Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για  τη σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης

Την αναβολή της έγκρισης σύναψης της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο  στη χθεσινή του συνεδρίαση, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να δεσμεύσουν τη νέα Δημοτική Αρχή αλλά και επειδή θα υπάρξουν αλλαγές στις Διοικήσεις όλων των φορέων που είναι συμβαλλόμενα μέρη, πλην της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, το θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν το εξής: «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, της (ΔΕΥΑΡ) και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για το έργο: Προστασία, Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου»

O κ. Χατζηιωάννου τοποθετείται στη χθεσινή συνεδρίαση του π.σ.
O κ. Χατζηιωάννου τοποθετείται στη χθεσινή συνεδρίαση του π.σ.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Περιφερειάρχης ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι, από το 2018, ήταν ανοιχτή μία μεγάλη συζήτηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Ρόδου για τα μεγάλα έργα τα οποία είχε ανάγκη η Μεσαιωνική Πόλη για να συντηρηθεί και να διασωθεί το Μνημείο, μία συζήτηση που ως Περιφέρεια την παρακολουθούσαν διακριτικά. Σταθερά-συνέχισε-όλα τα χρόνια απαντούσαν θετικά ότι όταν κατέληγαν οι φορείς η συνδρομή της Περιφέρειας είναι δεδομένη. Την ανάγκη θωράκισης της Μεσαιωνικής Πόλης όπως και να γίνουν μεγάλα έργα δεν την αμφισβητεί κανείς, είπε  και ανέφερε ότι αυτή είναι μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε περί τα μέσα Απριλίου του 2019 και τέλη του μηνός με αρχές Μαΐου, λίγο πριν τις εκλογές, τους ζήτησαν να προχωρήσουν στην ψήφιση της π.σ.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι δεσμεύτηκε και στο Υπουργείο και στο Δήμο ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ερχόταν σαν θέμα στο π.σ. Είπε, ακόμη, ότι και αυτή την τελευταία εβδομάδα πριν συνεδρίαση σχεδόν καθημερινά ασχολείται με το θέμα αυτό ενώ πολλοί από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής επικοινώνησαν μαζί του και του είπαν ότι είναι τουλάχιστον πολιτικά ανορθόδοξο, παραμονές της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας σε όλους τους φορείς, να λάβουν απόφαση.

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι το ακούει αυτό το επιχείρημα αφού όπως φαίνεται θα έχουμε κυβερνητική αλλαγή ενώ και στον Δήμο έχουμε αλλαγή της Δημοτικής Αρχής και βεβαία στα Νομικά του Πρόσωπα που συμμετέχουν στην π.σ. και στον μόνο Οργανισμό που παραμένει η ίδια Αρχή είναι η Περιφέρεια ενώ και η Περιφερειακή Αρχή θα έχει άλλη σύνθεση.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η συμμετοχή της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μικρή, της τάξεως των εκατό χιλιάδων ευρώ, και η Προγραμματική θα πρέπει να πάει στο Ελεγκτικό για να εγκριθεί για να υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Με δεδομένες, λοιπόν, όλες τις παραπάνω εξελίξεις, και η δική του πλέον πολιτική στάση οδηγείται στο να ζητήσει την αναβολή του θέματος διότι με την απόφασή τους θα πρέπει να δεσμεύσουν τις ηγεσίες πολλών φορέων γιατί μέχρι να τελειώσει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συμβουλίου θα έχουν αλλάξει, είπε ο Περιφερειάρχης αιτιολογώντας την πρότασή του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αφού είπε ότι παραξενεύτηκε με την πρόταση του Περιφερειάρχη για αναβολή, ωστόσο είπε ότι τα επιχειρήματα στέκουν. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι για τον ίδιο κακώς εμπλέκονται τόσοι φορείς στη διαδικασία γιατί στην ουσία ο Δήμος Ρόδου είναι εκείνος που έχει την ευθύνη και αν θέλει να διαθέσει τους πόρους το Υπουργείο να το κάνει και να υπάρχει η επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας μόνο για επιστημονικούς λόγους ενώ αν ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας να παρέχει στήριξη.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο Περιφερειάρχης συμφώνησε με τον κ. Μαχαιρίδη, είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα και με το νέο Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, και τόνισε ότι με την απόφαση για αναβολή δεν διακυβεύεται κάποια από τις χρηματοδοτήσεις. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα δεν θα το κάναμε, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Το μήνυμα είναι ότι τη θέλουμε ασφαλώς την π.σ. αλλά δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε τις Διοικήσεις τόσων φορέων».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν αρκετοί σύμβουλοι με εκείνους της πλειοψηφίας να συμφωνούν με την αναβολή της απόφασης. Παρών χθες, κατά τη συζήτηση του θέματος, ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου στον οποίο και δόθηκε ο λόγος. Στην τοποθέτησή του, ξεκίνησε λέγοντας ότι διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια σε ότι έχει να κάνει με την π.σ.

Είπε, λοιπόν, ότι εκκρεμεί εδώ και δεκατέσσερα χρόνια μετά από τη δεύτερη Προγραμματική που υπογράφηκε από τη Μελίνα Μερκούρη, που ήταν η περιγραφή κάποιων αρχών, κατάφεραν με πολλή δουλειά να πείσουν τα Υπουργεία προκειμένου να υπογραφεί μία νέα π.σ. και οι επτά φορείς συμμετέχουν ώστε να συνδράμουν όσο γίνεται περισσότεροι οικονομικά αλλά και κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν προγράμματα, όπως είναι η ΔΕΥΑΡ. Αυτός είναι ο λόγος της συμμετοχής και δεν έχει να κάνει καθόλου με το ότι υπάρχουν τα χρήματα ή ότι κάποια κυβέρνηση μπορεί να τα δώσει, εξήγησε.

Θέλησε ακόμη να διαχωρίσει την καθημερινότητα της λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης από τη φιλοσοφία της Προγραμματικής η οποία, όπως είπε, είναι μία ομπρέλα προστασίας για το Μνημείο, που έχει συγκεκριμένους άξονες και συγκεκριμένη δράση. Είναι κατανοητό είπε ακόμη ότι φθάσαμε λίγο πριν τις εκλογές και με αλλαγές στη Διοίκηση ωστόσο οι Διοικήσεις έχουν μία φυσική συνέχεια και η νέα Δημοτική Αρχή που

θα έρθει μπορεί να δουλέψει να πείσει την Κεντρική Κυβέρνηση να βάλει περισσότερα χρήματα. Το ζήτημα είναι-συνέχισε-ότι η δέσμευση είναι επιβεβλημένη και δεν αλλάζει τίποτα όταν θα έρθει μία νέα κυβέρνηση. Μίλησε και για τις δυσκολίες να πείσουν το Υπουργείο Πολιτισμού να δει μακροπρόθεσμα, σε μία δεκαετή διάρκεια, και να δεσμεύσει πόρους με συγκεκριμένους κωδικούς. Αναφορά έκανε και στην ειδική περιγραφή που βγαίνει με το Φιλόδημος για ιστορικές πόλεις και αφορά σε 10 εκατ. ευρώ για τα υπόγεια δίκτυα της Παλιάς Πόλης. Είπε, λοιπόν, ότι αλλάζουν τα χρόνια, έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και υπάρχει άλλη φιλοσοφία.

«Νομίζω ότι το να παρθεί μία απόφαση, μία έγκριση μίας διαδικασίας και η επόμενη Δημοτική Αρχή να έρθει και να τη δουλέψει περισσότερο εάν μπορεί έχοντας όμως μία πρώτη δέσμευση, δεν αλλάζει τίποτα. Αντιθέτως, δεν θα κάνουμε το λάθος μ’ αυτό που έγινε εδώ και 14 χρόνια», είπε καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος.

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο αρκετοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους των παρατάξεων της μειοψηφίας που τάχθηκαν κατά της αναβολής λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος και θα πρέπει να ψηφιστεί η π.σ.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Νίκου Καραμαρίτη ο οποίος μίλησε και ως νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με τη νέα Δημοτική Αρχή Ρόδου. Είπε, λοιπόν, ότι αυτό που ζήτησαν ήταν μία μικρή αναβολή αλλά βλέπει ότι υπάρχει μία καχυποψία γι’ αυτούς που έρχονται. «Δεν μας αφήνουν ούτε να το δούμε», είπε και τόνισε ότι πρέπει να ενημερωθούν  οπωσδήποτε και θα το ψηφίσουν λίγους μήνες μετά. «Δεν τασσόμαστε κατά της π.σ., θέλουμε η Παλιά Πόλη να πάει καλά, να βοηθήσουμε την Παλιά Πόλη αλλά δεν δεχόμαστε εκβιαστικά διλήμματα “ή τώρα ή ποτέ”.

Εμείς πρέπει να το δούμε οπωσδήποτε, είμαστε νέα Δημοτική Αρχή», είπε. Στη σνέχεια, ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μιχάλης Μπαριανάκης συμφώνησε με την πρόταση αναβολής και τόνισε ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα. Τον λόγο έλαβε εκ νέου ο κ. Μαχαιρίδης ο οποίος είπε ότι μετά την τοποθέτηση τον κ. Χατζηιωάννου θεωρεί ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αναβάλουν τη λήψη απόφασης. Η απόφασή τους είναι πολιτική είπε και θα πρέπει μ’ αυτήν να στείλουν το πολιτικό μήνυμα ότι θέλουν να προχωρήσει η π.σ.

Κλείνοντας το θέμα ο κ. Χατζημάρκος  καταρχήν είπε ότι επειδή ακούγονται πολλά περί εκατομμυρίων ευρώ στην π.σ. υπάρχει ο συνολικός προϋπολογισμός της ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ. Είπε, ακόμη, ότι οι φορείς θα συνεχίσουν να συμμετέχουν και ότι δεν κινδυνεύει καμία χρηματοδότηση.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κλείνοντας το θέμα, πρόκειται για πολιτική απόφαση να επιδείξουν σεβασμό στην επόμενη Δημοτική Αρχή δεδομένων των πραγματικών στοιχείων που περιλαμβάνει η π.σ.  Μάλιστα επειδή, όπως είπε, πολλά λέγοντας για τον σεβασμό ανάμεσα στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, αυτός είναι ο οφειλόμενος σεβασμός σε ένα θέμα που έχει την πρωτοκαθεδρία ο Α’ βαθμός και τους οδηγεί πολιτικά να πάρουν αυτή την απόφαση για να σεβαστούν τη νέα Δημοτική Αρχή που σε λίγες μέρες αναλαμβάνει την ηγεσία του Δήμου Ρόδου. Τέλος, είπε ότι τη θέλουν την π.σ.  και μπορούν να κάνουν υπομονή για να γίνει καλύτερη. Τελικά εγκρίθηκε η αναβολή του θέματος κατά πλειοψηφία.