Προσωπικές απόψεις / σκέψεις για τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Προσωπικές απόψεις / σκέψεις  για τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Προσωπικές απόψεις / σκέψεις για τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 220 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

Όπως έγραφα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι ανακολουθίες, οι αλαζονικές συμπεριφορές και οι πολιτικές που εφάρμοσε ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του, έφεραν την αυτοδύναμη (των 158 βουλευτών) κυβέρνηση της Ν.Δ. Κυβέρνηση που θα κριθεί από τις πολιτικές της και τ’ αποτελέσματά τους.

Εύχομαι, να επιτύχει -με πνεύμα εθνικής συνεννόησης-στα εθνικά ζητήματα της χώρας μας. Και στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εύχομαι να δικαιώσει τους φτωχότερους και τους πολίτες της μεσαίας τάξης, (πολλοί από τους οποίους ψήφισαν τη Ν.Δ.) φέρνοντας επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως με προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτά εύχομαι να γίνουν, αλλά δεν το πιστεύω, γνωρίζοντας τόσο το «πρόγραμμα», όσο και το DNA της Δεξιάς στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση, μακάρι να είναι υπεύθυνη και προγραμματική (στην πράξη και όχι στα λόγια). Να μην θυμίζει τις ανευθυνότητες της αντιπολίτευσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όταν ήταν πάλι αξιωματική αντιπολίτευση την τριετία 2012 - και 2014.

Ο σημερινός 3ο-μνημονιακός ΣΥ.ΡΙΖ.Α και προσωπικά ο κ.Τσίπρας, «ανεμίζοντας» το προεκλογικό σύνθημα: «ψηφίστε ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για να μην έλθει η Δεξιά !»... (με original δεξιά πολιτική, που δεν ξεχνιέται...) αλλά και με όλα τα προεκλογικά επιδόματα, κατόρθωσε να περιορίσει την απώλεια ψήφων ΜΟΝΟ στις 145.352 ψήφους (!), σε σχέση με αυτές που πήρε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, του Σεπτέμβρη 2015.

Από αυτή την απώλεια, ένα ικανό (αλλά όχι ικανοποιητικό) ποσοστό πήγε στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αύξησε τις ψήφους του, παίρνοντας 115.787 ψήφους περισσότερους, απ’ όσους είχε πάρει τον Σεπτέμβρη του 2015.

Έτσι, με την κα Γεννηματά - που όταν εκλέχθηκε πρόεδρος (τον Ιούλιο του 2015), το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν έβδομο στην Βουλή, με εκλογικό ποσοστό 4% (!) - σε τέσσερα χρόνια, το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής διπλασιάστηκε στο 8%, καθαρά στην τρίτη θέση. Ποσοστό βέβαια, που δε μας ικανοποιεί, αφού δεν επιφέρει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της κεντροαριστερής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης.

Σημειώνω εδώ, ότι από την πρώτη εκλογή του (τον Γενάρη του 2015), μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ΜΟΝΟ 464.890 ψηφοφόρους. Δηλαδή ούτε μισό εκατομμύριο...

Αυτή η αντοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις κάλπες των εθνικών εκλογών τον κράτησε στην 2η θέση. Ενώ στην αυτοδιοίκηση βρίσκεται χαμηλά, στην 3η θέση και στα συνδικαλιστικά σωματεία πολύ χαμηλά, στην τέταρτη θέση.

Αντίθετα το Κίνημα Αλλαγής στα συνδικαλιστικά σωματεία είναι πρώτη δύναμη και στις πρόσφατες εκλογές της αυτοδιοίκησης κατέλαβε την δεύτερη θέση, αφού εκλέχθηκαν 87 δήμαρχοι και 1 περιφερειάρχης, που είχαν την υποστήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτά τα επιτυγχάνει, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ εξακολουθεί να έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, δρώντα στελέχη και ισχυρή παράδοση σ’ αυτούς τους θεσμούς.

Και στη νέα πολιτική κατάσταση που διαμόρφωσαν οι έλληνες και οι ελληνίδες με την ψήφο τους, το Κίνημα Αλλαγής θα πολιτευθεί ακολουθώντας αυτόνομη πορεία και απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ, θα ασκήσει υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, με τεκμηριωμένες προτάσεις και δυναμισμό.

Άκουσα τον κ.Τσίπρα -στις δηλώσεις του, μετά την εκλογική του ήττα, πριν μία εβδομάδα- να προαναγγέλλει μετασχηματισμό (;) του κόμματος του.

Αν δεν απατώμαι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ονομάζεται Συνασπισμός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και η ιδεολογική διακήρυξη του γράφει, ότι είναι κόμμα της Αριστεράς και όχι της σοσιαλδημοκρατίας ή της κεντροαριστεράς. Βέβαια, δεν έχουν σχέση με όλ’ αυτά: ούτε οι πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ούτε οι κ.κ. Καμμένος και Παπαγγελόπουλος, ούτε οι δεξιοί υποψήφιοι που είχε στις πρόσφατες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, όπως: ο κ. Κόκκαλης, η κα Κουντουρά, ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο κ. Κουίκ, η κα Παπακώστα, ο κ. Ζουράρης, η κα Χρυσοβελώνη και τόσοι άλλοι... Δηλαδή, όλο αυτό που ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός το ονόμασε «ΤΣΙΠΡΙΖΑ» (...!), αντί για ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Άραγε, όλοι αυτοί έχουν θέση (;) στην αποκαλούμενη «προοδευτική συμμαχία»;

Εγώ λέω, πως στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων, δε μας «πέφτει λόγος». Εξ άλλου, οι έλληνες πολίτες θα δουν τι είδους «μετασχηματισμό» θα επιδιώξει να κάνει ο κ. Τσίπρας στο κόμμα του (και «στα χαρτιά», γιατί στην πράξη το έχει κάνει πολιτικό «αχταρμά») και θα κρίνουν.

Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, όλων των κομμάτων -μετά τον εξοστρακισμό της Χρυσής Αυγής από την Βουλή- ελπίζουν στη νέα σύνθεση της να μην υπάρχουν και στο μέλλον να μην ξαναεκλεγούν νεοναζί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο νομό μας, στα Δωδεκάνησα, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο που δεν εκλέχθηκε βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Ενώ επί 42 χρόνια η παράταξή μας εκπροσωπούσε τους Δωδεκανήσιους στο Κοινοβούλιο, με έναν, με δύο, με τρεις, μέχρι και τέσσερις βουλευτές. Και αυτό δυστυχώς έγινε εξ αιτίας του εκτρωματικού εκλογικού νόμου του κ. Παυλόπουλου, παρ’ όλο που σ’ αυτές τις εκλογές πέτυχε διψήφιο εκλογικό ποσοστό, με σαφώς περισσότερες ψήφους. Ενώ στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκε βουλευτής, με μονοψήφιο ποσοστό και με λιγότερες ψήφους!

Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους, για τον αγώνα που έδωσαν.
Καλή δύναμη σ’ αυτούς που εκλέχθηκαν. Εύχομαι να πετύχουν πράγματα θετικά για τον τόπο μας.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"