Ο Ροδίτης πίσω από το Μεταφορικό Ισοδύναμο!

Ήταν ευχάριστη η έκπληξη ότι ένας Ροδίτης και μάλιστα από την Αρχίπολη είναι ο Υπεύθυνος της Τεχνικής Ομάδας που δημιούργησε την πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Το μέτρο που έκανε σημαία του και πέτυχε ο Ροδίτης αναπληρωτής υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός από το οποίο επωφελούνται ήδη τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, κι έχουν εγγραφεί 300.000 νησιώτες!

Τα κόστη μετακίνησης, αυτά μας τρώνε, κι αυτά αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αεροπορικά καθώς και στη μετακίνηση προϊόντων.

Ζήτησα από τον Κυριάκο Διακονικολάου, να μιλήσει απλά για πολύπλοκα πράγματα που διεκπεραιώνει η Ομάδα της οποίας είναι επικεφαλής, δρώντας πάντα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Και πράγματι μου μίλησε για τα χρόνια των διακοπών του στη Ρόδο, για τον παππού του τον παπά στην Αρχίπολη και τη γνωριμία του με τον Νεκτάριο Σαντορινιό, τον οποίο εκτιμά «για τον ενθουσιασμό και την προσήλωσή του κάθε φορά που θέλει να επιτύχει ένα στόχο του».

Τηλεφωνικά έγινε αυτή η συνέντευξη, αφού η καλοκαιρινή επίσκεψη στη Ρόδο εκκρεμεί. Θα γίνει ωστόσο μόλις το επιτρέψει το βαρύ πρόγραμμα των επιστημόνων της Ομάδας η οποία θεωρεί «πρόκληση» ό,τι αναλαμβάνει και το βγάζει με επιτυχία εις πέρας.

Ήταν έκπληξη για εμάς ότι ένας Ροδίτης είναι ο υπεύθυνος της τεχνικής Ομάδας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο! Ποια είναι ακριβώς η σχέση μας με τη Ρόδο;
Ο πατέρας μου είναι Ροδίτης, από την Αρχίπολη όπου έζησε μέχρι τα 25 του χρόνια και φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου. Διορίστηκε δάσκαλος στη Νάξο, κι εκεί γνώρισε τη μητέρα μου, δασκάλα κι εκείνη, έμειναν μέχρι το 1973 οπότε και όλη η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, στο Γαλάτσι. Οι γονείς μου, ως δάσκαλοι είχαν τρεις μήνες διακοπές κάθε καλοκαίρι και το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αυτής το πέρναγα στην Αρχίπολη, μέχρι τα 17 μου χρόνια, παρέα με τα πρώτα και τα δεύτερα ξαδέλφια μου. Είναι έντονες οι μνήμες μου από τη Ρόδο. Θυμάμαι το Δεκαπενταύγουστο στην Κρεμαστή και τα μπάνια κάθε μέρα στα Κολύμπια και στην παραλία της Τσαμπίκας που πηγαίναμε ή με τ’ αμάξι, ή με το ποδήλατο. 

Και ο παππούς σας ήταν ο παπάς της Αρχίπολης, ο παπα-Γιώργης!
Λειτουργούσε στον Άγιο Νεκτάριο ο παππούς μου, ο παπα-Γιώργης Διακονικολάου. Θυμάμαι παιδιά που πίναμε από τις τρεις βρύσες του Αγίου Νεκταρίου για να ξεδιψάσουμε και ξεκουραζόμασταν κάτω από τον πλάτανο. Τον περισσότερο καιρό οι άνθρωποι του χωριού δούλευαν στα ξενοδοχεία, αλλά και στα χωράφια και θυμάμαι που πήγαινα μαζί με το θείο μου και μάζευα καρπούζια, τα στοιβάζαμε στο τρακτέρ και τα πηγαίναμε στα ξενοδοχεία. Ο παππούς έβγαζε μέλι και τον βοηθούσαμε κι εμείς τα παιδιά.
 

Τα καλοκαίρια στην Αρχίπολη με τον παππού του τον παπα-Γιώργη
Τα καλοκαίρια στην Αρχίπολη με τον παππού του τον παπα-Γιώργη


Από εκεί και ύστερα ξεκίνησε η πορεία που σας έφτασε ψηλά!
Στα 18 μου, πέρασα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθησα τον κλάδο της Πληροφορικής. Εργάστηκα σε εταιρείες Πληροφορικής, σε διαφημιστικές και εκδοτικές εταιρείες, με κύρια δουλειά τη δημιουργία ηλεκτρονικών περιοδικών και καταλόγων όπως ο Οδηγός Δημοσιότητας.

Ποια είναι η Ομάδα της οποίας είστε επικεφαλής;
Πρόκειται για μία από τις Ομάδες Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας που με πρωτοβουλία του προέδρου του, καθηγητή  Παναγιώτη Τσανάκα, ανέλαβε μία σειρά από δράσεις που αφορούσαν φοιτητές και ευπαθείς ομάδες. Τα τελευταία 10 χρόνια, με την Ομάδα μου ασχολούμαστε με έργα πανελλαδικής εμβέλειας που έχουν να κάνουν με κρατικές ενισχύσεις και την εξυπηρέτηση του πολίτη όπως είναι η ψηφιακή αλληλεγγύη που το 2014 έδωσε 96 εκατ. ευρώ σε 300.000 οικογένειες δικαιούχων, με πολύ χαμηλά εισοδήματα για να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Επίσης από το 2006 έως το 2009 με τη δράση «Δες την Ψηφιακά» που διέθεσε πάνω από 50.000 λάπτοπς, σε πρωτοετείς φοιτητές και τον «Μαθητικό Υπολογιστή» που το 2009 διέθεσε λάπτοπς σε όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Με τα συστήματα που φτιάχνει η Ομάδα μας, δίνονται όλα τα πάσο στους φοιτητές και τους σπουδαστές, το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών τα τελευταία τρία χρόνια, τα συγγράμματα των φοιτητών τα τελευταία πέντε χρόνια και η πρακτική άσκηση όλων των φοιτητών της χώρας. 

Η πρόταση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο πώς έγινε στην Ομάδα σας και από ποιον;
Με πρωτοβουλία του υφυπουργού τότε και σήμερα αναπληρωτή υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, έγινε επαφή με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας προκειμένου να αναλάβει τις υποδομές του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Για εμάς, ως τεχνική Ομάδα, αποτελεί πρόκληση η ανάληψη τέτοιων δράσεων οι οποίες είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Μας εντυπωσίασε η πίστη του κ. Σαντορινιού στη σημασία αυτού του έργου και στην αξία του για τους νησιώτες. Ήθελε να τους ελαφρύνει αφού ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους είναι τα κόστη μετακίνησης.

Ο ενθουσιασμός της Ομάδας του Υπουργού μεταφέρθηκε στη δική μας Ομάδα και στον πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και εργαστήκαμε όσο πιο εντατικά γινόταν για την επίτευξη του στόχου. Έτσι, μέσα σε σχετικά μικρό διάστημα ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των νησιωτών, δύο μήνες μετά ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα για την ενίσχυση της μεταφοράς προϊόντων  από τις επιχειρήσεις των νησιών και το Μάιο του 2019 ξεκίνησε η ενίσχυση των αεροπορικών εισιτηρίων. Από την εμπειρία μας, τη δράση την αγκάλιασαν και οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές εταιρείες που συνεργάστηκαν άψογα με την Ομάδα μας και τον Υπουργό.

Το ξέρουν οι κάτοικοι, έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, κάνουν χρήση των μειώσεων;
Τα νούμερα και η αποδοχή, σε ορισμένα νησιά είναι συγκλονιστικά και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί με όλα τα νησιά. Έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 300.000 νησιώτες στην πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου και καταχωρούνται αυτόματα πάνω από 100.000 εισιτήρια το μήνα. 

Γνωριζόσασταν με τον κ. Σαντορινιό;
Μέχρι την επαφή που έκανε μαζί μας, στις αρχές του 2018 δεν γνώριζα προσωπικά τον κ. Σαντορινιό. Στην πορεία και με τη στενή συνεργασία που είχαμε, διαπίστωσα ότι πρόκειται για έναν πολιτικό που διαθέτει ενθουσιασμό και αφιερώνει πολύ προσωπικό χρόνο για την επίτευξη του στόχου του. Επέβλεψε προσωπικά κάθε λεπτομέρεια του έργου χωρίς να αφήσει τίποτα στην τύχη. Εγώ, με καταγωγή από τη Ρόδο και τη Νάξο, δύο πατρίδες που τις επισκέπτομαι συνέχεια όπως και την Ικαρία, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου μου, νιώθω υπερήφανος που συνέβαλα ώστε η ζωή των νησιωτών να γίνει πιο εύκολη. Σύντομα θα επισκεφτώ ξανά την αγαπημένη μου Ρόδο, κι ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά.