Εφοπλιστής αναλαμβάνει την ανακαίνιση ιστορικού ναού στο Καστελόριζο

Εφοπλιστής αναλαμβάνει την ανακαίνιση ιστορικού ναού στο Καστελόριζο

Εφοπλιστής αναλαμβάνει την ανακαίνιση ιστορικού ναού στο Καστελόριζο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 888 ΦΟΡΕΣ

Σε μία σημαντική δωρεά που πραγματοποίησε η ΑΜΚΕ «Αιγέας» στο Καστελόριζο, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε χθες ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως έκανε γνωστό, λοιπόν, δεχθήκαμε μία μεγάλη δωρεά από έναν άνθρωπο που τα τελευταία χρόνια είναι πάντα στο πλευρό του Ελληνικού Κράτους, της Ελληνικής Κοινωνίας και κυρίως των νησιών μας. Πρόκειται για τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας» η οποία έχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό σε δωρεές, χορηγίες και έργα πάρα πολύ σημαντικά.

Όπως εξήγησε, στο Καστελόριζο υπάρχει από το 1904 (και σταμάτησε το 1907-1908) ο Άγιος Γεώργιος του χωραφιού, όπως αποκαλούν το ναό οι ντόπιοι ή Άγιος Γεώργιος του Σαντραπέ όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, γιατί ο Λουκάς Σαντραπέ ήταν ένας Καστελοριζιός ο οποίος ξεκίνησε την ανέγερση αυτού του υπέροχου ναού και πέθανε ο ίδιος και η σύζυγός του, οπότε δεν ολοκληρώθηκε η ανακαίνισή του.

Έτσι, βρίσκεται εκεί ένας υπέροχος αρχιτεκτονικά ναός, η πρόσοψή του μάλιστα είναι αντιγραφή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις 9 Ιουνίου όταν επισκέφθηκε το Καστελόριζο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και του είπε επιστρέφοντας στην Αθήνα να βρουν έναν τρόπο αυτός ο ναός να ολοκληρωθεί.

Και η ΑΜΚΕ «Αιγέας» προσφέρθηκε να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για να ολοκληρωθεί αυτός ο ναός. Μάλιστα, έχουν έρθει σε επαφή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και φαίνεται ότι υπάρχει μία παλιά μελέτη οπότε, πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την εποπτεία του, το έργο σε πολύ λίγους μήνες θα ξεκινήσει.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Περιφερειάρχης περιμένει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων τη μελέτη και η δέσμευση της ΑΜΚΕ «Αιγέας, όπως του εστάλη και γραπτώς, είναι όχι μόνο να ολοκληρωθεί η επισκευή του ναού αλλά και να εξοπλιστεί πλήρως ώστε να γίνει λειτουργικός. «Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που είναι λίγο», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Ένα δεύτερο θέμα που αφορά στο Καστελόριζο, έχει να κάνει με το αποχετευτικό του νησιού, που, όπως είπε, επεξεργάζονται αυτό το διάστημα τη λύση και σύντομα αναμένεται να έχουν κάτι ευχάριστο ν’ ανακοινώσουν.

Διαβάστε ακόμη

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης