Καταδικάστηκε Αλβανός για την κλοπή πετρελαίου από το νοσοκομείο  της Ρόδου

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 45χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής που κατηγορείται για την υπόθεση κλοπής πετρελαίου θέρμανσης από το νοσοκομείο της Ρόδου το χρονικό διάστημα 2013 – 2015, ενώ αθώα κρίθηκε η 29χρονη Αλβανίδα συγκατηγορούμενη του.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Άκη Δημητριάδη μετέτρεψε τις κατηγορίες (από κακούργημα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου) για τον 45χρονο και τον έκρινε ένοχο για απλή κλοπή ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, συμμορία και αντίσταση και του επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της εμφάνισης του μία φορά το μήνα, το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σε ότι αφορά την 29χρονη Αλβανίδα, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του, τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Αλεξανδρή, σύμφωνα με τους οποίους η πελάτισσα του ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση, ούτε γνώριζε κάτι για τις τυχόν ενέργειες του 45χρονου πρώην συντρόφου της, και έτσι την απάλλαξε από κάθε κατηγορία κρίνοντας την αθώα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο εισαγγελέας της έδρας, στην πρόταση του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία τέτοια σε βάρος των κατηγορουμένων για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κλοπή από δύο ή περισσότερους που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση και η συνολική αξία του αντικειμένου υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, που ήταν οι αρχικές κατηγορίες.

Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναλύοντας τα παραπάνω είπε πως δεν προέκυψε η «δράση ομάδας» αλλά ούτε και η ακριβής ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που έχει αφαιρεθεί από το νοσοκομείο της Ρόδου, και ως εκ τούτου ούτε και η συνολική ζημία που υπέστη το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, σύμφωνα και με την κατάθεση που έδωσε χθες στο δικαστήριο ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου.
Ο τελευταίος ως μάρτυρας είπε μεταξύ άλλων πως από την ΕΔΕ που διενεργήθηκε για την υπόθεση δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί το ποσοστό της αφαίρεσης αλλά σε υπολογισμό που έγινε φέρεται να είναι περίπου το 10% της συνολικής ποσότητας πετρελαίου που το νοσοκομείο προμηθεύτηκε.

Με αυτά τα στοιχεία, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση της 29χρονης αλλοδαπής και την ενοχή του 45χρονου για τα αδικήματα της απλής κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος και απείθεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και άλλα τρία άτομα, δύο αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής που διαφεύγουν τη σύλληψη και ένας έλληνας ηλικίας 49 ετών, ο οποίος δεν εμφανίστηκε χθες καθώς όπως απεφάνθη και το δικαστήριο δεν έγινε ορθά η κλήτευση του. Έτσι, ως προς τον 49χρονο έλληνα η υπόθεση θα διαχωριστεί και θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα.

Αρνούνται τις κατηγορίες
Απολογούμενοι χθες ενώπιον του δικαστηρίου τόσο ο 45χρονος όσο και η 29χρονη αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονταν.
Συγκεκριμένα, ο 45χρονος παραδέχτηκε μόνο ότι μετέφερε δύο φορές καύσιμα και την μία από αυτές τα παρέδωσε στον 49χρονο έλληνα συγκατηγορούμενο του. Ο ίδιος είπε πως το έκανε με εντολή αλλοδαπού, ο οποίος μάλιστα του είχε ζητήσει «να βρει κανένα πελάτη» και πως «κάποια στιγμή θα του έφερνε και τα χρήματα». Σε ότι αφορά τους συγκατηγορούμενους του είπε πως δεν τους γνωρίζει και ούτε έχουν σχέση με τον αλλοδαπό που τον έστειλε να κάνει την μεταφορά.

Η 29χρονη από την πλευρά της είπε πως το διάστημα εκείνο είχε σχέση με τον 45χρονο Αλβανό αλλά δεν γνώριζε για τις ενέργειες που μπορεί να έκανε,  και πως ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή εκείνος χρησιμοποίησε το αυτοκίνητο της – το οποίο μάλιστα είχε ενοικιάσει- για τις μεταφορές του. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης της 29χρονης στην αγόρευση του για το θέμα αυτό, επεσήμανε στο δικαστήριο πως όταν η αλλοδαπή αντιλήφθηκε ότι έλειπε το αυτοκίνητο της, έκανε δήλωση κλοπής στην αστυνομία γεγονός που αποδεικνύει την άγνοια της για την υπόθεση, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε πριν να έχει συνεννοηθεί με τον πρώην σύντροφο της.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια μετά από πολύμηνη, συνεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015, όταν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου έχοντας συλλέξει και αξιολογώντας πληροφορίες πραγματοποίησε στοχευμένη επιχείρηση κατά την οποία εντόπισε και κατάσχεσε δυο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ποσότητα κλεμμένου πετρελαίου και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε η σπείρα.

Από την αξιοποίηση των ευρημάτων και την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των Αλβανών, καθώς και η εμπλοκή του 49χρονου ημεδαπού, ο οποίος τους είχε παραχωρήσει το ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν και παράλληλα αγόραζε ποσότητες του κλεμμένου πετρελαίου.

Κατασχέθηκαν:
• Δυο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, από τα οποία το ένα το είχαν μετατρέψει σε παράνομο «βυτίο» καυσίμων
• Εννιακόσια εξήντα (960) λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τοποθετημένα σε -41- πλαστικά δοχεία που βρίσκονταν μέσα στο τροποποιημένο όχημα
• Πεντακόσια (500) μέτρα πλαστικών σωληνώσεων
• Αυτοσχέδια ηλεκτρική αντλία
• Διάφορα εργαλεία και ηλεκτρικός μετρητής πετρελαίου
Η κατασχεθείσα ποσότητα πετρελαίου αποδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.