Έχουμε κάνει αρκετά για τα νησιά, υποστηρίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε έναν απολογισμό των νησιωτικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν αυτά τα χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβη χθες η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος νότιας Δωδεκανήσου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου στην περιοχή μας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Καταρχήν, ο Γραμματέας της ν.ε., κ. Αντώνης Αποστολίδης, ο οποίος πλαισιωνόταν από το μέλος της κ. Τάκη Μιχαηλίδη, εξήγησε ότι επέλεξαν να μιλήσουν εκείνοι για τους υποψήφιους βουλευτές στα Δωδεκάνησα αφού, λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά και του νησιωτικού μας συμπλέγματος, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα σημείο.

Θέλησε, επίσης, να διευκρινίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ατομικές διαφημίσεις αλλά μόνο ομαδική διαφήμιση και μία από αυτές είναι ένα φυλλάδιο με τους επτά υποψήφιους που θα διανείμουν το επόμενο διάστημα καθώς και άλλο υλικό, όπως το πρόγραμμα, που θα διαθέσουν και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε έναν προς έναν στους υποψήφιους βουλευτές που, όπως είπε, έχουν τον πρώτο και ουσιαστικό λόγο σε πολλά ζητήματα αλλά δεν παύουν να είναι δικοί τους άνθρωποι. Ξεκίνησε, λοιπόν, από εκείνους που δεν είναι ενεργεία:

Για τον κ. Γιώργο Αναστασιάδη: Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, έχει προσφέρει ένα τεράστιο έργο ως γιατρός στην παιδιατρική κλινική του «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, για σχεδόν 35 χρόνια. Ένας άνθρωπος-συνέχισε-ο οποίος ήταν πάντα κοντά στα παιδιά και έχει προσφέρει εξαιρετικό έργο ως γιατρός αφού έχει παράσχει τις υπηρεσίες του σε διάφορα μέρη ανά την υφήλιο, ανιδιοτελώς. «Είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στο ψηφοδέλτιο» δήλωσε και θύμισε ότι κατάγεται από το Διαφάνι της Καρπάθου και ήταν ξανά υποψήφιος τον Σεπτέμβριο του 2015.

Για την κα Στέλλα Γιάνναρου: Κατέρχεται για πρώτη φορά στις εκλογές. Γεννήθηκε στην Καισαριανή αλλά δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια στην Αστυπάλαια, αφήνοντας το κέντρο για ένα μικρό νησί, κάτι που λέει πάρα πολλά και είναι πλέον νησιώτισσα. Είναι σκηνοθέτης και δραστηριοποιείται σε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα στη Δωδεκάνησο, ιδιαίτερα στο Βόρειο Συγκρότημα. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι πολύ αγαπητός και γνωστός στα νησιά μας για την καλλιτεχνική του δράση, είπε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την κα Μαρία Γκασούκα: Όπως είπε, είναι μία εξαιρετική πανεπιστημιακός και νιώθουν τυχεροί που κοσμεί το ψηφοδέλτιο. Δραστηριοποιείται στη Ρόδο εδώ και τριάντα χρόνια περίπου, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ισότητα των φύλλων και τη στήριξη των γυναικών, και έχει συμβάλει στη λειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Ρόδο. Επίσης, έχει συγγράψει δεκαπέντε βιβλία για την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φύλων. Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής που δημιούργησε το λεξικό για το δημόσιο τομέα το οποίο λειτουργεί διαφυλετικά.

Για τη κα Άννα Μοσχονά: Κατάγεται από τη Λέρο και δραστηριοποιείται εκεί στην εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση και τον τουρισμό ενώ έχει προσφέρει σημαντικό έργο και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Είναι ενεργή στις δράσεις που γίνονται για το θέμα αυτό στο νησί. 

Για τους εν ενεργεία βουλευτές: Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, και οι τρεις βουλευτές του κόμματος στα Δωδεκάνησα, κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, πρωταγωνίστησαν, σε συνεργασία και με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλο το Αιγαίο αλλά και με την κυβέρνηση σ’ αυτό το οποίο αποκαλούν ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση.

Από την πρώτη μέρα που εξελέγησαν-συνέχισε-εργάστηκαν όλοι μαζί και το γεγονός ότι σήμερα έχουμε Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής οφείλεται και στη δική τους παρέμβαση σε συνεργασία με το κόμμα. Δεν παρέλειψε να πει, ακόμη, ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στο να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη η οποία υποχρεώνει κάθε νομοσχέδιο το οποίο έρχεται για ψήφιση στη Βουλή να έχει τη νησιωτική διάσταση. «Αυτό είναι μία κατάκτηση για τους νησιώτες», είπε και ανέφερε ότι το έχουμε δει έμπρακτα αυτό τα τελευταία χρόνια.

…Μίνι απολογισμός
Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολίδης, αναφέρθηκε τι έχει γίνει στα νησιά μας αυτά τα τέσσερα χρόνια σε μία σειρά από θεμελιώδεις τομείς:
Το 2014, όπως είπε, τα σχολεία μας πολλές φορές ξεκινούσαν να λειτουργήσουν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και δεν πήγαιναν όλοι οι καθηγητές στις θέσεις τους. Σήμερα, κατά προτεραιότητα οι αναπληρωτές διορίζονται στα νησιά μας και κάθε σχολείο ανοίγει και λειτουργεί στην ώρα του, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Ακόμα και η μεταρρύθμιση για την παιδεία έχει ιδιαίτερη πρόνοια για το Αιγαίο και ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο.

Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, όπως είπε οι διορισμοί γίνονται κατά προτεραιότητα στα νησιά μας, το προσωπικό το οποίο έχει διοριστεί στο νοσοκομείο της Ρόδου αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής μας, είναι έργο στο οποίο έχουν συμβάλει και οι βουλευτές Δωδεκανήσου. Στο Νότιο Αιγαίο είχαμε εγκαίνια νέων νοσοκομείων που είχαν αφεθεί στην τύχη τους, όπως το Νοσοκομείο της Σαντορίνης αλλά και το νέο νοσοκομείο στην Κάρπαθο που αναμένεται να εγκαινιαστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επίσης το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στον εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων της περιφέρειάς μας με αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους και άλλα μηχανήματα.

Αναφορά έκανε και στο ότι σταμάτησαν οι υδροφόρες στα νησιά, που είχαν ένα τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο και είναι έργο νησιωτικής πολιτικής οι μονάδες αφαλάτωσης που καλύπτουν τις ανάγκες για το σύνολο του Αιγαίου. Είπε, ακόμη, ότι οι συγκοινωνίες αυτή τη στιγμή σε καλύτερο επίπεδο από το 2015.

Το πιο σημαντικό σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη είναι η εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, κάτι που χαρακτήρισε όπλο στα χέρια του νησιώτη αφού έχει ισοσταθμίσει το κόστος της μετακίνησής του στο ίδιο ύψος με την ηπειρωτική Ελλάδα, το μεταφορικό κόστος έχει μειωθεί σε αντιστοιχία με την ηπειρωτική Ελλάδα και ταυτόχρονα ήδη υλοποιείται η μεταρρύθμιση της τιμής των καυσίμων στη λιανική σε 34 νησιά ενώ από 1η Ιανουαρίου του 2020 θα το δούμε στη Ρόδο όπου θα μειωθεί δραστικά η τιμή του καυσίμου. «Το ΜΙ ήταν ένα αίτημα δεκαετιών για τους νησιώτες και μπορέσαμε και το κάναμε πραγματικότητα», είπε. 

Αναφέρθηκε ακόμη στο Ειδικό Αναπτυξιακό σχέδιο για όλο το Αιγαίο που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αρχικά είχε προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και έγιναν έργα υποδομών για τα νησιά μας. Συνολικά η περιοχή μας ενισχύθηκε με ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών και υποστήριξης της περιοχής, είπε.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση των μικρών νησιωτικών Δήμων και με χρήματα και με προσωπικό. Αναφέρθηκε και στα προγράμματα «Φιλόδημος Ι και ΙΙ» στα οποία έχουν συμβάλει τα μέγιστα οι βουλευτές έτσι ώστε το σύνολο σχεδόν των Δήμων αλλά και η Περιφέρεια να εντάξουν πάρα πολλά έργα σ’ αυτό.

Κορωνίδα της νησιωτικής πολιτικής στον απόηχο της τετραετίας, είναι σύμφωνα με τον Γραμματέα της ν.ε. το αναπτυξιακό συνέδριο το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018 στη Ρόδο και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στη Σύρο, κατά το οποίο είδαμε μία σειρά από εμβληματικά έργα για την περιοχή μας να γίνονται πράξη. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι γίνονται διαδικασίες για να κατασκευαστεί η νέα είσοδος της πόλης, το φράγμα της Κρητηνίας, η β’ φάση του φράγματος Γαδουρά, αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση της Ροδιακής Έπαυλης ενώ έχουν γίνει και άλλα μικρότερα έργα. 

Συνοψίζοντας είπε ότι από το 2015 μέχρι το 2019 έγιναν πάρα πολλά στην περιοχή μας που δεν έγιναν τα προηγούμενα σαράντα χρόνια. Ωστόσο, δεν πανηγυρίζουν,  όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού σίγουρα δεν έγιναν όλα αλλά έγιναν αρκετά και αυτή η κυβέρνηση εφάρμοσε νησιωτικές πολιτικές, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θεωρούσαν ότι η ύπαρξη του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ήταν νησιωτική πολιτική. Όπως είπε, μπορεί να είναι ένα εργαλείο νησιωτικής πολιτικής αλλά δεν είναι το μόνο.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου πάνω σ’ αυτό είναι ότι οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν αυτή τη στιγμή σε πέντε νησιά του Αιγαίου ακριβώς επειδή η πρόταση της κυβέρνησης είναι να τους επαναφέρει στο προσεχές μέλλον. Έκαναν έργο, υπήρξαν και αστοχίες και λάθη τα οποία δεν φοβούνται να αναγνωρίσουν αλλά θέλουν να συνεχίσουν μία πορεία που έχουν ήδη χαράξει.

«Οι νησιώτες δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο και ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα μπορεί να το προσφέρει», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αρνητικό περιβάλλον έβαλε θετικό πρόσημο, κάποια δεν πρόλαβαν να τα υλοποιήσουν αφού βγήκαμε από τα Μνημόνια μόλις τον περασμένο Αύγουστο.

Αναφέρθηκε και σε αθλητικά έργα όπως η πίστα ποδηλασίας, η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου της Ιαλυσού και διάφορα μικροέργα σε όλα τα νησιά για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Τέλος, είπε ότι προχώρησε η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνικής Πόλης σε σημαντικό βαθμό, ευελπιστούν το επόμενο διάστημα να την υλοποιήσουν και είναι περήφανοι για τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει