Νυκτερινή πανδαισία στης Ρόδου το Μεγάλο Κάστρο...

Νυκτερινή πανδαισία στης Ρόδου το Μεγάλο Κάστρο...

Νυκτερινή πανδαισία στης Ρόδου το Μεγάλο Κάστρο...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1200 ΦΟΡΕΣ

Της Μαριέττας Σουσούδη
Φιλολόγου

Την Παρασκευή (21/6) στο πανέμορφο προαύλιο του Καστέλλου, το κοινό της Ρόδου αλλά και πολλοί τουρίστες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν μία συναυλία υψηλών απαιτήσεων με αποσπάσματα Ιταλικής Όπερας και ναπολιτάνικου τραγουδιού.

Η συναυλία αυτή ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο οδοντίατρο Δ. Παπαϊγνατίου, ο οποίος απεβίωσε προ διετίας και ο οποίος παράλληλα με το ιατρικό του επάγγελμα είχε εντρυφήσει με ξεχωριστή επιτυχία και ζήλο, στο κλασσικό τραγούδι και τη Βυζαντινή μουσική, διαθέτοντας σπουδαίο φωνητικό και λυρικό ταλέντο και στον τομέα αυτό...

Η κόρη του εκλιπόντος κ. Κική Σαλαμαστράκη – επίσης βαθύς γνώστης της μουσικής παιδείας - είχε την εξαιρετική πρωτοβουλία να κάνει ένα μουσικό αφιέρωμα στον πατέρα της, υπενθυμίζοντας στο ροδιακό κοινό αλλά και σε φίλους και συνεργάτες του γιατρού, την προσφορά του στον ευρύτερο χώρο της Μουσικής.

Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκε με πολύ ενθουσιασμό ο έμπειρος και αξιόλογος καθηγητής μουσικής κ. Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος πλαισίωσε το αφιέρωμα αυτό με τα μέλη της πειραματικής χορωδίας του Δήμου Ρόδου, αποτελούμενη από λάτρεις της μουσικής και του τραγουδιού, της οποίας ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίδης προΐσταται και οργανώνει, αλλά και από χαριτωμένα και ταλαντούχα μικρά παιδιά που οι γονείς τα εμπιστεύθηκαν στον μεγάλο δάσκαλο.

Παράλληλα με τα χορωδιακά τμήματα και την ωραία παρουσία τους το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και ένα επιτελείο λαμπρών καλλιτεχνών που συνόδευαν τη μουσική αυτή εκδήλωση: Αξίζει να αναφέρουμε τους τενόρους –βαρύτονους κυρίους Γιάννη Χριστόπουλο και Λεωνίδα Σακελλαρίδη , τις κυρίες Δήμητρα Παπαδοπούλου -mezzo soprano και Ελευθερία Ζαράκη- soprano καθώς και τους πιανίστες κυρίους Δημήτρη Γιάκα και Δημήτρη Ιωσήφ που είχαν την επιμέλεια της μουσικής επένδυσης. Όλοι μαζί συνάρπασαν τους θεατές έτσι ώστε να «στεφθεί» εκείνη η βραδιά με μεγάλη επιτυχία!

Δεν θα ήταν υπερβολή να πεί κανείς ότι η εκδήλωση αυτή δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις θεαματικές συναυλίες των μεγάλων διεθνούς φήμης τενόρων: Pavarotti, Domingo, Carreras, διότι όλοι οι καλλιτέχνες με τη μαγεία των λυρικών φωνών τους και τον ανεπανάληπτο ενθουσιασμό τους, μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές, σε όμορφους τόπους της Ρομαντικής και Καλλιτεχνικής Ιταλίας και κατάφεραν να αναβιώσουν τα αθάνατα έργα των μεγάλων Ιταλών συνθετών Verdi, Puccini, Doninzetti κ.α. που πλημμυρίζουν μελωδικά πολλές πλατείες του Ιταλικού Νότου και Βορρά, τα καλοκαιρινά βράδια, κατάμεστες πάντα από κόσμο...

Ολες αυτές οι εύηχες , μεγαλειώδεις άριες της Ιταλικής Οπερας έχουν την ικανότητα όχι απλά να «χαϊδεύουν» τα αυτιά του κάθε ακροατή αλλά και να διεισδύουν στα βάθη της ψυχής του, να τον υψώνουν σε άλλες ανώτερες σφαίρες συγκινησιακής και ψυχικής ανάτασης.

Τέτοιου είδους αποτέλεσμα είχε επιτύχει να μεταδώσει ο κ. Σακελλαρίδης στο κοινό με τους εκλεκτούς συνεργάτες του...
Οι παρευρισκόμενοι αισθάνθηκαν σίγουρα πιο ανάλαφροι και γαλήνιοι ξεφεύγοντας έστω και για λίγο από την σκληρή καθημερινότητα, από την στείρα και ατέρμονη πολιτικολογία των ημερών, από την οικονομική δυσπραγία της χώρας, τα μνημόνια και τις τουρκικές προκλήσεις. Με τις μελωδίες και την αρμονία τόσων φωνών λυτρώθηκαν και ανανεώθηκαν…

Βρισκόμουν και εγώ μέσα στο πλήθος και μοιράσθηκα τέτοιου είδους ακούσματα και συγκινήσεις...
Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι δεν βρέθηκα σε σ αυτήν την εκδήλωση τυχαία ή απλά επειδή λατρεύω την ιταλική όπερα και την ιταλική κουλτούρα.

Είχα την τιμή να γνωρίζω τον αείμνηστο Δ. Παπαϊγνατίου και προσωπικά, διότι υπήρξε οικογενειακός μας ιατρός και έχαιρε εκτίμησης και θαυμασμού από όλα τα μέλη της οικογένειας μου.
Και κατά δεύτερο λόγο ήθελα να απολαύσω ακόμα μία φορά τον τενόρο κ. Λεωνίδα Σακελλαρίδη γιό του Γεωργίου Σακελλαρίδη και της αξέχαστης και αγαπημένης συμμαθήτριας μου, Ειρήνης Σπανού, που τόσο πρόωρα και τραγικά έφυγε από τη ζωή την δεκαετία του ‘90...

Η συναρπαστική συναυλία που γοήτευσε όλους ήταν άξια συγχαρητηρίων και επευφημιών! Όλοι όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και μας χάρισαν όμορφες στιγμές.
«Θερμά συγχαρητήρια» και πάλι στην κ. Σαλαμαστράκη για την πρωτοβουλία της, στον κ. Σακελλαρίδη για την υλοποίηση της αλλά και στην ομάδα των καλλιτεχνών της βραδιάς!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ δεν αρκεί για να εκφράσει κανείς τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη του όχι μόνο για την ψυχαγωγία αλλά και για το ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το κοινό.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ τέτοιου είδους ευγενείς εκδηλώσεις να συνεχισθούν, διότι προάγουν τον πολιτισμό μας και συμβάλλουν ώστε οι νέοι άνθρωποι κυρίως, να αφήσουν έστω και για λίγο την καρέκλα του υπολογιστή τους, την οθόνη του κινητού τηλεφώνου και τους λαβυρίνθους των βλαπτικών ουσιών και να ασχοληθούν με τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα ερεθίσματα όπως είναι η ΜΟΥΣΙΚΗ ώστε η ψυχή και το μυαλό τους να πλημμυρίσουν από χαρά και αγαλλίαση!...

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων