Παρουσιάστηκε το βιβλίο  του Manuel Baud-Bovy στη Ρόδο

Tο Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 19:30, στην κατάμεστη από κόσμο Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, πραγματοποιήθηκε σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα η παρουσίαση του βιβλίου του Samuel Baud-Bovy με τίτλο «Ημερολόγιο Δωδεκανήσου 1930-31 – Journal de Dodécanèse 1930-31».

Το συγκεκριμένο βιβλίο βασίστηκε στο ανέκδοτο, για 90 χρόνια, ημερολόγιο του διεθνώς καταξιωμένου εθνομουσικολόγου και νεοελληνιστή, ο οποίος τα καλοκαίρια του 1930-31 ταξίδεψε στα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα προκειμένου να συγκεντρώσει και να μελετήσει τα παραδοσιακά τραγούδια των νησιών μας.

Οι ημερολογιακές καταγραφές του συγγραφέα συνιστούν μια μοναδικής σημασίας ιστορική μαρτυρία και παράλληλα συνθέτουν μια αυθεντική τοιχογραφία εποχής για την καθημερινή ζωή και τους ανθρώπους του τόπου μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια εισαγωγική ομιλία από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταματίου, κ. Δημήτρη Κόκκινο, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για το πρόσωπο και το έργο του συγγραφέα καθώς και για το συνολικό σχεδιασμό και τη σημασία αυτής της έκδοσης. Στη συνέχεια η κ. Γεωργία Ζακοπούλου, μεταφράστρια του έργου, αναφέρθηκε στη μοναδική εμπειρία της μετάφρασης του συγκεκριμένου κειμένου.

Έπειτα, ο κ. Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην καθοριστική για τον ίδιο γνωριμία του με τον Sanuel Baud-Bovy, για την ξεχωριστή προσωπικότητα και το πλούσιο έργο που άφησε πίσω του καθώς και για την κρίσιμη σημασία που έχει το έργο αυτό για την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Την εκδήλωση έκλεισε με συγκινητική ομιλία του στα ελληνικά ο γιός του συγγραφέα κ. Manuel Baud-Bovy, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από την εκπαιδευτικό κ. Φλωρεντία Χρύσαλλου και τον εκπαιδευτικό και ποιητή κ. Πάνο Δρακόπουλο. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι δεν σταματούσαν να χειροκροτούν τις εξαιρετικές εκτελέσεις παραδοσιακών τραγουδιών της Δωδεκανήσου που έπαιξαν οι μουσικοί κ. Μιχάλης Καλαεντζής (βιολί), κ. Φώτης Ελιάμος (σαντούρι), κ. Πανορμίτης Μπούμπας (λαούτο) και ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η κ. Ματίνα Μάστορα.

Στο χώρο πραγματοποιήθηκε παράλληλη έκθεση ανέκδοτων φωτογραφιών από την περιήγηση του συγγραφέα στα Δωδεκάνησα που δώρισε η οικογένειά του στο Ίδρυμα Σταματίου. Για την αποκατάσταση των εικόνων καθώς και για το στήσιμο της έκθεσης εργάστηκαν οι κ.κ. Νίκος Χατζηκαλημέρης, Μάκος Τσιμέτας και Γιάννης Μαρκαντώνης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ίδρυμα Σταματίου διέθεσε μια σειρά από αντίτυπα του βιβλίου προς πώληση στον Σύλλογο γονέων-κηδεμόνων και φίλων των παιδιών Αγίου Ανδρέα «Η Στοργή», με στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών των παιδιών που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος του Αγίου Αντρέα.