Φώφη Γεννηματά: Η λογική μπορεί να επιστρέψει στις 7 Ιουλίου

Το πραγματικό δίλημμα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες, δήλωσε χθες από τη Ρόδο όπου περιόδευσε η Πρόεδρός του, κα Φώφη Γεννηματά, η οποία άσκησε έντονη κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Γύρω στις 10:00 χθες το πρωί έφθασε στη Ρόδο η κα Γεννηματά και πρώτη στάση της ήταν το Δημαρχείο όπου την υποδέχθηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και μέλη της Δημοτικής Αρχής. Την Πρόεδρο συνόδευαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας της, οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στα Δωδεκάνησα, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, κα Λίτσα Φτακλάκη, κ. Βάιος Καλοπήτας, κ. Σαράντος Μπακρυσιώρης και κα Κατερίνα Γαβαλά καθώς και ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κ. Μανώλης Γλυνός, ακόμη σύσσωμη η νομαρχιακή επιτροπή αλλά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην περιοχή μας, όπως ο πρώην Υπουργός κ. Κοσμάς Σφυρίου, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην Νομάρχης κ. Γιάννης Παρασκευάς κ.α.

Στο Δημαρχείο
Κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο, τον λόγο πήρε βέβαια ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι, ό,τι έχει γίνει στην Αυτοδιοίκηση, έχει γίνει από το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη.  Στη συνέχεια, όμως, είπε ότι αυτό που έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οφείλεται εν πολλοίς «στον εκτρωματικό νόμο Σκουρλέτη, ο οποίος ουσιαστικά απονεύρωσε την Αυτοδιοίκηση και την ξέκοψε γενικά από τους παραδοσιακούς τρόπους επιλογής των υποψηφίων».

Στη συνέχεια, όμως, ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονό του για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τις επισκέψεις του στη Ρόδο τους τελευταίους μήνες. Είπε συγκεκριμένα προς την κα Γεννηματά: «Μας τιμάει ιδιαίτερα (σ.σ. η επίσκεψη) και το λέω αυτό γιατί όταν είσαι ο Δήμαρχος του πέμπτου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας με βάση τον πληθυσμό, είναι απαξιωτικό όταν έρχεται ένας επικεφαλής κόμματος-και το λέω συγκεκριμένα για τον σημερινό Πρόεδρο της Ν.Δ.-δύο φορές, και πάει στο Δημοτικό θέατρο, που είναι δημοτικό, και δεν ειδοποιούν καν τον Δήμαρχο και πήγα εκεί και του έδωσα συμβολικά το δώρο που έπρεπε να του δώσω. Ομοίως, έγινε και στην 7η Μαρτίου πέρυσι».

Από την πλευρά της, η κα Γεννηματά είπε προς τον κ. Χατζηδιάκο ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι του Κράτους και συμπλήρωσε: «Νομίζω η χαριστική βολή στην Αυτοδιοίκηση δόθηκε από τον Κλεισθένη γιατί ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δυνάμεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και ό,τι δεν μπόρεσε να ελέγξει έκανε την επιλογή να το καταστρέψει». Όπως είπε, με τον Κλεισθένη είναι πάρα πολύ δύσκολο να διοικηθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας αφού οι περισσότεροι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία. Θύμισε, ακόμη, η κα Γεννηματά ότι έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο “Κλεισθένης” πρέπει να καταργηθεί, ότι δεν διορθώνεται και είναι δέσμευση του χώρου ότι το ΚΙΝΑΛ, με την πρώτη ευκαιρία, θα διεκδικήσει την πλήρη αντικατάσταση αυτού του νόμου.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα αγανάκτησης και αποδοκιμασίας, το οποίο εκφράστηκε με ψήφο στη Ν.Δ. και μέχρι ενός σημείου μπορεί να το κατανοήσει κανείς αυτό. «Δεν είναι λύση για τον τόπο η επιστροφή της Δεξιάς», ανέφερε ακόμη, λέγοντας ότι είναι η παράταξη που ευθύνεται για την κρίση και τα Μνημόνια  και πρόσφατα ήρθαν τα στοιχεία από τον Γιούνκερ.

Το δεύτερο μυστικό που ενώνει ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.-συνέχισε-είναι οι παραχωρήσεις που έχουν κάνει στα μεγάλα θέματα και τώρα τσακώνονται δημόσια για το ποιος έκανε πρώτος τις μεγαλύτερες. «Η αλήθεια, όμως, είναι ότι παρέδωσαν και οι δύο τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα, δηλαδή αναγνώρισαν στην πραγματικότητα μακεδονική εθνικότητα. Παρέδωσαν όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τον ελληνικό λαό ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία», τόνισε.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες στην πατρίδα της, τα Δωδεκάνησα, να τους εμπιστευτούν. Ο κ. Χατζηδιάκος της χάρισε συμβολικά δώρα για τη Σύμη αλλά και για το προσφυγικό.

Στο Εργατικό Κέντρο
Αφού έκανε μία μικρή περιήγηση στο κέντρο της πόλης και χαιρέτισε πολίτες και επιχειρηματίες, η κα Γεννηματά μετέβη στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου (ΕΚΡ) όπου είχε συνάντηση με μέλη της Διοίκησής του. Εκ μέρους τους μίλησε ο Πρόεδρός του κ. Σάββας Χατζησάββας ο οποίος την ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο κυρίως με τους εργαζόμενους στον τουρισμό λέγοντας ότι η μονοκαλλιέργειά του δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους αφού για πολύ λίγο χρονικό διάστημα που εργάζονται πρέπει να αποταμιεύσουν για να ζήσουν δώδεκα μήνες και κανένας εργαζόμενος σ’ αυτά τα επαγγέλματα δεν έχει εισόδημα πάνω από 8000 ευρώ για να επιβιώσει όλο το χρόνο.

Εκείνο που θέλουμε-είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ-είναι να δοθεί μία διαφορετική αναπτυξιακή δυνατότητα στην περιοχή με άλλους τομείς που ν’ αναπτυχθούν συμπληρωματικά στον τουρισμό που είναι η ατμομηχανή (σ.σ. βιοτεχνία, αγροτικός τομέας, έργα και δράσεις για το περιβάλλον κτλ.).
Ο κ.  Χατζησάββας δεν παρέλειψε, ακόμη, να θέσει στην κα Γεννηματά το θέμα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που, όπως είπε, με όλες τις άστοχες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, οδηγείται αυτή η δομή στο  κλείσιμο. Σημειώνεται ότι παρόντες ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Εταιρία και της παρέδωσαν υπόμνημα.

Παίρνοντας τον λόγο η κα Γεννηματά, μεταξύ άλλων, είπε ότι μία σειρά από πολιτικές όλων αυτών που αποτέλεσαν την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, έχουν εξοντώσει τη μεσαία τάξη, έχουν  καθηλώσει την οικονομία, έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έχουν χτυπήσει πραγματικά τον Έλληνα εργαζόμενο.

Για το συνταξιοδοτικό είπε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να καταργηθεί και οι ίδιοι μιλάνε για ένα νέο ΕΚΑΣ με κατώτερη σύνταξη για το μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ και κατώτερο εισόδημα για το ζευγάρι στα 700 ευρώ. Για την ενίσχυση των νοικοκυριών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
 Για να γίνει όμως αυτό, τόνισε, πρέπει να αλλάξει ο ρόλος του Υπερταμείου στο οποίο είναι ενέχυρο αυτή τη στιγμή όλη η περιουσία του ελληνικού κράτους.

 Για το επίδομα ανεργίας είπε ότι έχουν επεξεργαστεί πρόταση για αύξησή του από το Κοινοτικούς πόρους για χώρες όπως η δική μας για να μπορέσουν να στηρίξουν τους εποχικά εργαζόμενους και παράλληλα παλεύουν για την επέκταση της τουριστικής σεζόν και τη σύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς.
Κλείνοντας, ο κ. Χατζησάββας έκανε δώρο στην κα Γεννηματά το επετειακό λεύκωμα για τα 70 χρόνια του ΕΚΡ.

Δήλωση
Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Γεννηματά προέβη στην εξής δήλωση:
«Στις 7 Ιουλίου η λογική μπορεί να επιστρέψει στη χώρα με την ψήφο των πολιτών. Το δίλημμα δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, το δίλημμα δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Το πραγματικό δίλημμα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες».
 Το Κίνημα Αλλαγής τόνισε η κ. Γεννηματά « μπορεί να είναι προοδευτικό αντίβαρο σε μια ανεξέλεγκτη Δεξιά και σε έναν ανεύθυνο λαϊκιστή ΣΥΡΙΖΑ.» επισημαίνοντας ότι απευθύνεται   σε όσους απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές για να γλιτώσουν το συντομότερο από τον κ. Τσίπρα.
«Μην απεμπολείτε την προοδευτική σας ταυτότητα, είναι η υπερηφάνεια μας, είναι πολύτιμη για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Εμπιστευθείτε μας ερχόμαστε δυνατά» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής που επεσήμανε επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί «δύναμη ομαλότητας, σταθερότητας, εγγύηση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».
Η επίσκεψη της κας Γεννηματά στη Ρόδο έκλεισε με καφέ στο «Ακταίον» παρέα με τους υποψήφιους βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ.