Πόσο χρόνο αφιερώνουμε στα παιδιά μας;

Της Δέσποινας Τσακίρη,
Νηπιαγωγού, Msc στην ειδική αγωγή

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τα παιδιά μας να μας λένε με παράπονο “γιατί δεν παίζεις μαζί μου;”

Σαν μαμά πιστεύω ότι, κάθε φορά που ακούω αυτή την έκφραση γεμίζω με αισθήματα ενοχής  γιατί ξέρω ότι αφήνω τις ανάγκες του παιδιού μου, για να ασχοληθώ με λιγότερο σημαντικά όπως π.χ.  τις δουλειές του σπιτιού.

Όλοι μας εργαζόμαστε κάτω υπό πίεση και πολλές ώρες αλλά η δουλειά δεν είναι αυτοσκοπός. Μεγαλύτερη σημασία έχει η υγιής ανάπτυξη των παιδιών μας και η εικόνα μιας ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής που αφήνει χώρο για προσωπική εξέλιξη των μελών της.

Σε ένα παιδαγωγικό βιβλίο, που μιλά για τις γλώσσες της αγάπης στα παιδιά υπάρχει ένα αγαπημένο απόσπασμα που λέει: «Ίσως αγαπάτε αληθινά το παιδί σας, αν όμως εκείνο δεν το συναισθάνεται, δε θα νιώθει ότι αγαπιέται. Η αγάπη είναι το θεμέλιο.»

Σας γονείς οφείλουμε να γεμίσουμε την ψυχή των παιδιών με αγάπη, με τον χρόνο που χρειάζονται έτσι ώστε να νιώσουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους για να αναπτυχθούν σωστά.

Προσέξτε όμως. Αγαπάμε  ένα παιδί  γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα θέλαμε να είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια και πειθαρχία στα παιδιά μας γιατί και αυτό είναι εκδήλωση της αγάπης μας. Χωρίς όρια, τα παιδιά  “χάνονται”, αισθάνονται ανασφάλεια.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αισθανθούν σημαντικά για μας;
• Κάντε κάτι όλοι μαζί σαν οικογένεια μένοντας αφοσιωμένοι σε αυτό
• Διαβάστε ένα παραμύθι με τα παιδιά σας
• Να επιβραβεύετε τα παιδιά σας και να ενισχύετε την αυτοπεποίθησή τους όταν αποτυγχάνουν
• Πάρτε αγκαλιά τα παιδιά σας σε ανύποπτο χρόνο και πείτε τους ότι τα αγαπάτε.
• Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας με χαρά, γελάστε, κάντε αστεία, κάντε όλα όσα δεν έκαναν για σας οι γονείς σας, ζήστε όπως μπορεί να μην ζήσατε ως παιδιά.

Με λίγα λόγια, δημιουργήστε αναμνήσεις στα παιδιά σας που θα θυμούνται για μια ζωή και όταν θα έρχονται σε δύσκολες στιγμές, οι αναμνήσεις αυτές θα τους δημιουργούν το κίνητρο να προσπαθούν περισσότερο.