T. Χατζηιωάννου: Θα έπρεπε να εγκριθεί η σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη

T. Χατζηιωάννου: Θα έπρεπε να εγκριθεί η σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη

T. Χατζηιωάννου: Θα έπρεπε να εγκριθεί η σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 352 ΦΟΡΕΣ

Αυτό επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης

Απογοητευμένος εμφανίζεται ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου, μετά την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να αναβάλει την έγκρισή του για τη νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει τη νέα Δημοτική Αρχή αλλά και τις καινούργιες Διοικήσεις των υπόλοιπων συμβαλλόμενων φορέων.

Όπως λέει στη «Ροδιακή» ο ίδιος, δεν είχαν να χάσουν τίποτα αν την ενέκριναν γιατί τον ίδιο σεβασμό που θέλουν να δείξουν προς τις νέες Διοικήσεις θα επεδείκνυαν και σε μία δουλειά πέντε χρόνων. Λέει ακόμη ότι θα μπορούσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης να είχε συνεννοηθεί για το θέμα αυτό με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

«Σε τι δεν είχαν ενημερωθεί; Δεν γνώριζαν γι’ αυτό;», λέει ακόμη, απαντώντας και στον δημοτικό σύμβουλο με τη νέα Δημοτική Αρχή κ. Καραμαρίτη (σ.σ. ο οποίος είχε τοποθετηθεί για το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο λέγοντας ότι έχουν τη βούληση να προχωρήσουν την Προγραμματική και απλά θέλουν λίγο χρόνο για να τη μελετήσουν). Στην ουσία, όπως εξηγεί, δεν αλλάζει κάτι γιατί δεν χρειάζεται κάποια έγκριση από την αρχή και επίσης οι Διοικήσεις έχουν συνέχεια.
«Δεν χάθηκε και ο κόσμος αλλά θα μπορούσαν να είχαν συμφωνήσει και μετά να τη βελτίωναν (σ.σ. την Προγραμματική)», λέει ακόμη ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος.

Θυμίζει, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηιωάννου ότι η άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί ήταν αυτή η οποία είχε να κάνει μόνο με τα ακίνητα εντός του Μνημείου και θεωρούν ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η Μεσαιωνική Πόλη έχει ανάγκη από βασικά έργα υποδομών τα οποία περιλαμβάνει η π.σ.», λέει.

Όπως εξηγεί, έτσι κι αλλιώς με τα προβλήματα των υποδομών που έχει το Μνημείο, η ροή των πραγμάτων, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, μεταξύ άλλων επειδή και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, έχει οδηγήσει πολλούς να τα εκμεταλλευτούν μέσω του Airbnb. Μάλιστα, χαρακτηριστικό αυτού που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Παλιά Πόλη είναι ότι μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας γύρω στα χίλια δωμάτια κατ’ εκτίμηση!

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος υπενθυμίζει ότι η πρόταση που απέρριψε το Υπουργείο Πολιτισμού επί Υπουργίας του κ. Στρατή, και ο Δήμος της Ρόδου, ήταν αυτή που είχε κατατεθεί επί Υπουργίας της κας Κονιόρδου και ήταν διαφορετική ενώ εκτιμούν ότι άνοιγε το δρόμο προς το κέρδος. Δηλαδή, έλεγε ότι μ’ αυτό τον τρόπο υπάρχει χρηματοδότηση και θα αυτοχρηματοδοτείται ουσιαστικά η συντήρηση του Μνημείου, θεωρούν, όμως, ότι άνοιγε και το δρόμο για το κέρδος με την εκμετάλλευση ακινήτων και δεν πίεζε την κυβέρνηση να δώσει πίσω χρήματα στη Ρόδο. Στην πρόταση εκείνη συμμετείχε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά τελικά δεν επιλέχθηκε αυτή στην παρούσα φάση.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηιωάννου, για ακόμα μία φορά τονίζει ότι η δική τους πρόταση, στην οποία τελικά και κατέληξαν το Υπουργείο και οι συμβαλλόμενοι φορείς, έχει τη φιλοσοφία ότι η νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη πρέπει να λειτουργεί ως μία «ομπρέλα» προστασίας για το Μνημείο, να έχει στόχο τη συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού της και να μην ευνοεί μία διαδικασία ενοικίασης και αγοράς των ακινήτων.

Ενδεικτικά αναφέρει, τέλος, ότι περίπου 200 κατοικίες «εντός των τειχών» έχουν αγοραστεί από ξένους και τις μισθώνουν μέσω Airbnb και ο φόβος είναι ότι, στο τέλος, η Μεσαιωνική Πόλη θα μετατραπεί σε έναν απέραντο τέτοιο χώρο.

Διαβάστε ακόμη

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!