Για θεσμική εκτροπή κατηγόρησε τον δήμαρχο Ρόδου ο περιφερειάρχης

Να σταματήσουν να εκτρέπονται θεσμικά και να «δηλητηριάζουν»  τον κόσμο, κάλεσε τους επικεφαλής της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Ρόδου για το θέμα της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, τόνισε ότι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την αναβολή της έγκρισής της ήταν πολιτικά ορθή και επανέλαβε ότι  θέλουν να προχωρήσει.

Καταρχήν, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε για άλλη μία φορά το σκεπτικό με το οποίο ελήφθη η απόφαση από την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, λέγοντας ότι πήραν μία απόφαση θεωρεί ορθή και επιβεβλημένη πολιτικά καθώς βρισκόμαστε ημέρες πριν τη διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας στους περισσότερους από τους φορείς, με ήδη διαμορφωμένη την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στους υπόλοιπους φορείς και ο μόνος ο φορέας ο οποίος έχει μία συνέχεια, με την έννοια ότι παραμένει η ίδια πολιτική ηγεσία, είναι η Περιφέρεια.

Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, πολιτικά όφειλαν να αναβάλουν τη συζήτηση προκειμένου αυτό να μπει ξανά στο τραπέζι με τις νέες ηγεσίες των φορέων με τους οποίους θα κληθούν να υπογράψουν. Εάν ψήφιζαν «ναι» θα έπρεπε αμέσως μετά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό, να πάει μία σύμβαση στο γραφείο των Διοικήσεων που θα προκύψουν στους φορείς για να την υπογράψουν. Ωστόσο, στη συνέχεια είπε ότι ακούει και διαβάζει διάφορα από την ημέρα της συνεδρίασης του π.σ., λέγοντας μάλιστα ότι κατανοεί κάποια…λόγω εκλογών μια και σίγουρα υπάρχει διάχυτη στενοχώρια σε κάποιους «αλλά όχι να λέμε ότι θέλουμε».
Ο Περιφερειάρχης θέλησε να σταθεί στις βαριές κουβέντες, όπως είπε, του τύπου σκοπιμότητες, συμφέροντα «και όλες αυτές οι αυθαίρετες ανοησίες». Και δήλωσε:

«Τόσο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού όσο και ο Δήμαρχος της Ρόδου μίλησαν και συνδέουν αυτή την Προγραμματική με κάτι άλλο. Με κάτι άλλο το οποίο δεν ξέρω τι είναι.

Μιλάνε για κάτι του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μιλάνε για Airbnb. Εγώ δεν ξέρω ποιοι ήταν συνομιλητές αυτών που επεξεργάστηκαν αυτό το κάτι άλλο, πάντως εγώ δεν ήμουνα ποτέ συνομιλητής σε ένα τέτοιο σχέδιο. Συνομιλητές ήταν μάλλον αυτοί.
Εάν καταγγέλλουν…τον εαυτό τους, τούς καλώ να επιστρέψουν στη σοβαρότητα, επιτέλους για όσο χρόνο τους έμεινε τουλάχιστον. Να επιστρέψουν στη σοβαρότητα, να σταματήσουν να “δηλητηριάζουν” τον κόσμο. Να σταματήσουν να εκτρέπονται θεσμικά».

»Γιατί είναι θεσμική εκτροπή και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, το να αναφέρεσαι σε έναν άλλο πολιτικό φορέα νομίζοντας ότι μπορείς να διαφεντεύεις τις απόψεις του. Είναι μία θεσμική και πολιτική εκτροπή. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό είναι ένα κεφάλαιο το οποίο κλείνει σ’ αυτό τον τόπο οριστικά», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι χυδαίο κεφάλαιο αυτό γιατί είναι χυδαιότητα να ειρωνεύεται ο Δήμαρχος ενός τόσο μεγάλου νησιού τον Περιφερειάρχη για μία πολιτική απόφαση, ακόμα πιο χυδαίο να δείχνει και την παντελή άγνοιά του όταν αναφέρεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα τύπου «Φιλόδημος».

Είπε, ακόμη, ότι η π.σ. της Παλιάς Πόλης βρίσκεται στη διάθεση όλων αφού πρόκειται για ένα δημόσιο κείμενο, και στη σελίδα 25 αναγράφονται τα οικονομικά στοιχεία όπου αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός είναι 5,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, παρέπεμψε σ’ αυτό που είχε πει στο π.σ., ότι δηλαδή με την αναβολή δεν διακυβεύεται ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα-συνέχισε ο Περιφερειάρχης-ακούμε και μιλάνε όλοι για 10 και 11 εκατ. ευρώ τα οποία αν προστεθούν μας κάνουν…5,6 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, θέλοντας να καταδείξει ο κ. Χατζημάρκος ότι αυτά είναι τα χρήματα που αναγράφονται στον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα είναι…ευχές. «Είπαμε στο π.σ. ένα ευρώ να κινδύνευε θα ήμασταν οι πρώτοι που θα υπέγραφαν», υπογράμμισε και ανέφερε ότι στην Προγραμματική περιλαμβάνεται η λίστα με τους φορείς και οι χρηματοδοτήσεις.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν υπάρχει ρίσκο η επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να μην προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση, ο Περιφερειάρχης είπε ότι και εκείνος έχει ίδια άποψη για την καθυστέρηση της Κεντρικής Διοίκησης και ανέφερε ως παράδειγμα το καμπαναριό του Φιλερήμου.

«Ναι, υπάρχει ρίσκο. Ούτε, όμως, η μία απόφαση μου εγγυάτο ότι θα  έμπαινε υπογραφή. Το ΥΠΠΟ είναι έτσι», δήλωσε. Εξήγησε, ακόμη, ότι αν έπαιρναν την απόφαση στο π.σ., αυτή θα πήγαινε στο Ελεγκτικό και προφανώς θα καθυστερούσε. Υποθέτοντας ότι αλλάζει η ηγεσία στο ΥΠΠΟ και η καινούργια τους καλούσε έλεγε το συζητήσουν και να αλλάξουν κάτι, η Περιφέρεια θα έπρεπε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και αυτό ούτως ή άλλως θα γίνει. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι τον ηγετικό ρόλο στο  θέμα τον έχει ο Δήμος Ρόδου αδιαμφισβήτητα και η νέα πολιτική ηγεσία του ζητά να τη δει. Και ρώτησε αν έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο ποτέ στη σημερινή Δημοτική Αρχή. «Πότε καταργήθηκε η λογική;», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι αν θέλουν να τον προκαλούν θα παίρνουν τις απαντήσεις και αυτές που τους αξίζει.

«Το ρίσκο υπήρχε πάντα, δεν δημιουργήθηκε με τη δική μας αναβολή. Όποιος θέλει να είναι πολιτικά έντιμος, οφείλει να πει ότι το ρίσκο υπήρχε πάντα», τόνισε.

Για το «Φιλόδημος»
Απάντηση σε μία αναφορά του κ. Χατζηδιάκου στο δημοτικό συμβούλιο, έδωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, λέγοντας ότι η Περιφέρεια πρόσφατα από το «Φιλόδημος» απορρόφησε 21,3 εκατ. ευρώ και δημόσια λέγεται από ανθρώπους που θα έπρεπε να είχαν μία σοβαρότητα, ότι ανακάλυψε τώρα η Περιφέρεια ένα πρόγραμμα που είναι μόνο για τους Δήμους. «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι λένε. Αλλά όταν μιλάς δημόσια πρέπει να ξέρεις κανόνες Διοίκησης», είπε, αναρωτώμενος τότε πως πήρε τα χρήματα η ΠΝΑΙ.
Το πρόγραμμα αναφέρεται και στις Περιφέρειες, τόνισε ο κ. Χατζημάρκος και είπε ότι νομίμως η Περιφέρεια υπέβαλε την πρόταση για την έναρξη της β’ φάσης του Γαδουρά για τη Νότια Ρόδο, πρόσθεσαν και  ίδιους πόρους για να φθάσουν λίγο παραπάνω από τα 26 εκατ. ευρώ ώστε να συμπεριλάβουν Αρχάγγελο και Αφάντου. Έχει κάνει μία τεχνική συνάντηση και με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και συμφώνησαν το συντομότερο δυνατό να εξαντλήσουν από κοινού τη δυνατότητα αν μπορούν να βγάλουν όλο το έργο για όλο το νησί.