηρία Ρόδου (ΣΑΜΕΑ), η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Ρόδου (ΚΕ.Φ.ΑΠ. πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος», η Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Πανάκεια και

το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου-ΔΟΠΑΡ.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Τα μέλη της ομάδας είναι οι παρακάτω:
Νάντια Σαρρή- δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Νίκος Χατζηκαλημέρης- τυπογράφος, Αργύρης Κόσκορος- βιβλιοθηκονόμος/φιλόλογος, Νίκος Κατσάνος-μουσικός, Άρης Μακρής- δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, Θάλεια Οικονόμου- μαθηματικός, Χρυσόστομος Τάκας- δάσκαλος Ειδικής Αγωγής.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων