Ν. Σαντορινιός: "Δημιουργήσαμε μόνιμες πολιτικές που απαντούν στα καθημερινά προβλήματα της Νησιωτικότητας"

Ν. Σαντορινιός: "Δημιουργήσαμε μόνιμες πολιτικές που απαντούν στα καθημερινά προβλήματα της Νησιωτικότητας"

Ν. Σαντορινιός: "Δημιουργήσαμε μόνιμες πολιτικές που απαντούν στα καθημερινά προβλήματα της Νησιωτικότητας"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 178 ΦΟΡΕΣ

Του
Νεκτάριου Σαντορινιού
Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου
Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας
και Νησιωτικής Πολιτικής

Αυτή η Κυβέρνηση αφουγκράστηκε όσο καμία άλλη τα νησιά μας. Από την αρχή της θητείας της στάθηκε ιδιαίτερα στους ανθρώπους των νησιών, στις ανάγκες τους και στα καθημερινά τους προβλήματα, ενώ εστίασε τις πολιτικές της σε δράσεις που αναδεικνύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας.

Τα νησιά μας για πολύ καιρό ζούσαν με υποσχέσεις, εγκαίνια χωρίς αντικείμενο και χτυπήματα παρηγορητικά στην πλάτη. Οι νησιώτες ένιωθαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και οι επιταγές του Συντάγματος για ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών με πολιτικές που να ενισχύουν την Περιφέρεια, ήταν μόνο ένα κενό γράμμα.

Η δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για την Νησιωτικότητα στο τέλος του 2016 έφερε προσδοκίες στα νησιά αλλά και αμφιβολίες, αν θα μπορέσει μια Κυβέρνηση μέσα σε μνημονιακές συνθήκες και δημοσιονομική ασφυξία να ασκήσει πολιτικές συνοχής και να αναστηλώσει τις νησιωτικές κοινωνίες που μαράζωναν. Το έργο που μου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό ήταν δύσκολο και αναγκάστηκα να περπατήσω σε αχαρτογράφητα νερά, αφού καμία ολοκληρωμένη μελέτη ή σχέδιο δεν είχε κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, έτσι ώστε να υπάρχουν μόνιμα θεσμικά πλαίσια για την Νησιωτικότητα, πάνω στα οποία θα δουλεύαμε.

Η αλήθεια όμως είναι πως εμείς προσεγγίσαμε τα νησιά με όραμα, ρεαλισμό και όρεξη για να ανατρέψουμε μια χρονίζουσα κατάσταση εγκατάλειψης και ερήμωσης. Βάλαμε στο κέντρο των πολιτικών μας τον νησιώτη, την καθημερινότητά του και τον αναγάγαμε σε κύριο συνοδοιπόρο μας στο δύσκολο δρόμο της εφαρμογής πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των νησιών.

Και τώρα πια περήφανα μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε:

• Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένας μόνιμος θεσμός για τους κατοίκους των νησιών και τις επιχειρήσεις τους. Αντισταθμίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών, εξαλείφει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των νησιωτικών προϊόντων και επιστρέφει πάνω από το 50% του κόστους μεταφοράς που συνεπάγεται η ζωή σε ένα νησί. Τα ποσά πιστώνονται αυτόματα στους λογαριασμούς των νησιωτών, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

• Από 1/1/2020 στη Ρόδο και σε πολλά άλλα μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου θα επιδοτείται και η μεταφορά καυσίμων μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Κάτοικοι και τουρίστες θα δουν την τιμή της αντλίας στην αμόλυβδη μειωμένη μέχρι και 10 λεπτά σε σχέση με την μέση τιμή της Αθήνας, όπως ήδη συμβαίνει στα μικρά νησιά που εφαρμόζεται.

• 58 εκατ. ευρώ από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για το Νότιο Αιγαίο που αντιστοιχούν σε 57 έργα υποδομής κομβικής σημασίας, επανεπενδύοντας στα νησιά εθνικούς πόρους.

• Το νησί της Ρόδου ενισχύθηκε σημαντικά για την υλοποίηση σημαντικών έργων: Επιχορηγήθηκε με 1,7 εκατ. ευρώ η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Θαλασσινή Πύλη μέχρι τον Λιμένα Ακαντιάς και με 650.000 η δημιουργία δικτύου ΑΜΕΑ στη Μεσαιωνική Πόλη, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού. Ενώ μέσω του ΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δόθηκαν περίπου 200.000 € για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Λιμεναρχείου.

• Από το Πρόγραμμα Φιλόδημος ο Δήμος Ρόδου επιδοτήθηκε με συνολικά 1,3 εκατ., ενώ αντίστοιχο ποσό δόθηκε για την Ανάπτυξη Συστήματος Ελέγχου Διαρροών και Διαχείρισης Δικτύου Ύδρευσης της Λίνδου.

• Σημαντικό έργο αποτελεί η χρηματοδότηση της β΄φάσης ύδρευσης από το φράγμα Γαϊδούρα του νησιού της Ρόδου από το Πρόγραμμα Φιλόδημος.

• Η απόδοση στην πόλη της Ρόδου του ιστορικού κτιρίου της Ροδιακής Έπαυλης ήταν μια υπόσχεση που υλοποιήθηκε μετά από πολύ κόπο και επιμονή και για την οποία είμαι ιδιαίτερα περήφανος. Δεν μείναμε όμως μόνο εκεί, επιχορηγήσαμε και με 3,5 εκατ. ευρώ την αναστήλωση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αποκτήσει η Ρόδος το στολίδι που της αξίζει.

• Κομβικής σημασίας με ιδιαίτερο αναπτυξιακό πρόσημο ήταν η απόφαση να επιδοτηθεί με 1,46 εκατ. ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού Ρόδου και Κω, ώστε τα ενισχυθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών μας.

• 4,2 εκατ. ευρώ δόθηκαν συνολικά για την αγορά και λειτουργία σύγχρονων ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων, όπως μαγνητικός τομογράφος, ψηφιακός αγγειογράφος, ακτινολογικό συγκρότημα αξίας 2 εκατ. ευρώ για τα νησιά Κω, Ρόδο και Κάλυμνο, όπου αναμένεται να καλυτερεύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα νησιά έχουν πια χτίσει μια αδιάρρηκτη σχέση που βασίζεται στην βαθιά κατανόηση της Νησιωτικότητας αλλά και στην συνεχή παρουσία μας σε αυτά. Εμείς δε ξεχωρίσαμε τα νησιά σε μικρά ή μεγάλα, σε πλούσια ή φτωχά. Για μας η νησιωτική Ελλάδα είναι ενιαία, αναπόσπαστο μέρος της συνοχής της χώρας και πλούσια σε όμορφους ανθρώπους που προσπαθούν και δημιουργούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Προσπαθήσαμε να είμαστε αληθινοί, να μιλάμε με τα έργα μας και όχι με μεγάλους τίτλους. Οι νησιώτες, με την διορατικότητα τους, θα ξεχωρίσουν την 7η Ιουλίου όσους έταξαν και δεν έπραξαν, και όσους δημιούργησαν με τα νησιά, για τα νησιά.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"