Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο

Για μία σειρά από θέματα της αρμοδιότητάς του με τα οποία καταπιάνεται αυτή την περίοδο, ενημέρωσε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Καταρχήν, ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι, προχθές, συνεδρίασε η Επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου Ρόδου η οποία έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία του φράγματος του Γαδουρά.

Η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τον πέμπτο λογαριασμό που ανέρχεται στο ποσό των 604.500 ευρώ, το οποίο πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταβάλει η ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια για αυτή τη λειτουργία.

Επίσης, προχθές, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της ΕΑΣΔ και των ελαιουργών, όπως είπε ο κ. Ζαννετίδης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη και εκπροσώπων του Συνεταιρισμού, των ελαιουργών αλλά και του ιδιώτη που πρόκειται, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, να αναλάβει τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου τις επόμενες ημέρες, κατόπιν συμφωνίας που θα κάνει με τον Συνεταιρισμό.

Ομόφωνα, λοιπόν, αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις και όπως είπε ο κ. Ζαννετίδης η Περιφέρεια είναι πάντα κοντά για να συνδράμει με τις υπηρεσίες της αλλά και με τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων σε οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου απρόσκοπτα να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο και να έχουμε, απ’ ό,τι φαίνεται, μία καλή ελαιοκομική χρονιά κατά την οποία προσδοκούμε να έχουμε και ποιότητα αλλά και αυξημένη ποσότητα λόγω και των κλιματικών συνθηκών.

Παράλληλα, προετοιμάζονται για τις εκθέσεις της Κρεμαστής αλλά και της Anuga στην Κολωνία της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 18 αιτήσεις από παραγωγούς που πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκθεση της Κρεμαστής καθώς και 11 αιτήσεις, που αυτή την περίοδο αξιολογούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, από ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην έκθεση της Κολωνίας.

Επίσης,  χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις Διευθύνσεις του Πρωτογενούς Τομέα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα προκειμένου πολύ σύντομα να υποβάλουν τα υπομνήματά τους στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα θέματα που απασχολούν τα νησιά μας.

Εκεί που εστιάζει η Περιφερειακή Αρχή είναι οι προσλήψεις καθώς όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης είναι τραγική η υποστελέχωση και τεράστιες οι ελλείψεις σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα με τις ανάγκες που έχουν σε κτηνιάτρους, γεωπόνους κτλ.

 Ακόμη, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προς τους αγρότες της περιοχής μας καθώς και ένα από τα βασικά προβλήματα που απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ελλάδα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα για τα νησιά στα οποία είναι αυξημένο.

Ακόμη θα θέσουν διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, όπως είναι η διαχείριση των σχεδίων βοσκής, οι διαγωνισμοί που πάγωσαν για να έχουμε σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά και σε κάθε περίπτωση αναμένουν, μόλις αναλάβει η νέα πολιτική ηγεσία, να οριστούν και τα ραντεβού που έχουν ζητήσει προκειμένου είτε να υπάρξει συνάντηση είτε να καταθέσουν τα σχετικά υπομνήματα για την επίλυση των προβλημάτων στα νησιά μας.

Τέλος, αυτές τις ημέρες, λαμβάνουν χώρα και τα σεμινάρια μελισσοκομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας του μελιού, από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Δράση 1-3». Τα σεμινάρια γίνονται στη Ρόδο, την Κω, τη Σύμη, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κάλυμνο.