“Μόνος Εναντίον Όλων” o Τσίπρας, γιατί;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιωαν. Σάρλης*

Δανείστηκα τον τίτλο του άρθρου μου από το βιβλίο του Ανδρέα Νικολόπουλου “Η Στρατηγική των Διαπραγματεύσεων - Μόνος Εναντίον Όλων”, καθηγητή στο Μεταπτυχιακό μου Δίπλωμα στις Διαπραγματεύσεις (Diploma In Negotiations) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να διερωτηθώ για πολλοστή φορά. Γιατί όλοι εναντίον του Αλέξη Τσίπρα; Είναι τυχαία άραγε η αντιμετώπιση αυτού του ανθρώπου από τους πολλούς και δη από τα αντίπαλα κόμματα και άπαντα σχεδόν τα ΜΜΕ στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Όχι, βέβαια; Υπάρχουν  εξηγήσεις:

1ο. Γιατί  ο  ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει μια άκρως ενοχλητική κυβέρνηση γι’ αυτούς που είχαν ήδη αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στην πιστωτική ασφυξία, στο κλείσιμο των τραπεζών και γενικά στη χρεοκοπία, προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψουν στο θώκο αυτοί που είχαν ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια σε συνεργασία με τα σκληρά συντηρητικά κέντρα της Ευρώπης. 

2ο. Γιατί  ο ΣΥΡΙΖΑ  προσπαθήσε από την πρώτη στιγμή να φέρει σε πέρας το μεγάλο όραμα της απαλλαγής της χώρας μας από τη “μέγγενη” της εποπτείας. Κι αυτό δεν άρεσε στους επιτήδειους. Βρέθηκε, τότε, ο Αλέξης να διαπραγματεύεται με κύριο όπλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με λογικά επιχειρήματα απέναντι σε μια “γερμανική” Ευρώπη, μην έχοντας συμμάχους ούτε καν στην Ελλάδα, και με “βαρίδια” δεσμεύσεων από τους προκατόχους Σαμαρά – Βενιζέλο. Μπόρεσε, παρόλα αυτά, να διεθνοποιήσει το θέμα, αλλά και ν’ αποκτήσει η χώρα μας συμμάχους πέραν των εθνικών της συνόρων, προβάλλοντας το χρέος ως μη βιώσιμο και  την κρίση του χρέους όχι μόνο ως ελληνικό πρόβλημα, αλλά κύρια ευρωπαϊκό. 

3ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ  έκανε τη μεγάλη διαφορά πολιτικής ηθικής,- σε αντιπαράθεση με τις  κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ-, όταν τον Σεπτέμβρη του 2015  στις εκλογές που επεδίωξε να γίνουν, ζήτησε την εντολή του ελληνικού λαού “με το τρίτο μνημόνιο στο χέρι” το οποίο, μάλιστα, είχε  υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τον Αύγουστο του ’15 με 222 «ναι» από την πλειοψηφία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Ν.Δ και το ΚΙΝ.ΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Μόνο που σήμερα, Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ προσπαθούν τεχνηέντως να αποσιωπήσουν τη δική τους συμμετοχή στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

4ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά την κοροϊδία την οποία όμως ξεχνούν οι “καιροσκόποι” της εξουσίας. Και θυμίζω στους αναγνώστες του άρθρου μου, πως στις 4.10.2009, ο Έλληνας και η Ελληνίδα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου ο ΓΑΠ να κερδίσει τις εκλογές, όπως κι έγινε. Αποτέλεσμα;  Έβαλε τη θηλιά στο λαιμό μας το 2010 με το  πρώτο Μνημόνιο. Τον Μάη και τον Ιούνη του 2012 ο Α. Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές ασκώντας αντιπολίτευση στον Παπανδρέου για το Μνημόνιο και μόλις κέρδισε τις εκλογές ψήφισε κι αυτός ένα δεύτερο Μνημόνιο. Και ερωτώ. Ο Τσίπρας ήταν αυτός που μας ξεγέλασε και μας έβαλε στα μνημόνια ή η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ; Τόσο γρήγορα, λοιπόν, ξεχνάμε εμείς οι Έλληνες;

5ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το κόμμα που μείωσε το εισόδημα του Έλληνα, αλλά αυτό που σε πολλούς το αύξησε και σε αρκετούς το εγγυήθηκε. Τα αντίπαλα κόμματα, οι “ημέτεροι” και οι οπαδοί τους, προκειμένου να πείθουν τους αδαείς στις καθημερινές τους συζητήσεις, επικαλούνται ως δικαιολογία τα δήθεν προ τετραετίας προεκλογικά ψέματα του Τσίπρα. Τους τα επιστρέφω. Λυπάμαι που αναμασούν δικά τους ψεύδη και παραλήψεις του παρελθόντος ως γενόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους πιάνω αδιάβαστους και τους παραθέτω πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης που δεν αμφισβητούνται παρά μόνο από αυτούς που τους συμφέρει να εθελοτυφλούν.

Είναι λυπηρό να μυωπιάζουν οι κακεντρεχείς μπροστά στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Αναφέρομαι στις παροχές σε άνεργους και σε φτωχά λαϊκά στρώματα, όπως το δωρεάν ρεύμα και το νερό σε φτωχά νοικοκυριά, οι δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, η επιδότηση ενοικίου, η κάρτα αλληλεγγύης,  τα κουπόνια σίτισης, η αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων από το ΕΚΑΣ, η  κατάργηση των πέντε (5) ευρώ στα νοσοκομεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συνανθρώπους μας και πολλά άλλα. Διερωτώμαι. Πώς είναι δυνατόν, οι ευεργετηθέντες να είναι τόσο αγνώμονες; Ερώτημα που απαντήθηκε πρόσφατα στις ευρωεκλογές.

6ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που εξακολουθεί να βιώνει ο ελληνικός λαός, κατάφερε να διαχειριστεί ικανοποιητικά το προσφυγικό πρόβλημα, να το αναδείξει σε πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρώπη των 28, παρά τις όποιες αδυναμίες, κόντρα στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα εκπροσώπων της Ακροδεξιάς. Ποια μπορεί, λοιπόν, να είναι η απάντηση της Ν.Δ. και των υπολοίπων αντιπάλων κομμάτων επί του πρακτέου;

7ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι το εμπόδιο στα σχέδια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. Αντί, λοιπόν, να τα βάζουν με τον Τσίπρα και να ζητούν τη ψήφο του κοσμάκη, όφειλαν να πουν στον καθένα μας  με ποιον τρόπο και πότε θα επιστρέψουν τα δανεικά που έπαιρναν με εγγύηση τον “αέρα”, ενώ θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για μια σειρά όχι μόνο πολιτικών, αλλά και αρκετές φορές σκανδάλων που απαξίωσαν την πολιτική και έφεραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού.

Αναφέρω τη μη αδειοδότηση των καναλιών και τα παιχνίδια με τον βασικό μέτοχο, τις προσλήψεις κατά καιρούς χωρίς ΑΣΕΠ, το καρτέλ γάλακτος, το παραδικαστικό, τις υποκλοπές στη Vodafone, το σκάνδαλο Siemens, τη Μονή Βατοπεδίου, τη Λίστα Λαγκάρντ, το σκάνδαλο Νovartis, δηλαδή, μερικά από τα πλέον “εμφανή” πεπραγμένα στελεχών της Ν.Δ, του ΚΙΝ.ΑΛ και των εχόντων πελατειακές σχέσεις  με τα κόμματα αυτά. 

8ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο στόχαστρο των στελεχών της Ν.Δ, του ΚΙΝ.ΑΛ  και των άλλων κομμάτων και δη των εκκολαπτόμενων, όπως η ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, η Πλεύση της Κωνσταντοπούλου κ.ά. Η μεν Ν.Δ για τους γνωστούς λόγους αντιπαλότητας και σκοπιμότητας, το δε ΚΙΝ.ΑΛ “εκδικητικά” για τις διαρροές των μελών του προς τον  ΣΥΡΙΖΑ, προσπερνώντας το αίτιο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ που ήταν αυτό που ενόχλησε περισσότερο και αποχώρησαν μέλη και οπαδοί από το τότε ΠΑΣΟΚ κατά συρροή.

Εξ άλλου, ευθέως πλην σαφώς εμμένει το ΚΙΝ.ΑΛ σε παλαιομοδίτικες πολιτικές συμπεριφορές. Για το ΚΚΕ που τά χει με τον Τσίπρα, το καλό και το κακό στις κυβερνητικές ενέργειες, εκλαμβάνεται ούτως ή άλλως ως κακό, προκειμένου το κόμμα αυτό να διατηρήσει το ποσοστό του.  Όσον αφορά τα νεοσύστατα μικροκόμματα που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή,- ως δια μαγείας-, με στόχο την κλοπή  ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αγνοείστε τα!  

9ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν γύρισε την πλάτη στη νησιωτική Ελλάδα. Δεν αγνόησε τις βιοτικές ανάγκες των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά ανασυγκρότησε το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά. Μάλιστα, για πρώτη φορά μια κυβέρνηση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης της νησιωτικότητας στα θέματα υποδομών  μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου, στα θέματα υγείας με την αύξηση κινήτρων για τους γιατρούς του ΕΣΥ, στα θέματα εργασίας με τις προσλήψεις στους Δήμους των νησιών μας μόνιμου προσωπικού, στα θέματα παιδείας με τη δέσμευση διορισμών στην εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, στα θέματα μεταφοράς με την αύξηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τις αφαλατώσεις στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τα νησιά μας.

Έ; Αυτά όλα δεν αρέσουν στη Ν.Δ που αντιπαραθέτει, -ειδικά στις προσλήψεις-, την εμμονή της στον μνημονιακό κανόνα 1:5 που ερμηνεύεται ως αντιστοιχία της μιας πρόσληψης προς πέντε απολύσεις. Παρακαλώ, συνειδητοποιείστε το!

10ο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέλαβε το 2015 άδεια και υπερχρεωμένα Κρατικά Ταμεία, με έλλειμμα 550 εκατ., καταφέρε ως σημερινή Κυβέρνηση, στηριζόμενη στον Ελληνικό λαό, να διαθέτει 34 δισ. πλεόνασμα. Μάλιστα, το όποιο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα δεν αρέσει καθόλου στη Ν.Δ. Επ’ αυτού ο πρόεδρός της  Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir εξέφρασε τη δέσμευσή του, εφόσον εκλεγεί, να επαναδιαπραγματευθεί τα υψηλά πλεονάσματα που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νέο χαμηλότερο πλεόνασμα να ισχύσει από το 2021.

Ναι, αλλά τό υψηλότερο πλεόνασμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε προορισμό τις κοινωνικές παροχές για την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση (βλ. 120 δόσεις- ανάσα προς τα ασφ. Ταμεία), την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την οικονομική ενίσχυση των συντ/χων (βλ. 13η σύνταξη). Μετά την περικοπή του πρωτογενούς πλεονάσματος, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι; 

11ο. Γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2015 προέβη στην επαναλειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών  σταθμών της ΕΡΤ, καθώς και στην επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που η Ν.Δ, ως κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τον Νοέμβρη του 2013, έκλεισε με ταχείες διαδικασίες. Επρόκειτο για μια απόφαση που αμφισβητήθηκε έντονα, προκαλώντας εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως ορθώς έκλεισε η ΕΡΤ το 2013 και πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του ανταποδοτικού τέλους κατά 50%, ποιος μας εγγυάται πως η ΕΡΤ δεν αντιμετωπίζει και σήμερα κρυφές ή φανερές απειλές; Άποψή μου. Όχι μόνο δεν αρέσει στη Ν.Δ το ότι η ΕΡΤ παραμένει κερδοφόρα και πλεονασματική, αλλά και το γεγονός πως η ΕΡΤ του σήμερα, αποτελεί  τον πλέον δυναμικό ανταγωνιστή των αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας, είναι γι’ αυτήν αδιάφορο. 

Φίλες και Φίλοι ψηφοφόροι, 
Κακά τα ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραλάβει μια χρεοκοπημένη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική. Και αν υπήρχε και κανένας υποτυπώδης αναπτυξιακός μηχανισμός, αυτός χαρακτηριζόταν από διαφθορά, αδράνεια και έλλειμμα αξιοπιστίας.  O ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που κληρονόμησε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τις “φούσκες” του παρελθόντος (χρηματιστήριο, “κόκκινα” δάνεια και άλλα πολλά). Α! ναι ξέχασα και τα Μνημόνια.

Τα κακώς κείμενα τα φόρτωσαν στην πλάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καλά, δεν πειστήκατε, αναγνώστες μου, ακόμη; Για όλα φταίει O ΣΥΡΙΖΑ. Ακούγοντας αυτά κι άλλα πολλά από όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου και απ’ όλα σχεδόν τα κανάλια και τις εφημερίδες, εγώ στη θέση σας από αντίδραση και μόνο θα ψήφιζα “ΣΥΡΙΖΑ”. 

Φίλες και Φίλοι ψηφοφόροι,
Η λάσπη και η αμφισβήτηση δεν έχουν θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φτάνει να αναλογιστείτε τι έπραξε η κυβέρνηση αυτή μέσα σε μια τετραετία, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ των 4 χρόνων με αυτά της τριακονταετίας και πλέον της Ν.Δ και της εικοσαετίας του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛ). Καιρός να συνέλθουμε!

Φίλες και Φίλοι ψηφοφόροι,
Δεν θα ήθελα να σας χαρακτηρίσω ευκολόπιστους. Το αντίθετο, μάλιστα. Έχετε και τη γνώση και την κρίση και το τσαγανό. Απλά, εγώ κι’ εσείς σαν Έλληνες, ξεχνάμε πολύ γρήγορα! Καλό θα ήταν, λοιπόν, αυτή τη φορά να μη ξεχάσουμε να  αποδώσουμε δικαιοσύνη με την ψήφο μας στις εκλογές της 7ης Ιούλη σ’ ένα κόμμα που πάλεψε, μόχθησε, τά ’βαλε με τους ευρωπαίους εταίρους εκτός της χώρας μας και με όλα σχεδόν τα κόμματα εντός.

Κι’ όμως, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά πέτυχε το ακατώρθωτο. Να μας βγάλει από τα μνημόνια. Έρχονται σήμερα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ που μας έβαλαν στα μνημόνια να προβάλλουν τον εαυτό τους ως αυριανοί σωτήρες. Συνοδοιπόροι τους στην κόντρα το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και τα μικροκόμματα. Το “Μόνος Εναντίον Όλων” δεν τον θεωρώ τυχαίο τίτλο για το άρθρο μου.    

Φίλες και Φίλοι ψηφοφόροι,

Το “Μόνος Εναντίον Όλων” ας αποτελέσει τον τίτλο του άρθρου μου. Θέλω να πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Μόνος. Έχει εσένα που βασίζεσαι στις επιλογές σου. Έχει εμάς που τον στηρίζουμε. Έχει αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν και τον εμπιστεύονται. Έχει την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων.  Μπορεί, σήμερα να είναι “Μόνος Εναντίον Όλων”, αλλά αύριο  θα πλαισιώνεται από εμένα κι’ από εσένα συνηδειτέ ψηφοφόρε.

Κι’ αν έκανες λάθος στις ευρωεκλογές, καιρός να επανορθώσεις στις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε χρειάζεται. Ο Τσίπρας σε καλεί ν’ αποφασίσεις για τη ζωή σου. Το λιθαράκι της ανοικοδόμησης της Ελλάδας μας που  έβαλε ο Αλέξης μην το περιφρονήσεις. Πρόσθεσε κι άλλα. Τα χρειάζεται ο ίδιος για να συνεχίσει το έργο του, ώστε να μη νιώθει μόνος. Τα χρειαζόμαστε όλοι μας για να προχωρήσει η Ελλάδα  μπροστά!