Προτάσεις για βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου

Σημαντικές προτάσεις για τη βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας, καταθέτει μέσα από επιστολή του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου  Βασίλης Περίδης.

Συγκεκριμένα, προτείνει να θεσπιστεί μία μικρή αμοιβή ή αποζημίωση για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ώστε να υπάρξει κίνητρο για την προσέλευσή τους, και να απαρτίζονται κυρίως από άνεργους πολίτες ή φοιτητές που έχουν ανάγκη.
Επίσης σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση των εκλογικών βιβλίων αυτά να παραδίδονται τυπωμένα με όλα τα κόμματα και ονόματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές και τέλος να γίνει σταδιακά η μετάβαση στην «ψηφιακή αποτύπωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Βασίλης Περίδης: «Η μετεξέλιξη αυτή επιβάλλεται τόσο για λόγους οικολογικής ευαισθησίας, όσο και για λόγους επίσπευσης και διευκόλυνσης της εκλογικής διαδικασίας».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
Σ’ αυτό συνετέλεσαν όλοι οι πολιτειακοί  και πολιτικοί παράγοντες, τα  αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι συναρμόδιες υπηρεσίες που ανέλαβαν την οργάνωσή τους και τη διαχείριση του εκλογικού υλικού, αλλά κυρίως οι δικαστικοί  αντιπρόσωποι, οι γραμματείς και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

Το δικηγορικό σώμα και όλοι οι δικηγόροι της Ρόδου που ήταν  δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκπλήρωσαν με συνέπεια τα καθήκοντά τους και απέδειξαν για άλλη μια φορά, ότι  αποτελούν εγγυητές της  εκλογικής διαδικασίας, του αδιάβλητου των εκλογών και  πυλώνα στήριξης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Συγχαρητήρια σε όλους. 

Η εκλογική διαδικασία όμως επιδέχεται βελτιώσεις ιδίως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, για τις οποίες θα υπάρξει στο μέλλον ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 

Δυστυχώς πολλά εκλογικά τμήματα δεν είχαν εφορευτικές επιτροπές. Η συμμετοχή ενός πολίτη στην εφορευτική επιτροπή στην κορυφαία ημέρα  της Δημοκρατίας δεν αποτελεί απλώς υποχρέωση, αλλά και καθήκον. Η Δημοκρατία χρειάζεται ενεργούς και όχι αδιάφορους πολίτες.

Σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν προσήλθαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών αδιαφορώντας για τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες, ενώ πολλά μέλη προσκόμισαν ιατρικά πιστοποιητικά ασθενείας, για να απαλλαγούν των καθηκόντων τους. Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει έστω μία μικρή αμοιβή ή αποζημίωση για τα  μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Ας προτιμώνται για τη συγκρότησή τους με μικρή αμοιβή άνεργοι πολίτες ή φοιτητές, που έχουν ανάγκη. Για τους εργαζόμενους  μπορεί να δοθεί και κάποιο επιπλέον κίνητρο π.χ. “ρεπό” από την εργασία τους, αφού η απώλεια του μεροκάματου λόγω των οικονομικών συνθηκών είναι δυσβάσταχτη για πολλούς. Αυτό επισημάνθηκε  άλλωστε και  από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Έφτασε η ώρα το συγκεκριμένο θέμα να αντιμετωπιστεί.

Πρέπει να αλλάξει η επίπονη και χρονοβόρα  πολλαπλή συμπλήρωση των εκλογικών βιβλίων, και η καταχώρηση των ονομάτων όλων των συνδυασμών  και των υποψήφιων των συνδυασμών, που μετέχουν  στις εκλογές  να γίνεται μόνο μία φορά.

Στις τελευταίες εκλογές κατόπιν πίεσης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων  αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών έτοιμες φόρμες με τα ονόματα των κομμάτων και των υποψηφίων  τους με την ίδια γραμματογράφηση  με τα βιβλία των εκλογών, ώστε να μπορούν να σφραγιστούν και  να ενσωματωθούν στα εκλογικά βιβλία έγκυρα.

Η διαδικασία αυτή διευκόλυνε. Όμως τα βιβλία θα μπορούσαν να ήταν εξ αρχής τυπωμένα με τα ονόματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα κέρδιζε χρήματα και θα επιταχυνόταν η εκλογική διαδικασία.

Τέλος, είναι αναγκαίο να μεταβούμε σταδιακά στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της εκλογικής διαδικασίας, σε ό,τι αφορά την αποτύπωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Πρέπει να  αντικατασταθεί  ολοσχερώς το έγχαρτο σύστημα αποστολής  αποτελεσμάτων, με ηλεκτρονικό μέσω κινητών συσκευών –tablet, που χρησιμοποιήθηκε πειραματικά εν μέρει. Η μετεξέλιξη αυτή επιβάλλεται τόσο για λόγους οικολογικής ευαισθησίας, όσο και για λόγους επίσπευσης και διευκόλυνσης της εκλογικής διαδικασίας.

Αυτές οι λίγες σκέψεις αποτελούν προβληματισμούς  του μεγαλύτερου μέρους του νομικού κόσμου της χώρας και ελπίζω να προβληματίσουν και τους αρμόδιους, για την βελτίωση της διεξαγωγής  επόμενης εκλογικής διαδικασίας.

Με τιμή  
Βασίλειος Περίδης
Δικηγόρος».