Ο Μανώλης Πέντες εκθέτει ζωγραφική στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Ο ζωγράφος Μανώλης Πέντες, γεννήθηκε και ζει στην Πάτμο. Αυτοδίδακτος, με θητεία στην τοπιογραφία και την αγιογραφία, έχει προσχωρήσει στην αφαίρεση χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχο εκφραστικό του μέσο το χρώμα.  

Η τεχνοκριτικός Βασιλίκα Σαριλάκη τον χαρακτηρίζει «άριστο κολορίστα» και αναφέρει ότι  “τα έργα του αποπνέουν έναν νεορομαντικό αέρα, κι είναι στην πραγματικότητα απολλώνειες εκφράσεις ενός πολυσύνθετου, εύστροφου ζωγραφικού νου. Είναι φανερό πως ο καλλιτέχνης έχει εντρυφήσει βαθιά στην Ιστορία τέχνης και διαθέτει ένα πολύ εύστοχο τρόπο να μας μεταδίδει το απόσταγμα των εικαστικών οραμάτων καλλιτεχνών που ο ίδιος αγάπησε και θαύμασε διηθώντας τα ωστόσο, με το δικό του βλέμμα, με τον δικό του τρόπο... ”

Χρησιμοποιεί το χρώμα συχνά με σπάτουλες ή το αφήνει να τρέξει στον καμβά ρευστό. Σε μερικά έργα  αφαιρεί τις επάνω στρώσεις για να εμφανιστούν οι προηγούμενες και δημιουργεί υφές με υλικά που προσθέτει στο χρώμα ή απευθείας στον μουσαμά. Πότε τα έργα του ηχούν χαμηλότονα και διακριτικά και πότε εκκωφαντικά και λαμπερά.

Οι αναζητήσεις του εκτός από τη χρήση του ίδιου του χρώματος περιλαμβάνουν και άλλες τεχνικές.  Τον συγκινούν για παράδειγμα τα σκουριασμένα μέταλλα και η αλλοίωση που φέρνει ο χρόνος πάνω τους αλλά και άλλα οργανικά και μη υλικά που βρίσκει στο περιβάλλον του στην Πάτμο.

Ξεκίνησε μόλις το 2016 με τη μη παραστατική ζωγραφική και έχει στο ενεργητικό του ατομικές εκθέσεις σε Πάτμο, Βρυξέλλες, Μύκονο και Ρόδο ενώ έχει αποσπάσει βραβεία σε ομαδικές.

Ο Darran Rees, ο γνωστός λονδρέζος φωτογράφος που επισκέφτηκε την έκθεση του καλλιτέχνη στην Πάτμο έγραψε: “Υπάρχει κάτι στους πίνακες του που συνδέεται άμεσα με την καρδιά και την ψυχή, είναι σαν μια γλώσσα που μπορούμε όλοι να μιλάμε αυθόρμητα και να κατανοούμε αμέσως όταν κοιτάζουμε μέσα τους, το οποίο, για μένα, είναι ένα όμορφο δώρο από ένα σπάνιο ταλέντο”.

Η έκθεση θα στεγαστεί στο Κατάλυμα της Γαλλίας, Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από τις 13 έως τις 29 Ιουλίου και είναι συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου της Ρόδου.

Mπλε νότες

Ουτοπία

Συμφωνία σε κίτρινο