Εβδομήντα περιστατικά κλοπών σε βάρος τουριστών στη Λίνδο

Συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη θα έχει τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ξεναγών της περιοχής μας, αναφορικά με τις κλοπές που σημειώνονται σε βάρος επισκεπτών του νησιού μας, στην περιοχή της Λίνδου και όχι μόνο.

Όπως είπε μιλώντας για το θέμα αυτό, χθες στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρόεδρος των ξεναγών κ. Αλέξανδρος Κολιάδης τις τελευταίες ημέρες εκτός από τη Λίνδο, οι επιτήδειοι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στη Φιλέρημο!

Ήδη συνάδελφοι τους έχουν καταγράψει αντίστοιχα περιστατικά κλοπής σε βάρος τουριστών και έχουν γίνει οι ανάλογες καταγγελίες, καθώς θεωρούν ότι οι δράστες δεν «δραστηριοποιούνται» μόνο σε αυτά τα δύο μέρη (Λίνδος, Φιλέρημος) αλλά προφανώς και σε άλλα, απλώς δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτοί.

Ο κ. Κολιάδης επεσήμανε όμως, ότι η κατάσταση στη Λίνδο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έκανε λόγο για περίπου 60-70 περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στους ξεναγούς από τουρίστες το τελευταίο 20ημερο!

Ο πρόεδρος των ξεναγών πρόσθεσε επίσης πως σε ορισμένες περιπτώσεις εντόπισαν μαζί με τους συναδέλφους του τους δράστες, σε μία τουλάχιστον περίπτωση τον κράτησαν και ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία δεν έφθασε ποτέ στο σημείο,  καθώς δεν είχε περιπολικό.
Καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα,  το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια των επισκεπτών μας και κατ’ επέκταση με τη φήμη του νησιού, οι ξεναγοί έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να βρεθούν άμεσα λύσεις.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη οι επιτήδειοι δεν έχουν «χτυπήσει» μόνο σε τουρίστες αλλά και σε μέλη του συλλόγου ξεναγών και μάλιστα σε μία περίπτωση τους κυνήγησαν οι ίδιοι και εντόπισαν έναν Ρουμάνο για τον οποίο και ενημέρωσαν την αστυνομία.
Έντονα θορυβημένοι οι ξεναγοί έχουν πλέον διαπιστώσει ότι πρόκειται για αλλοδαπούς μέλη ίσως «σπείρας»,  η οποία ήρθε στο νησί μας για το σκοπό αυτό. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν εντοπίσει 12 διαφορετικά άτομα να προβαίνουν σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ξεναγών, πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, τα οποία είναι ντυμένα και φέρονται ως τουρίστες – επισκέπτες του νησιού. Τα σημεία δε που «συχνάζουν» είναι κυρίως στην είσοδο για την Ακρόπολη της Λίνδου και στις δύο πλατείες,  όπου είναι οι αφετηρίες των λεωφορείων που μεταφέρουν τους τουρίστες (από πλατεία Κράνα προς κεντρική πλατεία Λίνδου και αντίστροφα), χώροι δηλαδή όπου οι τουρίστες χρειάζεται να βγάλουν χρήματα από το πορτοφόλι ή την  τσάντα τους!

Εκεί σύμφωνα με τους ξεναγούς βρίσκονται και τα ζευγαράκια των επιτήδειων, οι οποίοι προσποιούνται ότι ο άνδρας βγάζει φωτογραφίες με τη γυναίκα ή «σέλφι». Έτσι,  βρίσκουν την ευκαιρία να κινούνται και να «βάζουν» χέρι στα προσωπικά αντικείμενα των τουριστών χωρίς να κινούν υποψίες. Ωστόσο,  σε μερικές περιπτώσεις έγιναν αντιληπτοί από τους παθόντες και τότε οι δράστες ζήτησαν συγγνώμη και συνέχισαν τη … φωτογράφηση τους!

Αξίζει δε να σημειωθεί πως θύματα των επιτήδειων έχουν πέσει και ξεναγοί! Σε μία περίπτωση,  όπως έχει ήδη καταγγελθεί και στην αστυνομία (αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου και στης Λίνδου και Γενναδίου), οι ξεναγοί κυνήγησαν τον δράστη Ρουμανικής καταγωγής,  ο οποίος και παραπέμφθηκε αρμοδίως.

Σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη, πρόκειται για οργανωμένη ομάδα.
 «Είναι επαγγελματίες! Αν τους αντιληφθούν ζητάνε συγγνώμη και συνεχίζουν να τραβάνε φωτογραφίες, ότι δήθεν έγινε τυχαία. Δεν είναι έλληνες τους έχουμε κυνηγήσει. Μιλάμε για «σπείρα» ολόκληρη δεν είναι τυχαίο που μέσα σε ένα μήνα έχουμε εντοπίσει 12 διαφορετικά άτομα. Προχθές μιλούσαν Ιταλικά!»