Για άλλη μία τουριστική σεζόν κινδυνεύουν ζωές στη Νότια Ρόδο

Από την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: 

«Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας όλοι οι αρμόδιοι και «αναρμόδιοι» συνεχίζουν να αγνοούν προκλητικά το δίκαιο αίτημά μας για προσλήψεις νοσηλευτών, διασωστών του ΕΚΑΒ και γιατρών στο Π.Ι. Γενναδίου. 

Έχουν αφήσει μια περιοχή με 30.000 κόσμο, με μέση χιλιομετρική απόσταση 80 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο μόνο με δύο αγροτικούς γιατρούς και έναν δημοτικό υπάλληλο οδηγό δημοτικού ασθενοφόρου που κάνει εθελοντικά όλες τις δουλειές στο Π.Ι. Γενναδίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Π.Ι. Γενναδίου εφημερεύει στην καλύτερη περίπτωση 14 από τις 30 ημέρες κάθε μήνα. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα περιστατικών που έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:
1. Συνταξιούχος κάτοικος χωριού της περιοχής μας έπαθε έμφραγμα στις 03:00 το βράδυ. Καλούσε στο Π.Ι. Γενναδίου, όμως δεν εφημέρευε εκείνο το βράδυ και δεν απαντούσε κανείς. Ευτυχώς βρήκε στο τηλέφωνο μια γειτόνισσά του η οποία και τον μετέφερε στο Κ.Υ. Αρχαγγέλου και από εκεί διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
2. Παιδί 4 χρονών έπαθε αλλεργικό σοκ, ευτυχώς συνέβη σε μέρα που λειτουργούσε το ιατρείο και σώθηκε, διαφορετικά θα έπρεπε οι δικοί του να τρέχουν όσο πιο γρήγορα γίνεται να προλάβουν να φτάσουν έγκαιρα στο Κ.Υ. Αρχαγγέλου.
3. Ηλικιωμένος στο χωριό Προφύλια έπεσε και χτύπησε και  είχε την τύχη να εφημερεύει το ιατρείο, όμως το δημοτικό ασθενοφόρο δεν είχε καύσιμα! Τελικά αφού βρέθηκαν χρήματα από κατοίκους της περιοχής, ξεκίνησε ο οδηγός του ασθενοφόρου μόνος του για τη διακομιδή διότι ο αγροτικός γιατρός δεν μπορεί βάσει νόμου να εγκαταλείψει το ιατρείο. Όταν έφτασε στην Προφύλια δεν μπορούσε φυσικά να σηκώσει μόνος του τον ηλικιωμένο, ενώ δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν και οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού.Τελικά βρέθηκαν εθελοντές από άλλα χωριά και μεταφέρθηκε ο άνθρωπος στη Ρόδο.  

Δυστυχώς στις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής της κυβέρνησης δεν υπήρχε χρόνος για προκήρυξη προσλήψεων στη δημόσια υγεία που σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30.000. Επίσης κανένα κόμμα από τους διεκδικητές της κυβερνητικής εξουσίας δεν δεσμεύεται στο πρόγραμμά του για προσλήψεις στην υγεία, ούτε για αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία που τα τελευταία 10 χρόνια μειώνονται συνεχώς. 

Γι’ αυτούς τους λόγους καλούμε όλους τους Νοτιοροδίτες να συσπειρωθούν το επόμενο διάστημα στην επιτροπή αγώνα κατοίκων Νότιας Ρόδου. Διότι αν δεν αγωνιστούμε οι ίδιοι για τα ζητήματα που μας αφορούν παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας, τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. 

Ζητάμε εδώ και τώρα να προσληφθούν στο Π.Ι. Γενναδίου νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ και γιατροί σε αριθμό ικανό να λειτουργεί το ιατρείο 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες τον χρόνο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ».