Ποιες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Ρόδο για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Ποιες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Ρόδο για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Ποιες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Ρόδο για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 531 ΦΟΡΕΣ

Τον Ιούλιο του 2019 συμπληρώνονται 75 χρόνια από τον εκτοπισμό της Εβραϊκής κοινότητας Ρόδου και Κω στο Άουσβιτς στις 23 Ιουλίου 1944.

Οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης οργανώνονται από την Κοινότητά μας με ιδιαίτερη φροντίδα λόγω της συγκεκριμένης επετείου και της συμμετοχής ικανοποιητικού αριθμού Ροδιτών του εξωτερικού.

Η επίσημη τελετή Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 11 π.μ. την Εβραϊκή Συναγωγή Ρόδου παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, επίσης, προβολή ταινίας, συναυλία αφιέρωμα στο Leonard Cohen, διαλέξεις βασισμένες στο ιστορικό της Κοινότητας, μέσα από τα ιταλικά αρχεία και μουσική βραδιά με σεφαραδίτικη μουσική από το ροδίτικο μουσικό συγκρότημα «AMANESSA».

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Διοργάνωση: Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου
Είσοδος Ελεύθερη
Σάββατο 20 Ιουλίου 9 μ.μ.
Θερινός κινηματογράφος «Ρόδον»
«Γυναίκα από χρυσό» - «Woman in Gold»


«H Γυναίκα από χρυσό» είναι αμερικάνικη ταινία του 2015 σε σκηνοθεσία του Σάιμον Κέρτις. Πραγματεύεται την υπόθεση της Μαρίας Άλτμαν, Εβραίας από τη Βιέννη, η οποία διεκδίκησε από την αυστριακή κυβέρνηση μια παγκοσμίου φήμης ζωγραφική, την προσωπογραφία της θείας της Αντέλε Μπλοχ -Μπάουερ του Γκούσταφ Κλιμτ, που είχε κλαπεί από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έπραξε όχι μόνο για να ξανακερδίσει το δικαίωμά της, αλλά και για να εξασφαλίσει κάποια δικαιοσύνη για το θάνατο, την καταστροφή και την τεράστια κλοπή έργων τέχνης που διέπραξαν οι Ναζί.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Διοργάνωση: Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου
Είσοδος Ελεύθερη
Κυριακή 21 Ιουλίου 9 μ.μ.
Παλάτι μεγάλου Μαγίστρου
«Αφιέρωμα στον Leonard Cohen»

Ο κύκλος της καθημερινότητας επαναλαμβάνεται αμείλικτος, απαράλλακτος, πολλές φορές αδυσώπητος. Από το φόβο της απόρριψης, χτίζουμε τείχη ανάμεσά μας, για να αισθανόμαστε τάχα πιο ασφαλείς μέσα σε αυτή την απομόνωσή μας.

Αισθάνονται έτσι άραγε κι ο κολλημένος στο κινητό του νεαρός στο μετρό με το ξυρισμένο κεφάλι, η καλοδιατηρημένη, αψεγάδιαστα μακιγιαρισμένη πενηντάρα ή, ο στραπατσαρισμένος και καμπουριασμένος μετανάστης με το καχύποπτο και φοβισμένο βλέμμα που στέκονται δίπλα μας στο λεωφορείο; Κι οι χιλιάδες άγνωστοι κι άγνωστες, που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή από παντού, σ' αυτή τη μοναχική, συχνά αφόρητη καθημερινότητά μας;

Οι ήρωες της «Επόμενης Στάσης», θα σας ταξιδέψουν στη δική τους καθημερινότητα, στη δική τους απομόνωση, στις δικές τους συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες. Όπου τα χέρια της μοίρας και τα πλοκάμια του πεπρωμένου δημιουργούν τις πιο απρόσμενες κι απίστευτες συμπτώσεις, τις πιο δυνατές εκπλήξεις και συναισθήματα.

Αφιέρωμα στα Σεφαραδίτικα τραγούδια-Μουσικό σύνολο “AMANESSA”

Διοργάνωση: Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου
Είσοδος Ελεύθερη
Τετάρτη 24 Ιουλίου, 8.30 μ.μ.
Συναγωγή «Kahal Shalom»
(Σιμμίου & Δωσιάδου, Παλιά Πόλη, Ρόδος)

Μουσικό σύνολο “AMANESSA”
Ελένη Αλεξίου - Φωνή / Κρουστά
Δημήτρης Γεωργαλίδης - Πολίτικο Λαούτο
Ιωάννης Καρανικόλας - Πολίτικη Λύρα
Άννα Νικητιάδη - Κρουστά / Νέυ
Σπύρος Τζουμερκιώτης – Ταμπουράς

Οι Σεφαραδίτες αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού. Για αυτό το λόγο μάλλον, εξηγείται η οικειότητα που προξενούν στο Ελληνικό κοινό τα Σεφαραδίτικα τραγούδια που γράφτηκαν μετά τη φυγή των Σεφαραδιτών από την Ιβηρική Χερσόνησο, τα οποία ενώνουν τη Βυζαντινή μουσική παράδοση της Πόλης, της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με τη γλώσσα της Ισπανίας του Θερβάντες. Στα τραγούδια αυτά συνυπάρχουν οι ήχοι της Βυζαντινής μουσικής, τα Οθωμανικά μακάμ, κλίμακες και τρόποι της Μεσαιωνικής και της Ισπανικής μουσικής και παραδοσιακοί ρυθμοί.

Θα παρουσιαστούν τραγούδια διαφόρων ειδών, όπως αφηγηματικά που μοιάζουν με τις δικές μας παραλογές, τραγούδια της αγάπης, του γάμου και τραγούδια που περιγράφουν μικρές προσωπικές ιστορίες, μεταξύ των οποίων κάποια σε δάνειους δικούς μας σκοπούς και κάποια με προέλευση ή αναφορά στους στίχους της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων