Σε συνάντηση μάθησης στο Βερολίνο το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Το 2ο  Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου υλοποιεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και για τη διετία 2018-2020 το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» στον Τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης του Προγράμματος Erasmus+ 2018 με τίτλο «Reading – A window to the world of migrants and a door to new experiences», που  επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τη διασχολική συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Στο σχέδιο συμμετέχουν τέσσερα σχολεία από τέσσερις διαφορετικές χώρες: (α) το Gabriele-von-Bülow-Gymnasium από το Βερολίνο της Γερμανίας, το οποίο έχει αναλάβει και ρόλο συντονιστή του σχεδίου, (β) το Szkola Podstawowa im.Krolowej Jadwigi από την πόλη Jerzykowo της Πολωνίας, (γ) το I. E. S. Antonio Gala από την πόλη Palma Del Rio της Ισπανίας και (δ) το 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου από την Ελλάδα. 

To διετές πρόγραμμα του Erasmus+ «Reading – A window to the world of migrants and a door to new experiences», που μέχρι τώρα μετράει 3 κινητικότητες, έχει ως στόχο την ανάπτυξη δράσεων με ενεργό συμμετοχή και συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των συνεργαζόμενων χωρών. 

Η τρίτη συνάντηση εκπροσώπων από τα σχολεία που συμμετέχουν ως εταίροι στο σχέδιο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου: Gabriele-von-Bülow-Gymnasium από 05/05/2019 έως και 10/05/2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη μετακίνηση συμμετείχαν όχι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και αντιπροσωπεία μαθητών Ε’ και Στ’ Τάξης του σχολείου από τη Ρόδο.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση αυτή, το σχολείο εκπροσωπήθηκε από δύο εκπαιδευτικούς της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Erasmus+, τον κ. Καρβουνίδη Σαράντη, Πληροφορικό του σχολείου και υπεύθυνο συντονισμού-επικοινωνίας του προγράμματος, την κ. Αργυρού Τσαμπίκα, δασκάλα του σχολείου, καθώς και από τους Αλέξανδρο Σιάτρα, Ιωάννη Αμπελά, Φωτεινή Γεμενετζή, Ιωάννη Καρκαλή και Ελευθερία Καστανάκη, μαθητών της Ε’ και Στ’ Τάξης.

Η ελληνική αποστολή έτυχε εγκάρδιας υποδοχής τόσο από τους εκπροσώπους του σχολείου όσο και από και τις οικογένειες των Γερμανών που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των χωρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για πέντε ολόκληρες ημέρες, είχαν την ευκαιρία, εκτός από το να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις φάσεις του ημερήσιου σχολικού προγράμματος του γερμανικού σχολείου, να παρακολουθήσουν εργαστήριο με το δημοσιογράφο Philipp Boerger, ο οποίος τους σύστησε στην  ιδιαίτερη διαδικασία του podcasting και του ρεπορτάζ. 

Επιπλέον, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η περιήγησή τους σε διεθνώς αναγνωρισμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Βερολίνου με συνοδεία έμπειρου ξεναγού, όπως τα κυβερνητικά κτήρια, το Bellevue Palace, τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, κατά την οποία μάλιστα απόλαυσαν κρουαζιέρα κατά μήκος του ποταμού Spree. 

Η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε το 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου σε αυτή συνάντηση στο Βερολίνο, επέστρεψε στη Ρόδο την Παρασκευή 10/5/2019 με πολλές εμπειρίες, εικόνες και εντυπώσεις που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη της για πάντα.

Αυτός είναι εξάλλου ένας από τους στόχους του προγράμματος Erasmus, το οποίο δίνει την ευκαιρία τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τα εκπαιδευτικά συστήματα των συνεργαζόμενων χωρών, να ανακαλύψουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό και την ιστορία κάθε χώρας, να συνειδητοποιήσουν την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά και πάνω απ’ όλα να επικοινωνήσουν και να καταλάβουν ότι παρόλη τη διαφορετικότητα, υπάρχουν πάντα κοινές αξίες που μπορούν να προωθηθούν μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα.