Προειδοποίηση για τα κουνούπια

Προειδοποίηση για τσιμπήματα κουνουπιών που διαδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνει η πιο πρόσφατη ανανέωση της ταξιδιωτικής σύστασης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη χώρα μας.

Η σύσταση κάνει λόγο για αύξηση των περιστατικών στην Ελλάδα, από τον οποίο πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 50 άτομα και άλλα 266 μολύνθηκαν. Το 2018 αναφέρθηκαν, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείου Εξωτερικών, πάνω από 300 περιστατικά μετάδοσης του ιού σε ανθρώπους στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό γίνεται σύσταση για τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να περιοριστεί η έκθεση των τουριστών στα κουνούπια, με εντομοαπωθητικά και άλλα μέσα προστασίας. Το 20% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν συπτώματα γρίπης, και ένα στα 150 πιο σοβαρά όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή κρίσεις.

Οι ταξιδιώτες με προβλήματα υγείας είναι πιο ευάλωτοι σε πιο σοβαρά συμπτώματα. Η επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δανάη Περβανίδου, χαρακτηρίζει το φαινόμενο ως απειλή για τη δημόσια υγεία.  Ο ιός εξαπλώνεται επίσης στην Ευρώπη λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων πέρυσι ήταν η Ιταλία (123 περιστατικά), η Ουγγαρία (31) και η Σερβία (126).