Εκλογές: Ποντάροντας στη λήθη

Πιο νωθρή προεκλογική περίοδο και παράλληλα πιο  παράξενη δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Την ίδια στιγμή που κάποια επιδόματα της κυβέρνησης σε οριμένες κατηγορίες πολιτών στοχεύουν ευθέως στην αποκομιδή ψήφων, την ίδια ακριβώς στιγμή η δεξιά παράταξη μιλά για επιδοματική βοήθεια μόνο στα Eλληνόπουλα, και αυτή δεν είναι μια «ατυχής» δήλωση παρά μια στοχευμένη πρόβα - τζενεράλε για το τι θα επακολουθήσει όταν η ΝΔ πάρει την εξουσία. 

Δηλώσεις του τύπου «εργασία και το Σαββατοκύριακο» επίσης δεν είναι τυχαίες και ας προσπαθούν κάποιοι να τις υποβαθμίσουν. Η αλήθεια εξάλλου εκφράζεται μέσα από τα κάθε είδους γλωσσικά ατοπήματα, αν υποθέσουμε ότι περί αυτών πρόκειται. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχοντας τακτοποιήσει τις υποθέσεις του παρελθόντος προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και να το εστιάσουν αποκλειστικά και μόνο στα προγράμματά τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείδωσε» το δράμα του 2015, διαλαλώντας την υποτιθέμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η δε ΝΔ από τη μεριά της με τον αέρα του δημοσκοπικού προβαδίσματος έφτασε διά του αρχηγού της ακόμη και στο σημείο να μοιράζει από τώρα υπουργεία και μάλιστα να προειδοποιεί μερικούς – μερικούς να μην τους ανοίγει η όρεξη. 

Τα υπόλοιπα κόμματα σε ρυθμούς ρελαντί, το ΚΙΝΑΛ ποντάροντας σε ένα αποτέλεσμα μη αυτοδυναμίας για να παίξει ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις, το ίδιο όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που θέλουν να πρωτοστατήσουν στον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Υπάρχουν μάλιστα και δημοσκοπήσεις που αναφέρονται στη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών για κυβέρνηση με πολλά κόμματα, τρόπον τινά οικουμενικής, ένα πείραμα από τα παλιά.  

Οι διάφοροι κύκλοι όμως που στοχεύουν και ποντάρουν σε αυτή την προοπτική, μάλλον κάτι άλλο έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Θέλω να πω πως με πολλά κόμματα στην κυβέρνηση ακολουθεί και μεγάλη σιωπή, ο προφανής στόχος των κύκλων αυτών. Με τον τρόπο αυτό περνούν χωρίς διαμαρτυρίες πολλά μέτρα λιτότητας στο όνομα του υποτιθέμενου νοικοκυρέματος της οικονομίας. 

Είναι δε τόσο εύκολο το έργο της κυβέρνησης αυτής καθώς και τα συνδικάτα είναι ελεγχόμενα και η εμπειρία των αριστερών από την τετραετή διακυβέρνησης της χώρας  είναι χρήσιμη. Αυτό όμως το σενάριο φαίνεται πως δεν θα παιχθεί προς το παρόν. Υπάρχει καιρός.

Προς το παρόν, ενδιαφέρον παρουσιάζουν μόνο τα διάφορα tweets που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Εκεί φτάσαμε, να ορίζει το twitter το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί αυτού του κατά τα άλλα ιστορικού τόπου κάνουν το κάθε τι προκειμένου να οδηγήσουν τους πολίτες σε απελπιστικές κινήσεις και επιλογές γιατί έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια. 

Πριμοδοτούν την κάθε αυθαιρεσία, διορίζουν κατά το δοκούν μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές και ταυτόχρονα διακηρύττουν πως είναι κατά του ρουσφετιού. Και δεν διορίζει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση, που ετοιμάζεται για το μεγάλο φαγοπότι, την ίδια στιγμή που υποθέσεις τύπου Novartis θα πάνε στο χρονοντούλαπο. 

Νωθρό λοιπόν το προεκλογικό κλίμα, αδιάφορες οι δηλώσεις των μονομάχων, χωρίς ενδιαφέρον οι δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, τα ποσοστά «κλειδωμένα». Ο μόνος λόγος που γίνεται, είναι για την αυτοδυναμία, που κατά βάθος η ΝΔ δεν τη θέλει. Και ο λόγος είναι προφανής: γιατί δύσκολα θα τα βγάλει πέρα μόνη της.

Μπορεί να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες, μπορεί οι διαδηλώσεις να έλαβαν τέλος, μπορεί το ατομικό βόλεμα να κυριαρχεί στην πλειοψηφία των πολιτών, οι εποχές όμως είναι περίεργες και προφήτες δεν περισσεύουν.

Θέλω να πως με αυτό πως το όλο σύστημα κυριαρχίας μπάζει από παντού και ας μην το έχουν αντιληφθεί οι πολίτες ή κάποιοι που το έχουν, δεν ξέρουν τι να πράξουν πέρα από τον καταγγελτικό λόγο. Κοντός ψαλμός αλληλούια: η 7η Ιουλίου δεν είναι μακριά και όσοι μιλούν για εκλογικό περίπατο της ΝΔ, δεν μπορούν να εγγυηθούν για περαιτέρω επιτυχή διακυβέρνηση της χώρας από την δεξιά παράταξη. Γιατί νομοτελειακά, όταν κυβερνά η δεξιά αρχίζουν και πάλι οι διαδηλώσεις, έστω και αν τα αιτήματα είναι κλαδικά.

Από μια άποψη λοιπόν, μπορεί το κλίμα να είναι νωθρό, η συνέχεια όμως μετά την 7η Ιουλίου αναμένεται συναρπαστική.