Αθώοι λόγω αμφιβολιών για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 208 ΦΟΡΕΣ

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα μας, για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη συνολικά 25 άτομα.

Βασικοί κατηγορούμενοι ήταν δύο άνδρες αλλοδαποί ο ένας εκ των οποίων από το Λίβανο και μία αλλοδαπή από την Ουκρανία, τους οποίους και το δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών. Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς 22 κατηγορούμενους στην πλειοψηφία τους κρίθηκαν ένοχοι μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα μας και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ, ενώ τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν και για παράνομη κατοχή και χρήση γνήσιου ταξιδιωτικού εγγράφου σε φυλάκιση 6 μηνών και 3000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο, δηλαδή κατά συγχώνευση (για τους τέσσερις μόνο) συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ έκαστος.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κυρίες Ανθούλα Χατζημιχάλη και Κατερίνα Παναγιώτου.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 με τον εντοπισμό αρχικά πέντε αλλοδαπών στην περιοχή της Κρεμαστής και μετά την συγκέντρωση όλων των στοιχείων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των εμπλεκομένων, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Η 30χρονη Ουκρανή συνελήφθη ως το άτομο, το οποίο προμήθευσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα στους αλλοδαπούς, ωστόσο απολογούμενη στην ανακρίτρια Ρόδου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, όπως αυτές της αποδίδονταν.

Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν όταν αρχικά, στελέχη του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες εντόπισαν το απόγευμα της Τρίτης 10 Ιουλίου 2018 σε ξενοδοχείο στην περιοχή Κρεμαστή τέσσερις πρόσφυγες, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα κρουαζιερόπλοιου «αμφιβόλου γνησιότητας», καθώς και ταυτότητες, οι οποίες είχαν δηλωθεί ως κλαπέντες-απωλεσθέντες.

Στους λιμενικούς υποστήριξαν πως τα έγγραφα τα είχαν προμηθευτεί από μια 30χρονη από την Ουκρανία, η οποία επίσης συνελήφθη.

Ακολούθως, οι λιμενικοί έκαναν έρευνες στις περιοχές Μαντράκι και Παλαιά Πόλη, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ακόμη πέντε πρόσφυγες, επιβάτες του ίδιου κρουαζιερόπλοιου, «για τη μη επιβίβαση εκ νέου στο πλοίο πριν τον απόπλου του, χωρίς να ενημερωθεί η οικεία Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία».

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ οι συλληφθέντες αντιμετωπίζαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα μας με τους πρώτους τέσσερις να κατηγορούνται και για τα πλαστά έγγραφα.

Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του και όταν έφτασε το πρωί της Τετάρτης (11 Ιουλίου) στο νέο λιμάνι Μυκόνου κατά τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν 14 επιβάτες, τα ταξιδιωτικά έγγραφα των οποίων βρέθηκαν επί του πλοίου και κατασχέθηκαν. Όπως αναφέρουν πληροφορίες και αυτοί είναι πρόσφυγες από τη Συρία.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των εννέα προσφύγων που συνελήφθησαν στη Ρόδο.

Από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο απέπλευσε στις 11 Ιουλίου στις 05:05 για λιμένα Θήρας.

Διαβάστε ακόμη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο