Σχέδιο για υδροδότηση όλης της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά

Το σενάριο υλοποίησης του συνολικού έργου υδροδότησης του νησιού από το φράγμα Γαδουρά, εξετάζει η επανεκλεγείσα Περιφερειακή Αρχή μαζί με τη νέα Δημοτική Αρχή Ρόδου, έκανε γνωστό χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη συζήτηση για την αποδοχή της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» για τη β’ φάση του φράγματος Γαδουρά, θέμα που εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε την αποδοχή της χρηματοδότησης που εγκρίθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά την κατάθεση σχετικής πρότασης από την Περιφέρεια στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», για την υδροδότηση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, των Αφάντου και του Αρχαγγέλου καθώς και αποδοχή των όρων του σχετικού δανείου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ήταν 26 εκατομμύρια ευρώ και είχαν πάρει την απόφαση να διεκδικήσουν το μάξιμουμ μέσω του προγράμματος και να συμπληρώσουν το υπόλοιπο με ίδιους πόρους. Κατέθεσαν το αίτημα, εγκρίθηκε και υπάρχει η απόφαση του Υπουργού ο οποίος την υπέγραψε στις 30 Μαΐου και ενέταξε το έργο στο πρόγραμμα.

Εξήγησε, ακόμη, ότι το δάνειο παίρνεται γιατί το Υπουργείο έχει χτίσει το πρόγραμμα με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα οποία πηγαίνουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει τη διαχείριση και βέβαια δεν αποπληρώνει το δάνειο ο ΟΤΑ.

Στο πολιτικό σκέλος αυτής της συζήτησης, είπε ο Περιφερειάρχης, σε δύο πρώτες συναντήσεις που είχε με τον με το νέο Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος του ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της ύδρευσης, επειδή και πάλι μπαίνουν δυσκολίες από την Κεντρική Διοίκηση στη δημοπράτηση έργων, συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο υλοποίησης του συνολικού έργου πια, εφόσον υπάρχει μελέτη για όλο το νησί, να μην απομονώσουν δηλαδή αυτό το κομμάτι της μίας πλευράς του νησιού.

Τοποθετούμενος, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, μίλησε για μία θετική εξέλιξη σε ένα έργο το οποίο χαρακτήρισε «και σύνθετο και δύσκολο». Στη συνέχεια, πρότεινε στον Περιφερειάρχη η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να ξαναδεί τη μελέτη όδευσης μαζί με τη ΔΕΥΑΡ γιατί αυτό τους είχε ταλαιπωρήσει σε αντίστοιχα έργα στο παρελθόν και να γίνει επαλήθευση στο πεδίο. Είπε, λοιπόν, ότι καταρχήν συμφωνούν να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση.

Ένταση πυροδότησε η τοποθέτηση της κας Μαρίας Χατζηγιάννη από την ελάσσονα μειοψηφία η οποία μίλησε για τα προβλήματα με την επάρκεια και την καταλληλότητα του νερού στο νησί.  Αφού είπε ότι συμφωνούν με την εισήγηση, μίλησε για ευθύνες Περιφέρειας και Δήμου γιατί, όπως είπε, όταν συζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι σε απάντηση ερώτησης του ΚΚΕ για την επάρκεια νερού, η Περιφέρεια αρνήθηκε με έγγραφό της την ευθύνη υλοποίησης της β’ φάσης, όπως και ο Δήμος μετέφερε την ευθύνη της υλοποίησης της β’ φάσης στην Περιφέρεια. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να καθυστερήσει και η υποβολή αιτήματος για τη χρηματοδότησή της. Στη συνέχεια, με το πρόγραμμα άνοιξε μία πηγή χρηματοδότησης και μπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία, είπε.

Αυτό προκάλεσε την ενόχληση του Περιφερειάρχη ο οποίος είπε νόημα «ακόμα και την τελευταία μέρα!..».
Κλείνοντας, πάντως, η κα Χατζηγιάννη είπε ότι θα είναι σε βάρος του νησιού να μην προχωρήσει η β’ φάση του φράγματος.

Για μία σημαντική στιγμή που ξεκινάει μετά τις εκλογές με αυτό το μείζον θέμα, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης ενώ και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Ανανίας είπε ότι ελπίζουν να συνεχιστεί το έργο και στη δυτική πλευρά.

Θετική ήταν, βέβαια, και η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζανετίδη. Στη δευτερολογία του, ο κ. Χατζημάρκος, είπε ότι η Περιφέρεια δεν απάντησε ποτέ με τον τρόπο που περιέγραψε η κα Χατζηγιάννη, ότι η Περιφέρεια ουδέποτε αποποιήθηκε την ευθύνη της αλλά το έργο για να γίνει απαιτούνται 50 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια δεν έχει…τυπογραφείο για να βγάζει ευρώ. Όποιος της δώσει 90 εκατ. ευρώ θα κάνει όλο το έργο.

Επίσης-συνέχισε ο κ. Χατζημάρκος-δεν έχει χάσει καμία προθεσμία και κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο και με την πρώτη ευκαιρία που παρουσιάστηκε με δική τους πολιτική απόφαση είπαν να πάρουν ένα κομμάτι, να βάλει και δικά της χρήματα για να δημοπρατηθεί.