Στον αέρα η λειτουργία των ελαιοτριβείων στη Ρόδο

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η επόμενη ελαιοκομική περίοδος στη Ρόδο αν δεν λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο για να δεχτεί τον πυρήνα από τα ελαιοτριβεία του νησιού.

Το πυρηνελαιουργείο ανήκει στην ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Δωδεκανήσου και το διαχειριζόταν ιδιώτης, όμως το συμβόλαιό του έληξε προ τριών μηνών, ενώ δεν του έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.

Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε ενόψει και της νέας ελαιοκομικής περιόδου απασχόλησε και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ) με τη συμμετοχή της διεύθυνσης της ένωσης και ελαιουργών από όλο το νησί, με σκοπό να συζητηθούν όλες οι παράμετροι και να προταθούν λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, τέθηκε από τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων ο προβληματισμός τους για το πώς θα πορευτούν το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να ανοίξουν για να δεχτούν τον ελαιόκαρπο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι να ανοίξει και το πυρηνελαιουργείο για να δεχτεί τον πυρήνα τους, ο οποίος απαγορεύεται να διατεθεί στο περιβάλλον σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Χωρίς το πυρηνελαιουργείο δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε και τα ελαιοτριβεία.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί από την ΕΑΣΔ επιστολή προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονα Ζαννετίδη και Γιάννη Φλεβάρη, με την οποία να ζητείται άμεσα συνάντηση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να βρεθεί λύση έγκαιρα, προτού έρθει η ώρα της συγκομιδής της ελιάς.

Μάλιστα, υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι πολύ αποδοτική και οι παραγωγοί περιμένουν μεγάλη παραγωγή λαδιού. 

Ανακοίνωση Η. Καματερού
Για το θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και υποψήφιος βουλευτής Ηλίας Καματερός ανάμεσα σε άλλες συναντήσεις που είχε στη Ρόδο, παραβρέθηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωδ/σου για τα προβλήματα των ελαιοτριβείων και την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου που είναι πολύ σημαντικά για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της Δωδ/σου και χρονίζουν.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν η διοίκηση της Ένωσης και εκπρόσωποι των ελαιουργείων.
Με παρέμβασή του ο υποψήφιος βουλευτής δήλωσε την στήριξή του, όπως έχει κάνει ως τώρα στην Ένωση και στους αγρότες της περιοχής μας.

Επίσης επισήμανε ότι πολύ περισσότερο ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να λειτουργήσει όχι μόνο ως συμπληρωματικός στην τουριστική ανάπτυξη αλλά ως εναλλακτική αναπτυξιακή δυνατότητα, αντίβαρο στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κυβέρνηση μας καθιέρωσε ειδικά κίνητρα για τους νησιώτες αγρότες ιδιαίτερα τους νέους.

Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα που μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει με την κοινωνική πολιτική ενίσχυσης των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στην άκρατη απελευθέρωση της αγοράς, στην οποία πιστεύει η Ν.Δ. και οδηγεί στην εξαφάνιση των μικρών και την εκτόπιση τους από τα μεγάλα συγκροτήματα και τις ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις».