Ν. Σαντορινιός: «Με τις δηλώσεις της Φ. Γεννηματά αναρωτιόμαστε όλοι που πήγε η Κεντροαριστερά. Ψηφίζεις ΚΙΝΑΛ, σου βγαίνει Μητσοτάκης»

Στην εκπομπή του Alpha «Alpha Ρεπορτάζ», με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου, φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος αναφέρθηκε στα πολιτικά σχέδια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προβλέποντας ότι οι πολιτικές με επίκεντρο το Κοινωνικό Κράτος, θα είναι η τελική επιλογή των πολιτών. 

Η εφαρμογή των πολιτικών μας στα νησιά έχει φέρει αποτελέσματα

«Οι νησιωτικές πολιτικές που έχουμε ασκήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας. Από τις περιοδείες που έχω κάνει όλο αυτό το διάστημα, βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή από τους νησιώτες για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Η εφαρμογή του έχει βοηθήσει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες, έχει μειώσει το κόστος μεταφοράς των πολιτών, τα λειτουργικά έξοδα των νησιωτικών επιχειρήσεων και πλέον με την εφαρμογή του στα καύσιμα έχει επιφέρει αισθητή μείωση των τιμών στην βενζίνη. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Λέρο που η βενζίνη έχει πέσει από το 1,79€ στο 1,57€, μέσα σε λίγους μήνες από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου».

«Πρέπει να αναφέρω ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 27/06/2019, έγινε νόμος του Κράτους και η Νησιωτικότητα απέκτησε τον πρώτο μόνιμο και σταθερό Θεσμό που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των νησιών και των κατοίκων τους. Η ΝΔ τότε δεν το ψήφισε και μας καλούσε να το αποσύρουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δεσμευτεί στους νησιώτες για τη συνέχιση του μέτρου.

Κόντρα στις απούσες νησιωτικές πολιτικές και στην εγκατάλειψη των νησιών εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νησιά μας με κάθε τρόπο. Από τότε το ΜΙ έχει επεκταθεί ακόμη περισσότερο: μεταφορά προϊόντων από και προς την Κρήτη, ένταξη στο μέτρο εργαζομένων που υπηρετούν στα νησιά, πιο απλές ψηφιακές διαδικασίες».

Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στους πολίτες

«Καθημερινά συνομιλούμε με τους συμπολίτες μας, με ανθρώπους που μπορεί να απείχαν από την κάλπη στις ευρωεκλογές, γιατί είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι στις εκλογές του Ιουλίου η συμμετοχή τους θα κρίνει το μέλλον της χώρας μας. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Το δικό μας έχει ήδη ξεκινήσει από την 21η Αυγούστου όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και βασίζεται στην βελτίωση του κοινωνικού κράτους, για το οποίο έχουμε τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό- όχι μόνο με επιδόματα αλλά και με μόνιμες δομές-, στη διαφύλαξη και τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε επαναφορά των συλλογικών και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά του βασικού μισθού σταδιακά σε βιώσιμα επίπεδα».

«Καταφέραμε να βγάλουμε όρθια την κοινωνία από μια σκληρή οκταετία εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, όπου το κοινωνικό κράτος κατάφερε να στηρίξει αυτούς που δοκιμάστηκαν σκληρά από την κρίση, ανθρώπους της μεσαίας τάξης που έχασαν την δουλειά τους και που τώρα ήρθε η ώρα να ανακουφιστούν από τα βάρη».

«Το πρόγραμμα της ΝΔ από την άλλη υπόσχεται όχι μόνο εργασιακό αλλά και κοινωνικό μεσαίωνα. Γνωρίζουμε άλλωστε πως έχουν πολιτευτεί τόσα χρόνια και έχουμε ακούσει αρκετές φορές από στελέχη της ΝΔ πόσο φίλος της Ελλάδας είναι το ΔΝΤ και οι πολιτικές του. Αυτές τις πολιτικές θέλουν να ασκήσουν, αυτές τις εργασιακές σχέσεις θέλουν να επαναφέρουν και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

«Το 2018 έγιναν 3,6 δις ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις στην χώρα μας, πολύ μεγάλο ποσό ιδιωτικών επενδύσεων ακόμα και για προ μνημονίου εποχές. Η ΝΔ δεν μπορεί να μιλάει για επενδύσεις από τη στιγμή που επί Κυβερνήσεως της όχι μόνο δεν έγιναν επενδύσεις, αλλά διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, εφαρμόστηκε ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους και δεν μπόρεσε να πιάσει κανέναν στόχο».

«Το ΚΙΝΑΛ δια στόματος της κας. Γεννηματά έχει ήδη δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να καταργήσουν την απλή αναλογική. Αυτό έρχεται από την Πρόεδρο ενός «κεντροαριστερού» κόμματος και μάλλον όλοι οι υπόλοιποι αναρωτιόμαστε που πήγε η Κεντροααριστερά. Για το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται εχθρός και η ΝΔ σύμμαχος. Ψηφίζεις ΚΙΝΑΛ, δηλαδή, σου βγαίνει Μητσοτάκης».