Σε συναινετικό κλίμα η χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής

Σε τίποτα…δεν θύμιζε τις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής των αμέσως προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών, η χθεσινή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ρόδου για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αφού εκείνο που τη χαρακτήρισε ήταν το συναινετικό κλίμα, η συντομία αλλά και η διάθεση που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να μην προκαλέσουν όχληση στην πόλη λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος της διακομματικής, Αντιδήμαρχος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, ενημέρωσε για τους χώρους που διαθέτει ο Δήμος στο κέντρο της πόλης για τα κιόσκια, τα τραπεζάκια κτλ. που εφόσον επιθυμούν μπορούν να στήσουν τα κόμματα καθώς και για τους χώρους που διατίθενται για τα ταμπλό όπου θα τοποθετηθούν οι αφίσες τους από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, εναλλάξ. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που παρέστησαν συμφώνησαν οι χώροι να διατεθούν αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων και η απόφαση ήταν ομόφωνη. Θα ακολουθήσει επικύρωσή της από το δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει για τον λόγο αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στη διακομματική χθες, ήταν: Ο κ. Αντώνης Αποστολίδης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Καντής για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Νικηφόρος Παπανικόλας για το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Δημήτρης Ζάχαρης και η κα Θεανώ Κουντούρη για το ΚΚΕ, ο κ. Μιχάλης Κατσαρός για την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Βασίλης Μωραΐτης για τη Λαϊκή Ενότητα και ο κ. Θανάσης Μπαράκας για τη ΜέΡΑ25.
Όπως δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Διακοσταματίου: «Νομίζω ότι είχαμε μία καλή διαδικασία, σε συναινετικό πνεύμα. Οι θέσεις που είχαμε βρει την προηγούμενη φορά λόγω της ύπαρξης πολλών συνδυασμών και λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, φαίνεται ότι μας βοήθησαν να έχουμε πλέον αρκετές θέσεις, συναίνεσαν τα κόμματα δια των εκπροσώπων τους, ομόφωνη είναι η απόφαση και νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Ταυτόχρονα οριοθέτησαν και που θα τοποθετηθούν οι αφίσες. Σημειώνεται ότι τα κόμματα θα παραδώσουν τις αφίσες τους στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και με ευθύνη δική της θα τοποθετηθούν στα σημεία για τα οποία πήραν απόφαση (σ.σ. 7 ταμπλό σε κάθε σημείο) ενώ θα γίνεται μία εναλλαγή των αφισών κάθε ημέρα. Εννοείται, βέβαια, ότι βάση της νομοθεσίας απαγορεύονται η ηχορρύπανση, η αφισορρύπανση κτλ.
Το συναινετικό κλίμα της συνεδρίασης υπογράμμισαν, σε δηλώσεις τους αμέσως μετά, και αρκετοί από τους εκπροσώπους των κομμάτων:

Ο κ. Αποστολίδης: Ο γραμματέας της ν.ε. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία της διακομματικής και δήλωσε: «Το συναινετικό κλίμα νομίζω είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε όλοι σ’ αυτές τις διαδικασίες, είναι ζητούμενο οι ομόφωνες αποφάσεις όπως και η σημερινή. Προφανώς, εμείς θα αξιοποιήσουμε τη θέση η οποία μας αναλογεί.
Είπε, ακόμη, ο ίδιος: «Θεωρώ ότι είναι, ίσως, οι πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών αυτές, κατά τις οποίες θα πρέπει να επιλέξει ο κόσμος ποια κατεύθυνση θα πάρει η χώρα πια εκτός Μνημονίων και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα. Η ερχόμενη δεκαετία, 2019-2023, είναι ίσως η πιο κρίσιμη της μεταπολίτευσης. Η κοινωνία θα πρέπει να επιλέξει σοφά, με βάση τις προγραμματικές θέσεις και τις απόψεις του κάθε πολιτικού κόμματος, ποιο είναι αυτό το οποίο την εκφράζει και είμαι αισιόδοξος ότι θα αποφασίσει σοφά, όπως έχει κάνει και τις περισσότερες αν όχι όλες, τις εκλογικές αναμετρήσεις για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

»Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι με την κοινωνία, θα πρέπει να είναι με το λαό της χώρας, θα πρέπει να είναι μία κυβέρνηση η οποία θα είναι στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και στην κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυτή την πολιτική άποψη και πρόταση και καλούμε και τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία. Το ότι είναι 7 Ιουλίου και ότι είναι καλοκαίρι δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, οι συντοπίτες μας θα πρέπει να ψηφίσουν, να εκφραστούν στην κάλπη, όποια και αν είναι η άποψή τους, και αυτή φυσικά θα είναι σεβαστή και από όλους».

