Η περίπτωση έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Καστελόριζο και η απόληξή της

Η περίπτωση έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Καστελόριζο και η απόληξή της

Η περίπτωση έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Καστελόριζο και η απόληξή της

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 489 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτων-
Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το σύνολο των άρθρων που έγραψα για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νησιού μας μέσα από την ματιά της γεωπολιτικής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού υπάρχει σήμερα ένα κείμενο-ευχαριστήριο, μετά την ολοκλήρωση της μεταδιδακτορικής έρευνάς μου.

Μια μελέτη που ασχολήθηκε με το Καστελόριζο ως νησί αειφορίας και ειρήνης, ευαισθητοποιώντας τους δρώντες του ιστορικού νησιού στην κατεύθυνση αυτή.

Είναι οι δύο συνιστώσες που προσδίδουνε ένα διαφορετικό, ενισχυμένο μέλλον στον τόπο για να μπορέσει να αποκτήσει βιωσιμότητα αλλά κυρίως διατηρισημότητα ενάντια στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών.

Τα γεγονότα ενδυναμώνουν αυτόν το χαρακτήρα γιατί το αναφερόμενο νησί είναι σύμβολο της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και γέφυρα με τους συμμάχους στο νέο γεωοικονομικό τοπίο που κτίζεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το «τρίγωνο της φωτιάς», Κασπία, Μέση Ανατολή και Νοτιοαντολική Μεσόγειος ήταν και παραμένει στη κεντρική διεθνή σκηνή με μεγάλους και μικρούς παίκτες, που ο καθένας είναι σημαντικός στο συνολικό έργο του παίζεται. Η λύση είναι δύσκολη γιατί παίζονται παιχνίδια ισχύος, συμφερόντων, ταυτότητας αλλά και εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Σ’αυτό το επιστημονικό ταξίδι είχα πλοηγό τον καθηγητή κ. Γιάννη Σεϊμένη που μου πρόσφερε την εμπιστοσύνη του αλλά και τις οδηγίες του ώστε το αποτέλεσμα να γίνει άρτιο. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλο το έμψυχο δυναμικό του που με αγκάλιασε και μου προσέφερε το κατάλληλο έδαφος για να θεμελιώσω γνώσεις και απόψεις βασισμένες στη διεπιστημονικότητα. Τους ίδιους τους μετέχοντες στην έρευνα που με περίσσια υπερηφάνεια για το νησί προέβαλαν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στο χωρόχρονο που του ανήκει. Στο βίντεο που εξασφαλίστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον συνθέτη του το οποίο περιγράφει το χθες και το σήμερα του Καστελορίζου με αφηγητή τον εκλιπόντα τέως Δήμαρχο, Μιχάλη Χονδρό.

Στην οικογένειά μου που ανέχθηκε τις εσωστεφικές μου τάσεις κατά τη διάρκεια της σύνταξης της μελέτης. Το κοινό της Ρόδου που παρευρέθηκε στην παρουσίαση της εργασίας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συμπαραστάθηκε στο δημιουργικό άγχος μου. Τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρη Γάκη που μου προσέφερε την ευκαιρία να αναπτύξω το θέμα στον Οίκο της Δημοκρατίας και του δημόσιου λόγου σε ανώτερο επίπεδο.
Κλείνοντας τις ευχαριστίες θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο ίδιο το νησί των γονιών μου, που με κέντρισε να συνδυάσω μνήμες, ευαισθησίες, διεθνείς σχέσεις, γεωοικονομία και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Αυτή η μελέτη-πρότυπο, μπορεί να αποτελέσει τη βάση εξέτασης και άλλων συναφών περιπτώσεων-νησιών της Δωδεκανήσου ή ακόμη και νησιών του ιδίου τόξου του Αιγαίου για τη χωρική βιωσιμότητά τους.
Γιατί «επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας» έλεγε ο Πλάτων…

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"