H Αστυπάλαια της Τέρψης, της Στέλλας και της Φωτεινής

Αλήθεια, μπορεί ένα πολιτιστικό γεγονός να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών σε ένα απομακρυσμένο νησί; Η απάντηση είναι καταφατική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πλέον η επιστήμη του μάρκετινγκ έχει μπολιάσει τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, με το πνέυμα της καινοτομίας και της διαφορετικότητας ως τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν την προστιθέμενη αξία στον εκάστοτε προορισμό. Δεκάδες φεστιβάλ μουσικής, γαστρονομίας, αθλητικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα είναι μερικά από τα "ελκυστικά όπλα" στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών προορισμών που ως σειρήνες προσελκύουν δεκάδες επισκέπτες.

Η Αστυπάλαια, το όμορφο αυτό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, με ιστορία που εκτείνεται από την εποχή του Μινωϊκού πολιτισμού και φτάνει στη Μικρασιατική Καταστροφή, (πολλές οικογένειες Μικρασιατών εγκαταστάθηκαν πλέον οριστικά στην Αστυπάλαια) και την επίσημη ενσωμάτωσή τους με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου του 1948, τα τελευταία χρόνια εισέρχεται δειλά δειλά στον τουριστικό χάρτη με όπλο τη μορφολογική ιδιαιτερότητά της αλλά και το πολιτιστικό της αποτύπωμα.
 Mε 1.300 περίπου μόνιμους κατοίκους, η Αστυπάλαια ή αλλιως πεταλούδα του Αιγαίου, ελέω της γεωγραφικής της αποτύπωσης στο χάρτη, τις 45 μέρες που διαρκεί η τουριστική της περίοδος, διεκδικεί ένα ιδιότυπο ρεκόρ. Σε κάθε μόνιμο κάτοικο αντιστοιχούν 176 επισκέπτες. Οπως τόνισαν φορείς του νησιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε πρόσφατη επίσκεψή μας, με αφορμή το φεστιβάλ παιδικού βιβλίου, οι επισκέπτες-τουρίστες ξεπερνούν τους 20.000 το διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου δημιουργωντας μάλλον μια ασφυκτική κατάσταση στην ήρεμη κατά τ' άλλα εικόνα του νησιού. Η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, ψυχή του Φεστιβάλ, "πλάθει" το υλικό ώστε η Αστυπάλαια να γίνει το κέντρο στην επέκταση του φεστιβάλ και σε άλλα νησιά της Ελλάδας.
Μπορεί το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού να υποφώσκει στην τουριστική ατζέντα, αλλά στην ουσία, το μεγάλο ζήτημα είναι η διάχυση της ροής των τουριστών πέραν της καθ'εαυτής θερινής περιόδου. Η Αστυπάλαια είναι μια ακόμα περίπτωση που οι τουριστικές ροές της είναι σε αφθονία συγκεκριμένες ημέρες. Ωστόσο δράσεις όπως αυτή του φεστιβάλ παιδικού βιβλίου στην Αστυπάλαια, που πριν λίγες ημέρες ανανέωσε το ραντεβού για το 2020, συμβάλλουν στον εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος του νησιού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τουριστική σεζόν από τον Ιούνιο κ.λπ.

Αστυπάλαια: Το νησί της πεταλούδας
"Η ευτυχία είναι σαν την πεταλούδα... Έρχεται από εκεί που δεν την περιμένεις λένε πολλοί"! Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που θα συναντήσεις την "ευτυχία", στις πολύ προσιτές παραλίες της, τόσο λόγω μορφολογίας όσο και του εξαιρετικού οδικού δικτύου της, στα σοκάκια της χώρας, στο κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, στη γαστρονομία της, αλλά και στους φιλόξενους κατοίκους της.
Για κάποιον που θα πραγματοποιήσει μια σύντομη επίσκεψη στην Αστυπάλαια, οι παραλίες Πέρα Γυαλός, Λιβάδι, Μαλτεζάνας, Άγιος Κωνσταντίνος, Στενό είναι σε απόσταση αναπνοής, από τη χώρα του νησιού. Οσοι τώρα, δεν θέλουν να ταλαιπωρήσουν τα οχήματά τους, οι παραλίες βάτσες και Καμινάκια είναι από αυτές που οι τουριστικοί οδηγοί λένε ότι πρέπει να κολυμπήσεις. "Η Αστυπάλαια θα έλεγε κανείς δεν έχει μυστικά, στα προσφέρει απλόχερα", μας εξομολογούνται κάτοικοι του νησιού, που διακρίνονται για τη γλυκύτητά τους.
Πώς να ξεχάσεις την κα Τέρψη Γιάνναρη (Αερικό), που δραστηριοποείται στην εστίαση που με τόσο σεβασμό μας μίλησε για το νησί που ζει και επειχειρεί και λεπτό δεν σκέφτηκε να το εγκαταλείψει, παρά τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοί του. Οι συνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι συνεχείς, οι υπηρεσίες υγείας νοσοούν. "Ενας παθολόγος για όλες τις δουλειές, σημειώνει κάτοικος του νησιού. Η μαγική εικόνα του καλοκαιριού θαμπώνει στις συνθήκες που απαιτούν άμεση ιατρική δράση".

Το κάστρο της Αστροπαλιάς και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου
Το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Αστυπάλαιας είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Σε δέκα λεπτά από τους Ανεμόμυλους της χώρας ως τις παρυφές του κάστρου που βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ο επισκέπτης θα διατρέξει... τους αιώνες που έχουν αφήσει τα σημάδια στις ενετικές καμάρες, στα μπαρουτοκαμπνισμένα σοκάκια πριν καταλήξει στην αυλή της εκκλησίας όπου κάθε 15 Αυγούστου ανήμερα της εορτής της Παναγίας το πλέον ξακουστό πανηγύρι του νησιού προσελκύει όλους τους επισκέπτες που σαν "τσαμπιά" στην κρέμοντα στα θεωρεία...της αυλής. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια).

Οι Ανεμόμυλοι και η οβάλ βιβλιοθήκη της κας Στέλλας
Στη Χώρα, στην κεντρική πλατεία θα βρείτε τους οχτώ παραδοσιακούς μύλους. Οι περισσότεροι έχουν επισκευαστεί/ συντηρηθεί πρόσφατα. Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκονται 4-5 από αυτούς οι οποίοι  χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ο ένας είναι και το γραφείο του Δήμου για πληροφορίες σχετικά με το νησί, ενώ ένας ακόμη χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις/εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του festival της Αστυπάλαιας. Η ώρα είναι 10 το βράδυ και ο χαμηλός φωτισμός από το εσωτερικό ενός ανεμόμυλου, θα τραβήξει το βλέμματα. Είναι η κα Στέλλα, που με φιλότιμες προσπάθειες υλοποίησε μια υπέροχη οβάλ βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από ξενόγλωσσα βιβλία.
 
"Οι ξένοι επισκέπτες του νησιού δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για το υλικό της" σημειώνει η κα Στέλλα. Όσοι βρεθείτε στη Χώρα, αξίζει την επίσκεψή σας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, άλλωστε θα το συναντάται κάθε μέρα, περπατώντας στο δρόμο για τον Πέρα Γυαλό. Στις 4 ημέρες που διήρκησε η παραμονή της δημοσιογραφικής μας αποστολής, οι μνήμες μας είναι πλούσιες από στιγμές ευτυχίες κι ας μην συναντήσαμε καμία καλοκαιρινή πεταλούδα.
Η Αστυπάλαια συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Στο νησί υπάρχει και αεροδρόμιο με σχετικά καλή σύνδεση με τον αερολιμένα Αθηνών και Ρόδου.