Τέλος, ευχήθηκε να γίνει μία καλή εκλογική διαδικασία και να έχουμε μία καλή προεκλογική περίοδο και στις 8 Ιουλίου, να μπορέσουμε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να λειτουργήσουμε πάλι και για το καλό του τόπου.

Ο κ. Καντής: Για πολύ καλό και συναινετικό κλίμα, με ομόφωνες αποφάσεις στις προτάσεις του Προέδρου της Επιτροπής για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των περιπτέρων και των χώρων προβολής των κομμάτων, έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως είπε, το κλίμα ήταν πολύ καλό και ένα τέτοιο θέλουν να επικρατήσει και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα γιατί το έχει ανάγκη η λειτουργία της δημοκρατίας μας, όπως ανάγκη έχει και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Όπως είπε, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, πρέπει όλοι οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον το δικό τους, των παιδιών τους και της χώρας.

Είπε, ακόμη, ότι ως Νέα Δημοκρατία θα φροντίσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό σύμφωνα με τις επιταγές του αρχηγού τους, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρεμπιπτόντως θα βρίσκεται για τέταρτη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα Δωδεκάνησα την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι πήραν ένα χώρο ο οποίος είναι όσο πιο διακριτικός γίνεται, μπροστά από την Εθνική τράπεζα, και δεν θα ενοχλήσουν κανένα επειδή το νησί βρίσκεται στην υψηλή τουριστική περίοδο.

Ο κ. Παπανικόλας: Όπως είπε, η συνεδρίαση έγινε μέσα σε ένα πάρα πολύ καλό και συναινετικό κλίμα, μοιράστηκαν οι χώροι όπου θα μπορεί κάθε κόμμα να στήσει το περίπτερό του ή το τραπεζάκι του και να διανείμει εκλογικό υλικό προς ενημέρωση των πολιτών ενώ καθόρισαν και κάποια ζητήματα όσο αφορά στην αφισοκόλληση στα ταμπλό που διαθέτει ο Δήμος.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δική του άποψη, λέγοντας μακάρι να εξέλειπαν και τα περίπτερα και οι αφίσες και μάλιστα στη θέση που πήρε το κόμμα στην πλατεία Κύπρου δεν θα στήσουν περίπτερο αφού δεν πιστεύουν ότι ενδείκνυται εν μέσω της τουριστικής περιόδου να είναι υποχρεωμένοι οι τουρίστες να βλέπουν ένα τέτοιο θέαμα με τραπεζάκια κτλ. και τελικά δεν θα χρησιμοποιήσουν το χώρο.

Ο κ. Κατσαρός:  Για συναινετικές διαδικασίες στη διακομματική έκανε λόγο και ο κ. Κατσαρός. Αναφέρθηκε, επίσης, στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών λέγοντας ότι είναι διαφορετικό από εκείνο των ευρωεκλογών και η Ένωση  Κεντρώων καλεί τους αναποφάσιστους πολίτες και τους ψηφοφόρους που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές να έρθουν να ψηφίσουν γιατί είναι πολύ σημαντικές οι επικείμενες εκλογές για τον τόπο μας.
Είπε, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, θα επισκεφθεί τη Ρόδο σύντομα, και κάλεσε τον Δωδεκανησιακό λαό να τιμήσει το κόμμα με την ψήφο του καθώς ζητούν να μπουν στο Κοινοβούλιο για να ελέγχουν την εξουσία.

Οι θέσεις για τα περίπτερα
-Θέση 3: ΛΑΕ (πλατεία Κύπρου-Lacoste)
-Θέση 4: ΜέΡΑ25 (πλατεία Κύπρου-έναντι Alpha bank)
-Θέση 5: Νέα Δημοκρατία (πλατεία Κύπρου-Εθνική Τράπεζα)
-Θέση 6: ΚΚΕ (πλατεία Κύπρου-Καστελοριζιός)
-Θέση 6Α (νέα χωροθέτηση μεταξύ θέσεων 6 και 7): Ένωση Κεντρώων
-Θέση 7: ΚΙΝΑΛ (πλατεία ΚύπρΟΥ-Καλαφατάς)
-Θέση 10: ΣΥΡΙΖΑ (τράπεζα Ελλάδος, γωνία)

Τα ταμπλό για τις αφίσες
-Οδός Δημοκρατίας (περίφραξη πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής)
-Οδός Κόδριγκτων και Βύρωνος (πίσω είσοδος βοηθητικού σταδίου «Διαγόρας»)
-Οδός Αυστραλίας (πρώην σφαγεία)
-Οδός Χατζηευαγγέλου-Κλαυδίου Πέππερ (περίφραξη παιδότοπου απέναντι από το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου)
-Οδός Αποστόλου Παύλου (κιγκλίδωμα 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου)
-Κρητικά (λεωφόρος Ιαλυσού)
-Αμαξοστάσιο Δήμου Ρόδου –Ασγούρου (Οδός Β. Τριανταφυλλίδη).